Recrutarea si Selectia in cadrul Urban si Asociatii SRL

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 7
CAPITOLUL 1 8
ELEMENTELE FUNDAMENTALE ALE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE 8
1.1. Definirea Resurselor Umane. Definirea Managementului Resurselor Umane 8
1.2. Evolutia RU si a MRU. De la managementul personalului la managementul resurselor umane 11
1.3. Rolul si importanta resurselor umane si a managementului resurselor umane 18
CAPITOLUL 2 24
RECRUTAREA SI SELECTIA RESURSELOR UMANE 24
2.1. Recrutarea Resurselor Umane 24
2.1.1. Surse de recrutare 26
2.1.2. Metode de recrutare 28
2.1.3. Structura planului de recrutare 30
2.1.4. Recrutarea in functie de post 30
2.2. Selectia Resurselor Umane 31
2.2.1. Metode de selectie 32
2.2.2. Procesul de selectie a resurselor umane 33
2.2.3. Alte metode de selectie 36
2.2.4. Angajare si integrare profesionala 38
2.2.5. Costurile determinate de selectia, incadrarea si integrarea personalului 39
CAPITOLUL 3 42
STUDIU DE CAZ PRIVIND PROCESUL DE RECRUTARE SI SELECTIE A RESURSELOR UMANE LA S.C. "URBAN SI ASOCIATII" S.R.L. 42
3.1. Prezentarea societatii si obiectul de activitate 42
3.2. Modul de organizare. Principalele categorii de personal 44
3.3. Analiza principalilor indicatori economici si financiari pe ultimii 3 ani la S.C. Urban si Asociatii S.R.L. 44
3.4. Desfasurarea procesului de recrutare si selectie la S.C. "Urban si Asociatii" S.R.L. 51
Angajare 6
CAPITOLUL 4 54
CONCLUZII SI PROPUNERI 54
BIBLIOGRAFIE 55
A N E X E 56


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Resursele umane apartin sferei largi a resurselor (economice si extraeconomice). In economie notiunea de resursa este introdusa relativ recent.
Importanta fiintei umane in conducerea unei afaceri este cea care face din Managementul Resurselor Umane un set de competente, deprinderi si atitudini esentiale pentru toti managerii. Acest set e legat direct de valorile supreme ale organizatiei/firmei.
Aceasta responsabilitate nu e doar legata de a furniza slujbe oamenilor, de a-i indruma cum sa lucreze si de a le inregistra performantele, desi managerii trebuie sa faca acest lucru. Pe langa toate acestea, e o investitie: a da oamenilor puterea pentru ca ei sa actioneze eficient si eficace.
Dupa cum mentioneaza numerosi specialisti in domeniul resurselor umane, ca, de exemplu, Jack J. Halloran si David J. Cherrington, succesul si supravietuirea organizatiilor in general si firmelor in special este asigurata aproape in totalitate de calitatea fortei de munca.
Managementul Resurselor Umane consta in ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea si mentinerea resurselor umane in cadrul organizatiei in vederea realizarii cu eficienta maxima a obiectivelor acesteia si satisfacerii nevoilor angajatilor.
Lucrarea de fata trateaza, pe plan teoretic, o mica parte din ceea ce inseamna in sine resursele umane si managementul resurselor umane.
Am ales tratarea acestui subiect in lucrarea mea de licenta motivata de faptul ca, pe parcursul anilor in care am fost angajata la o firma de comert, am avut ocazia sa observ mai multe categorii de personal angajat si automat, cum acestea sunt tratate diferentiat de catre angajator. Reflectand la ceea ce se desfasura zilnic in fata mea la serviciu, am dorit sa imi aprofundez cunostiintele in domeniu, fiind incurajata si de faptul ca studiam la o facultate care imi permitea acest lucru. 
Din aprofundarea cunostiintelor si implementarea unora noi, am inteles ca comportamentul angajatorului de atunci isi gasea justificarea in intreg sistemul de management al resurselor umane, fie ca e vorba de o anumita scoala de management, sau alta.
Lucrarea este structurata pe patru capitole.
In capitolul introductiv al acestei lucrari am prezentat elementele fundamentale ale managementului resurselor umane, precum si unele particularitati ale acestuia.
In continuare am tratat activitatile principale din managementul resurselor umane, si anume recrutarea si selectia resurselor umane in cadrul unei organizatii.
Recrutarea resurselor umane in vederea realizarii obiectivelor organizationale are ca functie principala atragerea de personal cat mai pregatit profesional si mentinerea acestuia in cadrul organizatiei prin diferite cai stimulatorii.
Selectia resurselor umane poate fi realizata prin anumite formulare, interviuri si ulterior teste de verificare a aptitudinilor doar in cazul unei bune asigurari cu suficienti candidati competitivi.
Pentru o intelegere cat corecta a elementelor teoretice dezbatute in primele doua capitole ale lucrarii, in capitolul trei am efectuat un studiu de caz privind recrutarea si selectia resurselor uamne la societatea ,,URBAN SI ASOCIATII S.R.L.".
CAPITOLUL 1
ELEMENTELE FUNDAMENTALE ALE MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE
1.1. Definirea Resurselor Umane. Definirea Managementului Resurselor Umane
Locul Mangementului Resurselor Umane e bine precizat in contextul Managementului General. Astfel, in literatura de specialitate, aparuta pana in prezent, se pune accentul pe aspectele ce privesc relatiile, raportul, incepand cu recrutarea, selectia, incadrarea, perfectionarea si stimularea pe tot parcursul angajarii si terminand cu incetarea activitatii.
Pentru a se putea percepe si intelege mai bine termenul de resursa umana voi incepe prin a explica termenul de resursa. Aceasta reprezinta totalitatea elementelor materiale si umane, reale si monetare, ce pot fi atrase si utilizate in productia de bunuri economice in scopul satisfacerii nevoilor sociale." In cazul specific al resursei umane - ca urmare a importantei caracterului general - diferitele ipostaze (niveluri de antrenare in activitati) au denumiri diferite: 
- ca factor - ca nivel de utilizare - munca 
- ca resursa - resursa umana ~ forta de munca 
- ca rezerva - populatia umana - potentialul demografic, populatia activa (apta de munca si in varsta de munca dintr-o anumita zona si nu numai)
Notiunea de resursa umana (la nivel macro) se refera la persoana, la insasi omul (oameni) ce pot desfasura activitatile respective prin creativitate, capacitate de initiativa, mentalitati, traditii, deprinderi etc. 
Resursa umana se considera ca fiind o categorie a resurselor economice, care sintetizeaza ,,potentialul" de munca al unei entitati (tari, zone geografice, institutii, organizatii etc.).
Resursa umana se apreciaza din doua puncte de vedere (doua grupe de indicatori):
- cantitativ: populatie activa disponibila, populatie activa, populatie in varsta de munca, populatia apta de munca etc. (se calculeaza in marimi absolute si relative), si
- calitativ: nivelul de instruire, starea de sanatate, ponderea diferitelor categorii profesionale in total, categoria de varsta etc.
Notiunea de resursa umana (la nivel micro, la nivel de intreprindere) reprezinta totalitatea salariatilor unei organizatii, exprimata prin aceeasi indicatori cantitativ si calitativi. Astfel, putem spune ca resursa umana este o resursa cu totul speciala, alcatuita din persoane - salariati, care genereaza factorul de productie - munca.
Ca resursa avem in vedere subiectul uman insusi cu toate trasaturile ce il caracterizeaza (mentalitate, traditie, cultura, sanatate, comportament etc.) si implicit capacitatea de a presta o munca.
Societatea contemporana se prezinta ca o retea de organizatii care apar, se dezvolta sau dispar. Organizatiile implica oameni si, in final, depind de efortul acestora.
Efortul uman este esenta oricarei organizatii, iar eficienta si eficacitatea acesteia sunt influentate in mare masura, de comportamentul oamenilor in cadrul organizatiei. Organizatiile exista deoarece oamenii lucreaza impreuna pentru realizarea obiectivelor organizationale, in vederea indeplinirii propriilor lor obiective.
In aceste conditii oamenii reprezinta o resursa cheie, vitala, a tuturor organizatiilor, resursa care asigura supravietuirea, dezvoltarea si succesul competitional al acestora. Fara prezenta efectiva a oamenilor care stiu ce, cand si cum trebuie facut, este imposibil ca organizatiile sa-si atinga obiectivele.
Cu alte cuvinte, Mangementul Resurselor Umane ar putea fi definit ca un complex de masuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selectia, incadrarea, utilizarea prin organizarea ergonomica a muncii, stimularea materiala si morala pana in momentul incetarii contractului de munca.
Aceasta definitie corespunde sistemului " om-solicitari", unde omul ocupa locul central, fiind nevoit sa raspunda solicitarilor tuturor factorilor.
Fig. 1.1 Sistemul "om - solicitari"
Sursa: Danaiata, I. - Management. Baze teoretice, Editura Mirton, Timisoara, 2006.
"Omul e masura tuturor lucrurilor", afirma filosoful grec Pretoqoras, ceea ce inseamna ca omul e capabil sa integreze orice solicitari prezente sau viitoare avand ca tinta omul, care trebuie sa le faca. Esential e efortul potrivit caruia, actiunea simultana a acestor factori si capacitatea organismului omenesc trebuie sa realizeze un echilibru permanent. Acest echilibru se reflecta in balanta energetica a organismului fiecarui om.
Factorii solicitanti sunt studiati de diferite stiinte, dintre care stiinte ca medicale (anatomia, fiziologia, igiena), stiintele tehnice (organizarea productiei, tehnologia), psihologia, sociologia, economia.
Traim intr-o societate in care schimbarile se succed cu o mare rapiditate si in care, pentru lumea afacerilor, provocarile si obligativitatea schimbarii tin de domeniul normalitatii. Ori, fara Resurse Umane, capabile de schimbare si adaptare, de creativitate si competente profesionale multiple, organizatiile de orice fel sunt sortite esecului. In acest context, oamenii reprezinta o resursa vitala, de azi si de maine a tuturor organizatiilor, care asigura supravietuirea, dezvoltarea si succesul acestora.
Avand in vedere importanta Resurselor Umane, aceasta este definita privind doua aspecte.
Expresia resurse umane adecvate se refera la persoanele dintr-o organizatie care isi aduc o importanta contributie la indeplinirea obiectivelor sistemului de management. Aceasta contributie este reprezentata de productivitatea pe care o au in posturile pe care le detin.
Expresia resurse umane inadecvate se refera la membrii organizatiei care nu-si aduc o contributie valoroasa la indeplinirea obiectivelor sistemului de management. Dintr-un motiv sau altul, aceste persoane sunt ineficiente in activitatea pe care o presteaza.
Resursele umane adecvate sunt persoanele dintr-o organizatie care isi aduc o importanta contributie la indeplinirea obiectivelor sistemului de management.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recrutarea si Selectia in Cadrul Urban si Asociatii SRL.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!