Reeducarea Functionala a Bolnavilor cu Spondilita Anchilozanta

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I INTRODUCERE
1.1 Importanta teoretica si practica a temei
1.2 Motivarea alegerii temei
1.3 Ipoteza si scopul lucrarii
CAPITOLUL II FUNDAMENTAREA TEORETICO-STIINTIFICA A LUCRARII
2.1 Anatomia coloanei vertebrale
2.2 Biomecanica coloanei vertebrale
2.3 Anatomie patologica
2.4 Aspecte etiologice
2.5 Aspecte clinice si paraclinice
2.6 Diagnostic pozitiv
2.7 Diagnostic diferential
2.8 Principii de evaluare
2.9 Tratamentul
CAPITOLUL III ORGANIZAREA CERCETARII
3.1 Subiectii si locul de desfasurare a cercetarii
3.2 Modul de organizare a cercetarii
CAPITOLUL IV DESFASURAREA CERCETARII
4.1 Obiectivele recuperarii kinetoterapeutice
4.2 Exercitii de stretching
4.3 Exercitii pentru coloana vertebrala si segmentele periferice
4.4 Hidrokinetoterapie
4.5 Programul de recuperare a spondilitei anchilozante elaborat de NASS(National Ankylosing Spondylitis Society)
4.6 Exercitii de reeducare respiratorie
4.7 Exercitii de coordonare a staticii vertebrale si a respiratiei
CAPITOLUL V PREZENTAREA SI INTERPRETAREA REZULTATELOR
CAPITOLUL VI CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE
ANEXA


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
INTRODUCERE
1.1 Importanta teoretica si practica a temei
Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie cronica ce afecteaza coloana vertebrala, procesul inflamator debutand la nivelul articulatiilor sacroiliace, progresand ascendent.
Spectrul clinic se intinde de la o simpla boala pelvina(sacroiletita) pana la o suferinta multisistemica grava si progresiva.
Afectiunea este mai frecventa la barbati decat la femei si este produsa de factori etiologici variati.
Spondilita anchilozanta poate duce la complicatii severe cum ar fi: insuficienta cardiaca, fracturi de coloana, tuberculoza pulmonara.
Importanta aplicarii programelor kinetice de recuperare este deosebita, avand in vedere faptul ca leziunile din spondilita anchilozanta sunt dificil de corectat prin metode ortopedico-chirurgicale. 
1.2 Motivarea alegerii temei
Spondilita anchilozanta reprezinta o afectiune cu un potential invalidant major, ceea ce are importante repercusiuni medico-terapeutice si socio-economice. In acest context diagnosticul precoce, trebuie sa se asocieze cu un tratament complex adecvat.
Din acest punct de vedere consider utile orice informatii si experiente personale care ar putea ajuta la obtinerea unui management comun a pacientului si tuturor celor implicati in procesul tratamentului in fata acestei afectiuni.
In acest sens in lucrarea de fata am incercat analiza posibilitatilor de realizare a unei scheme terapeutice cat mai adecvate stadiilor precoce de boala.
1.3 Ipoteza si scopul lucrarii
Lucrarea de fata isi propune sa demonstreze daca exercitiile kinetice contribuie la ameliorarea deficientelor cauzate de spondilita anchilozanta, cu scopul de a contribui la reeducarea functionala a pacientilor afectati de aceasta boala reumatismala, din grupul asa-ziselor artrite seronegative.
CAPITOLUL II
FUNDAMENTAREA TEORETICO-STIINTIFICA A LUCRARII
2.1 Anatomia coloanei vertebrale
Coloana vertebrala este cel mai important segment al aparatului locomotor, deoarece de ea sunt legate toate celelalte segmente ale trunchiului.
Din punct de vedere anatomo-functional, coloana vertebrala se imparte in patru regiuni distincte, fiecare din ele avand un numar fix de vertebre. 
Aceste regiuni sunt:
- regiunea cervicala - 7 vertebre,
- regiunea toracica - 12 vertebre,
- regiunea lombara - 5 vertebre,
- regiunea sacrococcigiana - 9-10 vertebre unite intre ele.
Numai primele trei regiuni sunt mobile, vertebrele manifestand o oarecare mobilitate una fata de alta, mobilitatea lor insumandu-se pe intreaga regiune si apoi pe intreaga coloana vertebrala. Regiunea sacrococcigiana este rigida, fara vreun grad de mobilitate.
Regiunea cervicala: vertebrele au corpul alungit transversal, canalul vertebral este mare si triunghiular, apofizele spinoase scurte si putin inclinate, apofizele transverse prezinta la baza lor un orificiu pentru artera vertebrala. Prima vertebra cervicala, atlasul, este alcatuita din doua mase laterale, unite intre ele printr-un arc posterior si un anterior. Pe fata superioara a maselor laterale se gaseste cate o cavitate glenoida pentru articularea cu condili occipitalului. Pe fata inferioara a maselor se gaseste cate o fateta articulara pentru apofizele articulare ale vertebrei urmatoare. Pe ambele arcuri se gaseste cate un tubercul. Axisul este a doua vertebra si se prezinta cu un corp alungit transversal; pe fata lui superioara se afla apofiza odontoida; aceasta are 12-16 cm inaltime si prezinta un pivot cilindric in jurul caruia se roteste atlasul, in miscarile de rotatie a capului. A saptea vertebra se prezinta cu apofiza spinoasa foarte proeminenta.
In regiunea dorsala vertebrele au corpul rotund, canalul vertebral este mai ingust, circular, apofizele spinoase sunt mult mai inclinate inapoi, iar apofizele transverse prezinta la varful lor, pe fata anterioara, o fateta articulara pentru tuberozitatea coastei corespunzatoare.
Regiunea lombara are cele mai voluminoase vertebre, au corpul usor latit transversal, apofizele spinoase sunt dispuse orizontal, iar cele transverse sunt mai mici. Corpul vertebral privit din profil este mai inalt in partea anterioara, ceea ce explica curbura lordotica (fiziologica) normala a acestei regiuni.
Regiunea sacrococcigiana - vertebrele sunt unite intre ele, primele 5 formeaza osul sacru, iar ultimele 4-5 alcatuiesc un alt os, numit coccis.
o Articulatiile corpilor vertebrali sunt amfiartroze. Suprafetele articulare sunt date de fetele superioare si inferioare ale corpilor vertebrali. Intre aceste suprafete osoase se gasesc discurile intervertebrale. Aceste discuri sunt formatiuni fibrocartilaginoase alcatuite dintr-o portiune periferica - inelul fibros - si una centrala - nucleul pulpos. Miscarile de flexie-extensie si de inclinari laterale, se fac cu pensarea discului in partea in care se face miscarea. In flexie discul bombeaza spre canalul rahidian, iar gaurile de conjugare isi maresc diametrul. In miscarea de extensie a coloanei vertebrale, discul este bombat inainte, sub ligamentul anterior, iar diametrul gaurilor de conjugare se micsoreaza si apasa pe radacinile nervilor rahidieni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reeducarea Functionala a Bolnavilor cu Spondilita Anchilozanta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!