Reeducarea Functionala Ambulatorie a Genunchiului Dupa Ligamentoplastie

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In cadrul patologiei posttraumatice a genunchiului, la sportivii de performanta, leziunile au fost si sunt in continuare extrem de frecvente. Acest lucru nu este intamplator, deoarece, in activitatea sportiva de performanta, regasim atat factorii etiologici cat si factorii favorizanti, raspunzatori de aparitia patologiei la acest nivel.
Suprasolicitarea structurilor capsulo-ligamentare, de la nivelul genunchiului este un eveniment care apare frecvent in sport. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca sportivul de mare performanta isi incepe activitatea de la varste foarte mici, isi supune genunchii unor microtraumatisme repetate in timpul antrenamentelor, pe parcursul unei perioade relativ lungi (ani), iar in timpul concursurilor, incercand sa se autodepaseasca, isi suprasolicita organismul. Sigur ca in functie de disciplina sportiva practicata, factorii favorizanti ai leziunilor se manifesta intr-o masura mai mare sau mai mica.
In viata unui individ obisnuit, leziunile la nivelul genunchiului nu reprezinta o drama, in schimb, nu acelasi lucru se poate spune despre sportivul de mare performanta. Acesta este nevoit sa-si intrerupa activitatea pentru o perioada care este mai scurta sau mai lunga, in functie de tipul de operatie pe care o suporta, cat si de perioada de recuperare functionala a genunchiului operat.
Consecinta cea mai grava a acestor leziuni este impotenta functionala, prin reducerea amplitudinii miscarilor la nivelul articulatiei genunchiului, dar cu afectarea in toate cazurile si a miscarilor in articulatiile soldului si gleznei.
De aceea, problema recuperarii totale sau chiar partiale necesita un tratament sustinut, complex, prin mijloace kinetice specifice, fizioterapie, masaj, tratament care necesita timp indelungat, dat fiind faptul ca aceste afectiuni sunt destul de frecvente la persoane ce au activitate sportiva si care nu isi pot permite o absenta indelungata din activitatea competitionala.
De mare importanta pentru recuperare, in aceste cazuri, sunt programele de kinetoterapie intocmite individualizat. 
Articulatia genunchiului
Articulatia genunchiului este formata din articulatiile femuro-tibiala si femuro-patelara. Articulatia femuro-tibiala si articulatia femuro-patelara au o singura capsula articulara si functional se comporta ca o singura articulatie. Articulatia genunchiului este cea mai mare articulatie din corpul uman.
Suprafetele articulare sunt reprezentate de: 
- suprafetele articulare ale condililor femurali si trohleea femurala (proximal).
Axele antero-posterioare ale celor doi condili sunt divergente posterior, 
astfel incat epifiza inferioara a femurului este mai voluminoasa posterior decat anterior. Curbura fetei articulare a condililor, privita din profil, descreste ca raza progresiv spre posterior, descriind o linie spirala. Astfel, segmentul anterior al curburii face parte dintr-un cerc cu raza de aproximativ 45 mm, pentru ca cel posterior sa ajunga la aproximativ 15 mm. Acest fapt, la care se adauga diferenta dimensiunilor antero-posterioare dintre fetele articulare ale condililor femurali si cele ale tibiei, imprima particularitati flexiei si extensiei. 
Condilul medial este mai proeminent inferior decat cel lateral, incat femurul este asezat pe fetele articulare ale tibiei relativ orizontale, descrie cu aceasta un unghi obtuz deschis lateral de 170 - 177 grade (genu valgum fiziologic). 
Suprafata articulara a condililor femurali se continua anterior cu fata patelara, prin care femurul se articuleaza cu rotula. 
- epifiza superioara a tibiei - participa la aceasta articulatie prin fetele superioare ale condililor tibiali. Cele doua fete articulare ale condilior tibiali sunt usor concave si ovalare, cu axul mare sagital. Intre cele doua suprafete articulare se afla o proeminenta osoasa, numita eminenta intercondiliana, formata la randul ei din tuberculul intercondilar medial si tuberculul intercondilar lateral.
- fata posterioara a patelei - este impartita de o creasta in doua suprafete articulare, una laterala si alta mediala, acoperite de cartilaj hialin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reeducarea Functionala Ambulatorie a Genunchiului Dupa Ligamentoplastie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!