Reforma Politicii de Coeziune Economica si Sociala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL 1
1.1. Motivarea crearii si mentinerii Politicii de Coeziune Economica si Sociala (PCES).5
1.2. Momente importante ale PCES.6
1.3. Obiectivele PCES.7
1.3.1. Reformele Politicii de Coeziune.7
1.3.2. Obiectivele PCES in perioada 2000-2006.11
1.3.3. Obiectivele PCES pentru perioada 2007 - 2013.12
CAPITOLUL 2
2.1. Obiectivele si instrumentele PCES 2007-2013.15
2.2. Instrumentele PCES.15
2.2.1. Instrumentele PCES in perioada 2000-2006.15
2.2.2. Instrumentele PCES pentru perioada 2007 -2013.16
2.2.3. Prezentarea instrumentelor Politicii de coeziune economica si sociala pentru perioada 2007 - 2013.16
2.2.4. Fondurile alocate politicii de coeziune din 1961 pana in prezent.18
CAPITOLUL 3
3.1. Reforma PCES din 2006.23
3.2. Viitorul Politicii de Coeziune Economica si Sociala .26
3.2.1. Provocari viitoare pentru regiunile din UE.26
3.2.2. Solutii pentru provocari.31
CONCLUZII .37
BIBLIOGRAFIE.40
ANEXE.42


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Politica de Coeziune Economica si Sociala (PCES) reprezinta o suma de interventii la nivel comunitar materializate intr-un sprijin financiar nerambursabil din partea statelor membre ale UE, alocate prin intermediul finantarii proiectelor de punere in executie a programelor de dezvoltare. PCES include politica de dezvoltare regionala, anumite aspecte ale politicii sociale si o parte a Politicii Agricole Comunitare (PAC), de asistenta acordata dezvoltarii rurale. Cea mai importanta dintre aceste componente este Politica de Dezvoltare Regionala (PDR), care de altfel va fi si punctul de referinta in aceasta lucrare.
Pentru societatea europeana, coeziunea ramane un pilon important, reprezentand obiectivul actiunilor intreprinse in domeniul dezvoltarii regionale. Desi destul de vizibila si prin obiectivele urmarite, aceasta importanta este accentuata de marimea fondurilor alocate acesteia, care reprezinta aproape o treime din bugetul Uniunii Europene in prezent.
Pentru a ajunge la forma pe care o are astazi, pentru perioada planificata 2007-2013, politica de coeziune economica si sociala a urmat un drum destul de lung, pe parcursul caruia i s-au adus modificari, imbunatatiri care sa ajute la indeplinirea obiectivelor acesteia, care au devenit tot mai importante si mai bine definite odata cu largirea Uniunii Europene.
In aceasta lucrare se doreste a se realiza o analiza a evolutiei si reformelor suferite de politica de coeziune economica si sociala, precum si descoperirea perspectivelor acesteia pentru urmatoarea perioada de programare, respectiv 2014-2020. 
Lucrarea incepe prin prezentarea motivarii crearii si mentinerii Politicii de Coeziune, pentru a intelege contextul aparitiei si desfasurarii acestei politici, precum si o parte o importantei acordate acesteia. Pentru a vedea momentele importante a acestei politici, precum aparitia fiecarui fond si mentionarea reformelor ce au avut loc, tot in Capitolul 1 sunt prezentate momentele importante ale PCES. In continuare sunt prezentate reformele prin care a trecut Politica de Coeziune Economica si Sociala, accentul fiind pus pe evolutia obiectivelor politicii. Tot in cadrul acestui capitol este realizata o preyentare a acestor obiective. Pentru a intelege mai bine politica si obiectivele sale, mai departe sunt prezentate comparativ obiectivele din doua perioade de programare, si anume 2000-2006 si 2007-2013. 
Instrumentele Politicii de Coeziune, fiind mijloacele prin care se doreste realizarea obiectivelor, sunt prezentate in Capitolul 2. Pe langa prezentarea pe larg a acestora este realizata o analiza a evolutiei fondurilor acordate acestei politici din 1961 pana la sfarsitul actualei perioade de programare. Pe baza acestei analize se doreste a se evidentia modul in care diversele decizii politice si evenimente importante de la nivel UE au influentat sumele alocate PCES. In capitolul urmator este prezentata detaliat ultima reforma a Politicii de Coeziune Economica si Sociala, cea din 2006, care a avut ca rezultat actuala perioada de programare. In cadrul acestuia sunt subliniate schimbarile importante din cadrul acestei reforme, cu noile directii abordate in ceea ce priveste directionarea fondurilor si prioritatile luate in considerare.
In Capitolul 3 al acestei lucrari este abordata tema viitorului Politicii de Coeziune. Sunt prezentate posibilele provocari cu care se va confrunta Uniunea Europeana, in functie de care aceasta va fi nevoita sa isi adapteze politicile: cresterea presiunii globale pentru restructurare si modernizare, schimbarea climatica, cresterea preturilor la energie, aparitia dezechilibrelor demografice si tensiunilor sociale, dificultatile sporite cu care se confrunta politicile nationale in a tine pasul cu ritmul rapid al schimbarii impuse de aceste tendinte. Mai departe in cadrul capitolului sunt oferite solutii si directii posibile de urmat de catre PCES in viitor, din sugestiile oferite de catre participantii la cel de-al patrulea forum privind coeziunea si de catre respondentii din cadrul consultarii ce a urmat acestuia. 
Prin privirea de ansamblu oferita de aceasta lucrarea asupra Politicii de Coeziune Economica si Sociala, a evolutiei, prezentului si sugestiilor ce se fac pentru a fi imbunatatita se doreste a contribui la intelegerea sa, precum si la crearea unor scenarii cu privire la viitorul acestei politici.
CAPITOLUL 1
1.1 Motivarea crearii si mentinerii PCES
Realitatea ce s-a conturat din ce in ce mai mult in ultimele decenii, aceea a existentei unei interdependente din ce in ce mai mari intre state, a determinat constientizarea faptului ca un grad ridicat de coeziune economica poate aduce pe termen lung multe beneficii economice partilor implicate. Din ultima jumatate a secolului XX, in Europa a fost remarcat acest fapt de catre oamenii politici, care au creat in cadrul Uniunii Europene instrumente care sa duca la obtinerea coeziunii.
Pentru dezvoltarea armonioasa a Uniunii Europene (UE), odata cu largirea acesteia, s-a constatat necesitatea crearii unor mijloace clar destinate realizarii coeziunii economice si sociale, pentru a putea evita cresterea disparitatilor intre regiunile din Uniune cat si in unele dintre statele nou intrate. Totusi aceste disparitati au crescut tot mai mult cu fiecare val de aderare, datorita diferentelor de dezvoltare ale statelor candidate.
Pe parcursul celor 50 de ani de la infiintarea UE, o politica de coeziune economica s-a conturat si dezvoltat, evoluand de la cateva mijloace vag formulate pana la obiective si elemente bine definite, rezultat al evaluarii rezultatelor si reformelor prin care aceasta politica a trecut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Politicii de Coeziune Economica si Sociala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!