Regimul Concentrationar Communist din Romania in Perioada 1950-1955

Extras din licenta Cum descarc?

Prezenta lucrare este structurata pe trei capitole. In primul capitol am considerat ca este necesar sa prezint legislatia cu caracter represiv, dupa instaurarea regimului comunist, care a facut posibila aparotia unitatilor, coloniilor, lagarelor de munca si nu in ultimul rand penitenciarelor. Principala sursa de informatie pentru prezentarea legislatiei represive este una stiintifica, si anume volume de documente de arhiva. 
Uramatorul capitol "Penitenciarele ca forma de detentie", va cuprinde generalitati despre regimurile din cele mai importante unitati de acest gen: Gherla, Aiud, Jilava, Miercurea Ciuc. Pentru aceasta am apelat cu precadere la literatura memorialistica. 
Al treilea capitol intitulat : " Penitenciarul Sighet reflectat in literatura memorialistica", este si nucleul lucrarii si trateaza regimul concentrationar communist, detaliat, in penitenciarul Sighet intre anii 1950-1955. Acest capitol se bucura de cea mai mare importanta, deoarece la Sighet, a fost lichidata elita politica romaneasca interbelica. Structura acestui capitol este formata din cinci subcapitole, fiecare subcapitol prezentand cate un element, o particularitate a cunoscutului penitenciar. Dupa cum reiese si din titlul capitolului, principala sursa de informatie este literature memorialistica. Primul subcapitol este un scurt istoric si o prezentare generala a cladirii inchisorii si va prezenta intrebuintarile acestei cladiri de la construirea ei si pana la aceasta data. Al doilea subcapitol prezinta regimul alimentar la care erau supusi detinutii, va arata modul cum erau exterminati detinutii prin infometare. Subcapitolul al treilea urmareste sa prezinte personalul inchisorii si relatia detinutiilor cu acestia. Uramatorul subcapitol, al patrulea, expune regimul disciplinar in acest penitenciar, viata de zi cu zi a detinutilor cu reguli stricte de respectat. In subcapitolul cinci, si ultimul, ne-am propus sa prezentam mrile personalitati care au fost inchise la Sighet, atat din domeniul politic cat si religios. 

....

Legislatia cu caracter represiv

Proclamarea Republicii Populare Romane la 30 decembrie 1947, reprezenta-in planurile comuniste de instsurare a unui regim totalitar- incheierea unui ciclu revolutionar al asa-numitei desavarsiri a prefacerilor burghezo-democratice, neteyind calea unor schimbari socialiste. Acestea insemnau asimilarea totala a modelului sovietic de stat si societate rpintr-o guvernare in numele clasei muncitoare, exercitata prin partdul unic, in februarie 1948 creandu-se Partidul Muncitoresc Roman. Comunistii au urmarit impunerea unei puteri totalitare care sa atinga nu numai varful politic al acesteia, ci si, mai ales, baza economica, au aplicat pretutindeni dictonul " divide et impera". Cu alte cuvinte, si+au atacat adversarii in mod selectiv si succesiv, operand aliante conjuncturale cu cei mai slabi si in plan social, cand substituiti in pretinsi aparatori ai intreselor unei parti a taranimii, cu deosebirea celei sarace, i-a atatat impotriva mosierilor si chiaburilor,satisfacandu-le momentan apetitul de proprietate. 
Regimul politic al democratiei populare, chiar in primele momente de dupa instalare, se stapanea relativ trainic in zonele urbane. Aici domina absolut nu numai prin constituirea si organizarea fortelor lui represive de inspiratie sovietica, ci si prin ingustarea si chiar lichidarea spatiului de activitate economica a fortelor pietei libere. In 1949, satele scapau insa in mare masura de sub controlul autoritatilor comuniste. Romania era infatisata ca o societate in care se purta o lupta apriga pentru consolidarea cuceririlor democratice ale clasei muncitoare in directia socialismului.
Incepand inca din 1948-1949 autoritatile comuniste au pus bazele sistemului legislativ, iar dupa 1950 legislatia a fost completata in functie de interesele de moment ale regimului comunist. Motivatiile aparitiei unitatilor, lagarelor de munca fortata si a penitenciarelor erau explcate in articolul 1 din Decretul numarul 6 din 14 ianuarie 1950: "pentru reeducarea elementelor dusmanoase R.P.R. si in vedere pregatirii si injcadrarii lor in viata sociala in conditiile democratiei populare si construirii socialismului" Conform acestui articol, in lagarele de munca puteau fi trimisi:
a) "ei care prin faptele sau manifestarile lor, direct sau indirect, primejduiesc sau incearca sa primejduiasca regimul de democratie populara, ingreuneaza sau incearca sa ingreuneze construirea socialismului in R.P.Romana, precum si cei care, in acelasi mod, efaimeaza puterea in stat sau organelle sale, daca aceste fapte nu constitue sau nu pot constitui, prin analogie, infractiuni;"
b) "ondamnatii petru infractiuni impotriva R.P.Romana care la expirarea executarii pedepsei nu se dovedesc a fi reeducati. "
Trimiterea in unitatile de munca se facea prin Decizia Ministerului Afacerilor Interne. Durata detentiei in aceste unitati de munca era stabilita de la 6 luni la 2 ani. Ea putea fi redusa sau prelungita, darn u putea depasi 5 ani. Parasirea unitatilor de munca, fara o autorizatie scrisa in prealabil, se pedepsea cu inchisoarea corectionala de la 6 luni la 5 ani.


Fisiere in arhiva (5):

  • Capitolul 1.doc
  • Capitolul 2.doc
  • Capitolul 3.doc
  • Concluzii.doc
  • Introducere.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!