Regimul Hidrologic al Raului Vasluet

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I - Aspecte introductive . 4
I.1. Asezare geografica si limite . 4
I.2. Istoricul cercetarilor . 5
Capitolul II - Cadrul natural si factorii care influenteaza regimul hidrologic . 7
II.1. Geologia . 7
II.2. Relieful . 8
II.3. Clima . 10
II.3.1. Precipitatiile atmosferice . 10
II.3.2. Temperatura aerului . 13
II.3.3. Evaporatia . 16
II.4. Vegetatia . 17
II.5. Solurile . 18
II.6. Interventia antropica . 20
Capitolul III - Resursele de apa din bazinul hidrografic al raului Vasluet . 22
III.1. Apele subterane . 22
III.2. Raurile . 23
III.2.1. Date privind bazinul hidrografic . 24
III.2.2. Date privind reteaua hidrografica . 25
III.3. Lacurile . 26
III.3.1. Lacurile naturale . 26
III.3.2. Lacurile antropice . 26
III.3.2.1. Acumularea Solesti . 27
III.3.2.2. Acumularea Delea . 28
Capitolul IV - Regimul hidrologic al raului Vasluet . 29
IV.1. Scurgerea lichida . 29
IV.1.2. Scurgerea minima multianuala, anuala si lunara . 29
IV.1.3. Scurgerea medie multianuala, anuala si lunara . 32
IV.1.4. Scurgerea maxima multianuala, anuala si lunara . 39
IV.2. Debitul solid . 44
Capitolul V - Fenomene hidrologice de risc . 48
V.1. Inundatiile - aspecte generale si cauze determinante . 48
V.1.1. Viiturile . 49
V.2. Posibilitati de gestionare a inundatiilor . 52
Concluzii . 53
Bibliografie . 55


Extras din licenta Cum descarc?

I. Aspecte introductive
Studiile hidrologice au o importanta deosebita, atat teoretica cat si practica, numeroasele evenimente nefaste din trecut facandu-ne constienti de necesitatea lor. Dezvoltarea societatii umane s-a aflat de multe ori sub amenintarea fenomenelor hidrologice de risc. Intocmirea unor baze de date care sa contina detalii si informatii de natura hidrologica referitoare la anii trecuti cat si studiile hidrologice pentru un anume rau, se dovedesc utile pentru luarea deciziilor in ceea ce priveste evitarea sau ameliorarea unui eveniment cu potential distructiv.
Desi raul Vasluet are un potential limitat in comparatie cu alte rauri din Romania, a ridicat multe probleme de-a lungul timpului, ceea ce demonstreaza ca, indiferent de marime, toate raurile sunt importante si trebuie tratate in consecinta.
I.1. Asezare geografica si limite
Raul Vasluet este situat in partea de est a Romaniei si este afluent de stanga al Barladului. Bazinul hidrografic are o suprafata de aproximativ 692 km2 (dupa Atlasul Cadastrului Apelor din Romania, 1992) reprezentand circa 0.27% din suprafata Romaniei. Raul izvoraste de la altitudinea de 340 m, din apropierea dealului Paun, si se varsa in raul Barlad la circa 85 m altitudine. Bazinul se desfasoara pe teritoriul a doua judete, Iasi si Vaslui, si a 17 comune:
o in judetul Iasi: Ciurea, Barnova, Dobrovat, Grajduri, Ciortesti si Schitu-Duca;
o in judetul Vaslui: Codaesti, Miclesti, Danesti, Solesti, Tacuta, Valeni, Feresti, Tanacu, Zapodeni, Muntenii de Sus si Muntenii de Jos.
Din punct de vedere matematic, cel mai nordic punct al bazinului este marcat de paralela de 47?05'57" latitudine nordica, cel mai sudic punct al bazinului fiind marcat de paralela de 46?31'45".
Fig. 1 Pozitia bazinului hidrografic Vasluet in cadrul Romaniei
I.2. Istoricul cercetarilor
Pentru zona de studiu exista numeroase studii de specialitate, de natura geologica, geomorfologica, climatica, hidrologica sau hidrogeologica. Cercetarile asupra reliefului incep inca de la sfarsitul secolului XIX, remarcandu-se lucrarea lui Grigore Cobalcescu (1883) despre originea sculpturala a Podisului Central Moldovenesc.
In domeniul geomorfologic, amintim lucrarile lui I. Ionita (1985, 1992, 1997, 2002), care se ocupa de problema cuestelor din Podisul Moldovei, in special de cele din bazinul Barladului. Datorita impactului asupra utilizarii terenurilor, alunecarile de teren constituie obiectul cercetarii multor geografi, dintre care amintim pe C. Martiniuc, N. Barbu si V. Bacaoanu. M. Radoane si N. Radoane (1992), M. Radoane, I. Ichim, N. Radoane, V. Surdeanu (1999), C. Hurjui (2000) s-au preocupat de studiul proceselor de ravenare, realizand o serie de lucrari de o importanta deosebita. 
Cercetarile in domeniul climatic s-au realizat pe baza observatiilor si masuratorilor de la statiile meteorologice Negresti, Vaslui, Barlad si Tecuci, fiind incluse in studii referitoare la intreg teritoriul Romaniei sau la arealul Podisului Moldovenesc. Enumeram lucrarile elaborate de I. Gugiuman si E. Patras (1963) care analizeaza rolul dinamicii atmosferei si a reliefului in formarea regimului termic diurn, E. Erhan (1983, 1986, 1988) care studiaza caracteristicile fenomenelor de seceta si grindina in cadrul Podisului Moldovei, precum si climatul orasului Vaslui, D. Precupanu-Larion (1998, 1999, 2000), care acorda o atentie deosebita climatului urban al municipiului Vaslui. 
Studiile hidrologice si hidrogeologice au fost elaborate pe baza observatiilor si masuratorilor de la statiile hidrometrice si hidrogeologice, remarcandu-se lucrarile M. Pantazica si M. Schram (1973, 1979, 1983) referitoare la regimul de inghet al raurilor din bazinul Barladului si caracteristicile hidrogeologice ale Comunei Barnova, precum si lucrarea M. Schram (1972), care releva caracteristicile hidrochimice ale raurilor din bazinul Barladului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Hidrologic al Raului Vasluet.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!