Regimul Juridic al Bunurilor Sotilor in Codul Familiei si in Noul Cod Civil

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Consideratii preliminare
1.)Evolutia raporturilor patrimoniale dintre soti
2.)Intinderea drepturilor recunoscute fiecaruia dintre soti
CAPITOLUL 2
Comunitatea de bunuri a sotilor in sistemul Codului Familiei
1.)Notiunea de bunuri ale sotilor
2.)Regimul juridic al bunurilor comune
3.)Criterii legale pentru determinarea bunurilor comune
4.)Conceptul de dobandire
5.)Bunurile trebuie sa fie dobandite in timpul casatoriei
6.)Bunuri dobandite in timpul separatiei de fapt a sotilor
7.)Data dobandirii bunurilor
8.)Aplicarea in timp a dispozitiilor Codului Familiei
CAPITOLUL 3
Drepturile sotilor cu privire la bunurile lor comune in Codul Familiei
1.)Drepturile egale ale sotilor asupra bunurilor comune
2.)Separatia in fapt a sotilor
3.)Actele de administrare,de folosinta,de dispozitie
Dreptul de prezentare
4.)Prezumtia de mandat tacit reciproc
5.)Prezumtia de mandat tacit de vanzare a unor bunuri comune mobile,in cazul sotilor despartiti de fapt
6.)Forta probanta a prezumtiei de mandat tacit reciproc
7.)Contributia practicii judecatoresti la atenuarea rigurozitatii aplicarii prezumtiei mandatului tacit in cazul sotilor despartiti in fapt
CAPITOLUL 4
Restrangeri ale mandatului tacit
1.)Restrangeri ale mandatului tacit reciproc prin vointa sotilor
2.)Restrangeri legale ale mandatului reciproc
3.)Sanctiunea actelor de dispozitie savarsite cu incalcarea dispozitiilor art.35,alin.(2),parte finala,Codul Familiei
CAPITOLUL 5
Regimul juridic al bunurilor sotilor in viitorul Cod Civil
1.)Prezentare generala
2.)Posibilitatea incheierii conventiilor matrimoniale
3.)Regimul comunitatii legale in noul Cod Civil
4.)Regimul matrimonial al separatiei de bunuri
Caracterizare
5.)Regimul matrimonial al comunitatii conventionale
Caracterizare generala


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CONSIDERATII PRELIMINARE
1.) Evolutia raporturilor patrimoniale dintre soti
Familia monogama, cu finalitatea pe care a avut-o la aparitia ei si in masura in care nu s-a abatut de la originea ei istorica si infatiseaza astfel conflictul dintre barbat si femeie,"reda in mic, un tablou al acelorasi antagonisme si contradictii in care se misca societatea impartita pe clase de la ivirea civilizatiei, fara a le putea solutiona si invinge." 
In lucrarea sa "Psichologie du mariage", Honore' de Balzac, cu ironia ce-l caracteriza, demasca, in mod plastic, conceptia burgheza despre casatorie, in care femeia este o proprietate ce se dobandeste prin contract" in virtutea unor legi scrise de catre barbati.
Emanciparea femeii, inceputa in Societatea Vestica in secolul IX si raspandit in alte parti ale lumii in intarziatul secol XX a avut un efect semnificativ asupra drepturilor sotilor de a dispune de proprietatea lor. Tarile Scandinavice si-au imbunatatit legile cu privire la casatorie in 1920 pentru a permite sotilor sa-si pastreze controlul independent a proprietatii lor. A urmat Germania Vestica in 1950 prin introducerea in constitutie a egalitatii legale a sexelor. Alte natiuni vestice au intreprins revizuiri similare in legislatia lor in anii urmatori. In 1950, China a proclamat un cod al casatoriei dand sotilor drepturi egale asupra proprietatii maritale". 
Dupa cel de-al II-lea razboi mondial, sub presiunea fortelor democratice,Natiunile Unite au adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care dupa ce in articolul 1) consacra principiul egalitatii in drepturi a tuturor oamenilor, in art. 2) dispune ca nu se pot face discriminari in ceea ce privesc rasa, sexul, limba, religia, etc. Deplina egalitate in drepturi dintre barbat si femeie nu putea sa existe in oranduiri bazate pe exploatare, unde interesele legate de proprietatea privata au impus suprematia barbatului in cadrul familiei monogame, prima forma de familie intemeiata pe conditii economice si anume pe triumful proprietatii private asupra proprietatii comunei primitive. Despartirea societatii in clase antagoniste, ca o consecinta a proprietatii private si prin urmare cea dintai asuprire de clasa, a coincis cu dezvoltarea antagonismului dintre barbat si femeie, in cadrul familiei monogame. Suprematia economica a barbatului a avut drept consecinta asuprirea economica a femeii.
Inlaturandu-se regimul dotal si intregul sistem de conventii matrimoniale, strans legate de caracterul specific patrimonial al casatoriei burgheze,considerata ca un simplu contract,ca o afacere comerciala oarecare,Codul Familiei intemeiaza raporturile ulpatrimoniale intre soti pe principiul comunitatii bunurilor dobandite in timpul casatoriei (art. 30 Codul.Familiei.) 
Codul Civil roman din 1865 reglementa, cu titlu de regim matrimonial legal, regimul separatiei de bunuri (art.1283) care se aplica in mod obligatoriu ori de cate ori sotii nu adoptau inainte de celebrarea casatoriei, prin conventie matrimoniala, un alt regim matrimonial.
Ceea ce carmuia insa in trecut regimurile matrimoniale era principiul libertatii conventiilor matrimoniale, art.1224 Cod.Civil, in temeiul caruia viitorii soti puteau sa adopte orice regim matrimonial sau sa faca combinatii de regimuri matrimoniale cu singura restrictie, specifica de altfel intregului drept presocialist de a nu aduce atingere drepturilor barbatului - cap al familiei si al societatii conjugale.
Intrarea in tigoare a Constitutiei din 1948 a abrogat tacit dispozitiile-din Codul Civil de la 1865 privitoare la regimul dotal. Cum art. 105 al Constitutiei din 1948 prevedea ca odata cu publicarea ei, "se desfiinteaza toate dispozitiile din legi, decrete, regulamente si orice alte dispozitii contrare prevederilor Constitutiei", instantele judecatoresti au fost chemate sa stabileasca textele Codului Civil care nu mai erau compatibile cu dispozitiile constitutionale sau sa confere interpretari noi in lumina principiilor stabilite de legea fundamentala. Existenta regimului separatiei de bunuri nu exclude, s-a spus, posibilitatea ca bunurile intrate in regimul patrimoniului unui sot, in timpul casatoriei, sa fi fost dobandite in coproprietate de ambii soti. Notiunile noi care s-au utilizai erau acelea de " patrimoniu conjugal" si "comunitate de fapt" prin ele urmarindu-se sa se desemneze comunitatea de bunuri a sotilor, precum si sa se recunoasca contributia, prin munca in gospodarie a femeii casnice.
Codul Familiei, adoptat la 29 decembrie 1953 si intrat in vigoare la 1 februarie 1954, precedat de o serie de acte normative care in succesiunea lui au marcat desprinderea dreptului familiei din dreptul civil. Bunurile pe care le au sotii la data intrarii in vigoare a Codului Familiei devin comune sau proprii, potrivit dispozitiilor acestui cod.
Prin Decretul 32/1954 au fost abrogate expres art.1223 -1233 Cod Civil care reglementau regimul separatiei de bunuri, ca si prevederile arti. 1232 - 1253 Cod Civil care se referau la regimul dotal si la societatea de achizitii" .Chiar daca bunul fusese dobandit de sot inainte de intrarea in vigoare a Codului familiei a statuat Tribunalul Suprem - el inceteaza a mai fi coproprietate pe cote parti, devenind bun comun in devalmasie.
In dreptul comparat, regimurile matrimoniale se clasifica dupa mai multe criterii. Astfel, dupa izvorul lor, regimurile matrimoniale sunt legale si conventionale,dupa cum sunt stabilite prin lege sau prin conventie.Conventia matrimoniala este conventia prin care viitorii soti stabilesc regimul matrimonial caruia i se supun. Aceasta conventie se incheie inainte de celebrarea casatoriei. In cazul regimurilor matrimoniale modificabile,conventia matrimoniala se poate incheia si in timpul casatoriei.
Dupa structura lor, regimurile matrimoniale sunt de comunitate, universale sau partiale de bunuri si de separatie (regimul separatiei de bunuri si regimul dotal). Deasemenea, exista regimuri matrimoniale eclectice, care imbina separatia de bunuri in timpul casatoriei cu principiul comunitar ce se se manifesta la desfacerea acesteia.In sfarsit,regimurile matrimoniale sunt imutabilesi mutabile, dupa cum nu se pot modifica, ori se pot modifica in timpul casatoriei.Regimul juridic al bunurilor sotilor instituit de Codul Familiei este in exclusivitate legal,unic,obligatoriu si imutabil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Juridic al Bunurilor Sotilor in Codul Familiei si in Noul Cod Civil.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!