Regimul Matrimonial in Dreptul Romanesc si in Dreptul Comparat

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.4
CAP 1. CONSIDERATII GENERALE DESPRE CASATORIE.5
1.1. Notiuni generale.5
1.2. Terminologie juridica.9
1.3. Definitia casatoriei.9
1.4. Caracterele juridice ale casatoriei.9
1.5. Conditiile de fond ale casatoriei si impedimentele incheierii casatoriei.11
1.6. Conditiile de forma ale casatoriei.13
CAP 2. UNELE EFECTE JURIDICE ALE CASATORIEI.15
2.1. Definitie si reglementare.15
2.2. Efectele personale ale casatoriei.17
2.3. Regimul matrimonial raportat la legislatia nationala.25
2.4. Regimul matrimonial anterior Codului familiei.28
2.5. Regimul matrimonial reglementat de Codul Familiei.31
CAP 3. NATURA JURIDICA A COMUNITATII DE BUNURI.37
3.1. Bunurile comune ale sotilor.40
3.2. Bunurile proprii ale sotilor.57
CAP 4. REGIMUL MATRIMONIAL IN DREPTUL COMPARAT.72
4.1. Regimuri matrimoniale europene.72
4.2. Principiile comunitare in domeniul regimurilor matrimoniale.74
Incheiere.79
Bibliografie.82


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In lucrarea de fata, ne-am propus sa abordam din punct de vedere legislativ, teoretic si practic unele efecte patrimoniale pe care le produce casatoria, respectiv categoriile de bunuri pe care sotii le detin, fie in proprietate exclusiva, fie in proprietate comuna in devalmasie, pentru a evidentia regimul juridic existent la nivel national si european.
Am inceput abordarea temei prin a formula cateva consideratii generale despre casatorie si anume: notiunea de casatorie, conditiile de fond si de forma ce trebuie indeplinite pentru incheierea in mod valabil a casatoriei, locul de incheiere a casatoriei, competenta ofiterului de stare civila, ceremonia propriu-zisa de incheiere a casatoriei si proba casatoriei.
Avand in vedere faptul ca o casatorie da nastere si unor efecte personale, am incercat sa oferim o prezentare a consecintelor in plan personal produse de casatorie cu privire la numele de familie, domiciliu, capacitatea de exercitiu a minorei etc., precum si a modului in care acestea sunt reglementate in Noul Cod Civil.
Apoi, am luat in discutie situatia unor categorii de bunuri a caror calificare a generat o serie de discutii in literatura juridica si in practica judiciara cum ar fi: veniturile din munca, fructele si productele, constructiile edificate de soti, etc. In fine, pornind de la caracterul exceptional al impartirii bunurilor comune in timpul casatoriei, am procedat la prezentarea situatiilor in care ea poate interveni, procedura de urmat si efectele hotararii de partaj pentru ca in final sa oferim o comparatie intre legislatia nationala in domeniu si ce se intampla si in alte state in ceea ce priveste regimul matrimonial. 
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE DESPRE CASATORIE
1.1. Notiuni generale
Regimul matrimonial - desemneaza totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile dintre soti precum si raporturile dintre acestia si terti, cu privire la bunurile si datoriile sotilor.
Regimul matrimonial - nu acopera in totalitate raporturile patrimoniale dintre soti sau dintre soti si terti, ci doar acele raporturi patimoniale care isi au izvorul in casatorie. 
Regimul matrimonial legal al comunitatii de bunuri era reglem. de C.Familiei in art 30-36 si de NC civil reglementeaza relatiile de familie in cartea a doua intitulata "Despre familie" art 258-534. 
Regimul comunitatii de bunuri ramane regimul legal, dar va avea un caracter flexibil, urmand a fi aplicat doar in cazurile in care partile nu au optat pentru un alt regim matrimonial, prin conventia matrimoniala. 
Exista ca alternative la regimul comunitatii legale - regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale. 
Principiile regimurilor matrimoniale
1. egalitatea in drepturi dintre soti
2. libertatii alegerii si modificarii regimului matrimonial 
- alegerea de viitorii soti a regimului matrimonial concret se realizeaza prin incheierea unei conventii matrimoniale. Aceasta liberatate nu este absoluta, ci limitata de instituirea unui corp de norme imperative de la care nu se poate deroga prin conventie matrimoniala si care alcatuieste regimul matrimonial primar. 
- Libertatea de optiune - este limitata in sensul ca potrivit art 312 viitorii soti pot alege ca regim matrimonial comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala. 
- libertatea alegerii regimului matrimonial implica, in principiu, si posibilitatea sotilor de a modifica in timpul casatoriei regimul matrimonial sub imperiul caruia s-au casatorit.; modificarea acestuia se face prin incheierea unei conventii matrimoniale. 
3. subordonarii regimului matrimonial scopului casatoriei 
- regimul matrimonial este subordonat scopului casatoriei si intereselor familiei
- relatiile patrimoniale dintre soti sunt accesorii raporturile nepatrimoniale si au menirea de a sustine familia din punct de vedere material.
Conventia Matrimoniala
Este definita ca - actul prin care viitorii soti stabilesc regimul matrimonial aplicabil in pricipiu pentru toata durata casatoriei. 
Carcteristica generala a conventiei matrimoniale este aceea de a fi incheiata de viitorii soti pentru a produce efecte de la data incheierii casatoriei. 
Nu este necesara incheierea unei conventii matrimoniale decat deca viitorii soti aleg un alt regim matrimonial decat cel legal si doar daca doresc sa deroge sub anumite aspecte de la reigmul legal. 
Natura juridica - din punct de vedere al vointelor implicate in formarea sa, conventia matrimoniala este un act bilateral, adica contract, pe care o regasim atat in doctrina veche cat si in dreptul comparat. 
Conventia matrimoniala poate sa contina si dispozitii de alta natura (ex. Donatii reciproce intre viitorii soti sau recunoasterea unui copil).


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Matrimonial in Dreptul Romanesc si in Dreptul Comparat.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Bacaci, A., Dumitrache, V., Hageanu, C, Dreptul familiei, Edit. AII Beck, Bucuresti, 2002;
2. Barsan, C, Drept civil.Drepturile reale principale, Edit AII Beck, Bucuresti, 2001;
3. Carpenaru, Stanciu D.,Drept comercial roman, Edit. AII Beck, Bucuresti, 2002;
4. Deak, Francisc, Tratat de drept succesoral, Edit. Universul Juridic, Bucuresti, 2002;
5. Filipescu, I.P., Tratat de dreptul familiei, Edit. AII Beck, Bucuresti, 2002;
6. Florian, Emese, Dreptul familiei, Edit. Limes, Cluj-Napoca, 2003;
7. Albu, I., Casatoria in dreptul roman, Edit. Dacia, CLuj-Napoca, 1988;
8. Bodoasca, Teodor, Unele aspecte critice sau controversate in legislatia si doctrina romaneasca din domeniul dreptului familiei, in revista "Dreptul" nr.3/2004;
9. Chelaru, Ioan, Casatoria si divortul. Aspecte juridice civile, religioase si de drept comparat, Edit. A92 Acteon, Iasi, 2003;
10. Romosan, Ioan Dorel, Dreptul familiei. Casatoria, Edit. Imprimeriei de vest, Oradea, 2003;
11. Turianu, C, Turianu, C, Dreptul familiei. Practica judiciara adnotata, Edit. "Press Mihaela", S.R.L., Bucuresti. 1999.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!