Regimul Termic al Bobinei de Excitatie a Unui Contactor de Curent Cuntinuu

Cuprins licenta Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Conductorul electric 4
2.1.Tipuri de conductoare in functie de ecranarea lor 5
2.2. Conducte electrice 6
2.3. Tipuri de conductoare in funtie de constructia lor 7
2.4. Executia liniilor electrice in cablu 9
2.5. Clasificarea si simbolizarea cablurilor. 10
2.6.Mansoane si cutii terminale. 11
2.7.Conductoare electrice aeriene 13
2.8.Linii electrice subterane 17
2.9. Calculul mecanic al conductoarelor 21
2.10.Caracteristicile electrice ale cablurilor 22
2.11.Conditii de rezistenta mecanica a cablurilor 24
2.12.Conductoare de joasa tensiune pentru montarea in tuburi in instalatii electrice interioare. 25
2.13. Incalzirea conductoarelor 26
2.14.Materiale conductoare 27
3. Solicitarile la care sunt supuse aparatele electrice in timpul exploatarii 29
3.1 Solicitari electrice 29
3.2 Solicitari termice 30
3.3. Solicitari electrodinamice 31
4. Studiul solicitarilor termice in aparatele electrice 32
4.1. Transferul de caldura in aparatele electrice 33
5. Calcul analitic 36
5.1. Incalzirea unui conductor drept , de sectiune constanta in regim de durata (RD) 36
5.2. Racirea conductorului 39
6. 6. Stand pentru verificarea regimului termic al unor conductoare electrice 41
6.1. Etapele de consructie ale standului 44
6.2. Modul de functionare al standului 47
7. Masuratori realizate 53
7.1. Regimul termic al conductoarelor electrice 53
7.4. Supratemperatura stationara 60
8. Simulare Femm 67
9. Concluzii 72
Bibleografie 74


Extras din licenta Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Studiul solicitarilor termice ale aparatelor electrice se efectueaza cu scopul de a determina prin calcul supratemperaturile atinse in diferite parti ale aparatului, fata de temperatura mediului ambiant, la un regim dat de functionare.
Solicitarile la care sun supuse aparatele electrice in timpul exploatarii sunt:
-solicitarea electrica a izolatiilor, provocata de prezenta tensiunii pe caile de curent; 
-solicitarea termica a cailor de curent si a pieselor invecinate acestora, ca urmare a trecerii curentului electric;
-solicitarea mecanica a cailor de curent si a pieselor de sustinere a acestora, sub actiunea fortelor electrodinamice provocate de curentii de scurtcircuit;
-solicitarile termice si mecanice, provocate de arcul electric;
-uzura mecanica a pieselor in miscare; solicitarile provocate de actiunea mediului in care lucreaza aparatul (caldura, umezeala, vapori corosivi, praf, lovituri etc.).
In statiile si posturile de transformare exista un numar mare de aparate legate intre ele dupa o anumita schema, cu ajutorul unor conductoare izolate si neizolate. Prin trecerea curentului electric prin aparate si conductoare, in aceste elemente se dezvolta energie termica si datorita acestui fapt ele se incalzesc.
Una dintre conditiile cele mai importante pentru siguranta in exploatare a oricarei instalatii electrice este alegerea corecta, din punct de vedere al incalzirii in diferite regimuri de functionare a tuturor aparatelor precum si a partilor conductoare de curent care le leaga.
Temperatura unui corp este determinata de temperatura mediului ambiant la care se aduga cresterea de temperatura datorita incalzirii corpului prin efect electrocaloric.
Diferenta dintre temperatura suprafetei corpului cald si temperatura mediului ambiant se denumeste supratemperatura corpului fata de temperatura de referinta a mediului ambiant
Cand cantitatea de caldura care se transmite este constanta in timp avem regim termic stationar (permanent), iar cand este variabil in timp avem regim termic nestationar (nepermanent). Regimul termic cu caracter periodic, repetandu-se dupa o anumita lege in decursul unei anumite perioade de timp este un regim termic cuasistationar.
Conexiunile intre centralele electrice si liniile de transfer de energie, intre retele electrice si intre acestea si consumatorii industriali sau se efectueaza prin intermediul aparatelor de comutatie.
Prin aparat de comutatie se intelege un sistem electric sau electromecanic cu ajutorul caruia se stabileste sau se intrerupe un circuit electric.
Aparatele electrice pot fi clasificate dupa criterii diferite ca: tensiunea nominala; felul curentului;numarul de poli; regimul de functionare; locul de functionare; functiile pe care le indeplinesc etc. Sursele principale de caldura in special partile lor active: conductoarele parcurse de cuentul electric si miezurile de fier strabatute de fluxurile magnetice variabile in timp. Deasemenea pot deveni surse apreciabile de caldura si elementele anexe neactive. Astfel pot lua nastere incalziri suplimentare in materialele metalice datorita pierderilor prin curenti turbionari, indusi de fluxurile magnetice de dispersie si de asemena in materialele izolante, datorita pierderilor dielectrice produse de actiunea capului electric.
Astfel, puterea aparatului este determinata de supratemperaturile maxime admise in diferitele lui parti, astfel supratemperaturile admise depind de natura materialelor utilizate, indeosebi de a materialelor electroizolante.
Studiul solicitarilor termice ale aparatelor electrice se efectueaza cu scopul de a determina prin calcul supratemperaturile atinse in diferite parti ale aparatului, fata de temperatura mediului ambiant, la un regim dat de functionare.
Din cele de mai sus se constata ca, gradul de solicitare termica are o directa influienta asupra aspectului tehnico-economic al constructiei si exploatarii aparatelor electrice.
II. CONDUCTORUL ELECTRIC
Generalitati .Conductoarele electrice se executa din elementul activ (conductor) si izolatie.
Elementul activ este realizat dintr-un metal si anume cupru, aluminiu, otel sau aliaje ale acestora.
Constructiv , conductoarele se executa unifilare sau multifilare.Cele unifilare sunt realizate dintr-o singura sarma cu sectiune masiva;cele multifilare se executa din 7, 12 sau 37 fire separate, torsionate intre ele. Avantajul conductoarelor multifilare fata de cele unifilare consta in flexibilitatea lor si in faptul ca efectul pelicular in curent alternativ se resimte mai putin.De asemenea, conductoarelemultifilare rezista mai bine la solicitarile la oboseala.
Izolatia conductoarelor are rolul de a preintampina atingerea partilor metalice aflate la potentiale diferite;de asemenea , izolatia serveste pentru protejarea conductoarelor impotriva actiunilor mecanice si a agentilor din mediul ambiant.In scopul usurarii executiei si exploatarii, culoarea izolatiei trebuie prevazuta conform destinatiei elementului activ ; astfel conductorul de nul de lucru - alb sau cenusiu deschis; conductorul de nul de protectie -verde cu galben ; conductoarele de faza - negru, albastru si maro.
In prezent, in instalatiile electrice se folosesc conductoare simple, conductoare multiple (cordoane) si cabluri. Notarea (indicativul) acestora este in asa fel facut incat sa dea informatii cat mai complete asupra naturii conductorului si a izolatiei sale, asupra sectiunilor, a numarului de conductoare, precum si a protectiei fata de mediul ambiant. Astfel, pentru conductoare, se noteaza cu F - instalatii fixe ; A - armatura cu sarma rotunda sau conductor de alminiu (cand este scris la inceputul simbolului conductei); C - cauciuc ; f - flexibil ; ff - foarte flexibil ; s - suspendare ; Y - masa plastica ; S - izolatie (executie) speciala ; I - iivelis rezistent la intemperii. Astfel, de exemplu, 25 AFY inseamna conductor de aluminiu de sectiune 25 mm2, cu izolatie de material plastic; 2 x 4 FYY - conducte de cupru , paralele, cu izolatie si manta de material plastic, doua conductoare a cate 4 mm2.
Cordoanele sunt ansambluri de mai multe conductoare, folosite pentru alimentarea instalatiilor mobile. Notarea lor se face astfel : M - instalatii mobile (cordon) ; C - cauciuc ; p - executie plata ; U - executie usoara ; M - executie mijlocie ; T - tresa textila.De exemplu, MCMp 2 x 2,5 reprezinta cordon in manta de cauciuc, executie mijlocie, plat, cu doua vine a 2,5 mm2 sectiune.
Cablurile sunt elemente construite din mai multe conductoare, reunite si projate impreuna printr-o manta. Ele se folosesc la transportul puterilor mari sau/si cand este necesara o protectie mecanica, anticorosiva sau ignifuga speciala. Notarea lor : C - cablu de energie ; H - hartie ; Y -material plastic ; P - plumb ; I - invelis protector ; B - armura din benzi de otel ; M - pentru receptor ; G - executie grea. Litere A, plasata la inceputul indicatorului, inseamna conductoare din aluminiu ; absenta literei A inseamna conductoare din cupru. De exemplu, ACHP 3x25 +1 x16 inseamna cablu de conductoare din aluminiu, trei de 25 mm2, unul de 16 mm2 sectiune, izolat cu hartie impregnata si manta de plumb.
Cablul electric - este un ansamblu constituit din mai multe conductoare izolate prinse intr-un invelis de protectie exterior ( izolator) si prevazut cu eventuale armaturi sau ecrane.
Invelis exterior PVC izolatie conductor conductor Cu
Fig. II.1.Cablu electric
II.1.Tipuri de conductoare in functie de ecranarea lor
II.1.1.Conductorul neizolat
Acesta este alcatuit din unul sau mai multe fire neizolate din cupru, aluminiu sau otel, rasucite intre ele. Pentru liniile aeriene de transport si distributie a energiei electrice se folosesc conductoare rasucite, cu partea centrala din otel si restul din aluminiu. Pentru transport urban sau interurban se utilizeaza de asemenea conductori neizolati din cupru, cu profile speciale.
In cazul instalatiilor electrice interioare, conductoarele neizolate se folosesc de regula sub forma de bare de distributie in posturile de transformare sau in camerele de comanda.
Normele si standardele in vigoare cuprind sectiunile si incarcarile maxim admisibile in regim de durata a barelor si conductoarelor neizolate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Termic al Bobinei de Excitatie a Unui Contactor de Curent Cuntinuu.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Al. Vasilevici, P. Andrea, Aparate si echipanente electrice, Aplicatii, Ed. Orizonturi Universitare, Timisoara, pag. 40-48, 2002.
Gh. Hortopan, Aparate electrice, ed. a III- a, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980.
L. Popescu, Echipamente electrice, Vol.I., Ed. Alma Mater, Sibiu, pag. 18-43, 2007.
L. Popescu, Echipamente electrice, Vol.II., Ed. Alma Mater, Sibiu, 2008.
O. Centea, C. Bianchi, Instalatii electrice, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, pag. 132-136, 1989.
C. Rucareanu, P. Militaru, Linii electrice aeriene si subterane, Ed. Tehnica, Bucuresti, pag. 49-65, 334-369, 1989.
D. Zbereanu, Verificarea echipamentelor si instalatiilor electrice de joasa tensiune, Ed. Agir, Bucuresti, 2007.
I. Delesega, Bazele incercariilor de aparate electrice.Localizarea defectelor in cabluri, Ed. Brumar, Timisoara, 2001.
V. Gavriil, R. Dromereschi, Instalatii electrice, Ed. Mast, Bucuresti, 2007.
10.A. Cristian, Instalatii electrice, Ed. Matrixrom, Bucuresti, 2007.
N. Gheorghiu, Echipamente electrice, Ed. Didactica si Pedagodica, Bucuresti, 1981.
I. Delesega, Incercarea aparatelor si echipamentelor eletrice, Ed. Helicon, Timisoara, 1995.
PE 116/1994 : Normativ de incercari si masuratori la echipamente si instalatii electrice
PE - 118/1992 ( republicat in 1995) : Regulament general de manevre in instalatii electrice


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!