Reglementarea Casatoriei in Codul Civil Roman de la 1865

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE
1.1. Reglementarea casatoriei in dreptul medieval romanesc
1.2. Elaborarea Codului civil roman de la 1865
1.3. Notiuni, definitie, concepte
1.4. Caractere juridice
CAPITOLUL II. INCHEIEREA CASATORIEI
2.1. Conditiile incheierii casatoriei
2.2. Formalitatile premergatoare incheierii casatoriei
CAPITOLUL III. EFECTELE CASATORIEI
3.1. Drepturile si obligatiile personale ale sotilor
3.2. Drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor
CAPITOLUL IV. CONSIDERATII CU PRIVIRE LA INCETAREA, DESFIINTAREA SI DESFACEREA CASATORIEI
4.1. Incetarea casatoriei
4.2. Desfacerea casatoriei
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

Reglementarea casatoriei in Codul civil roman de la 1865
Introducere
Tema pe care am ales-o pentru lucrarea de diploma se intituleaza ''Reglementarea casatoriei in Codul civil roman de la 1865''.
M-am decis sa-mi aleg aceasta tema in urma studierii disciplinei Istoria Dreptului Romanesc, unde am urmarit aspecte din evolutia casatoriei.
Decizia mi-a fost influentata si de faptul ca sunt studenta la Facultatea de Drept.
Un alt motiv pentru care am recurs la scrierea acestei lucrari a fost diferenta reglementarilor casatoriei din anul 1865, percepute, in comparatie cu reglementarea actuala. 
Codul civil roman din 1865 a consacrat suprematia barbatului fata de femeie in casatorie, pe cand Codul familiei a consacrat in privinta tuturor aspectelor casatoriei egalitatea deplina a femeii cu barbatul; Codul civil roman a urmat conceptia retrograde a inegalitatii sexelor, care in acea vreme se manifesta prin traditie in numeroase domenii ale vietii, pe cand Codul familiei a consacrat conceptia progresista a egalitatii sexelor.
In istoria Romaniei perioada anilor 1859-1865 este etapa marei opere legislative infaptuita sub conducerea Domnului Alexandru Ioan Cuza, prin care s-a constituit, in linii fundamentale, sistemul de drept modern necesar dezvoltarii si consolidarii capitaliste in tara noastra.
Materia lucrarii este structurata pe patru capitole si debuteaza cu prezentarea notiunilor de reglementare a casatoriei in dreptul medieval romanesc, urmand apoi o prezentare a evolutiei institutiei casatoriei de-a lungul timpului prin elaborarea Codului civil roman de la 1865. Astfel primul capitol se intituleaza ,,Consideratii generale'', in lumina caruia sunt prezentate formele de casatorie existente intr-o continua evolutie din cele mai vechi timpuri. In prezentarea diferitelor concepte asupra casatoriei am facut referire la reglementarile din Pravila Bisericeasca, din Indreptarea Legii, din Codul Calimach si din Legiuirea Caragea.
Elaborarea Codului civil de la 1865 sub autoritatea lui Alexandru Ioan Cuza a avut un impact deosebit in ceea ce priveste reglementarea casatoriei, avand in vedere ca in dreptul medieval nu se cunostea un adevarat contract de casatorie.
In procesul elaborarii Codului civil roman de la 1865, legislatorii au folosit pe langa izvoare romanesti, proiectul civil italian Pissanelli si modelul Codului civil francez al lui Napoleon din anul 1804.
Reglementarile Codului civil au fost aplicate pana in momentul desprinderii de Dreptul civil a unor ramuri de Drept autonome: Dreptul familiei, Dreptul muncii, Dreptul cooperatiei fata de care Dreptul civil ramane ,,drept comun".
In realizarea acestui capitol am folosit cartea scriitoarei Popescu Anicuta, intitulata Institutia casatoriei si conditia juridica a femeii in Tara Romaneasca si Moldova in sec. al-XVII-lea, prin care este confirmata aparitia noilor coduri de legi, care, in reglementarea actuala au constituit izvoare importante. Scriitoarea Voinea Maria sustine in continutul cartii sale, intitulata Familia si evolutia sa istorica, prezenta dispozitiilor destul de severe referitoare la institutia familiei consacrate in Codul Calimach, Indreptarea Legii si in alte coduri de legi. De asemenea, in cartea scriitorului Hanga Vladimir, Istoria Dreptului Romanesc, volumul I, am observat prezenta conceptiei populare asupra casatoriei.
In ceea ce priveste elaborarea Codului civil de la 1865, in continutul lucrarii, m-am documentat din diferite carti, astfel am avut in vedere cartea scriitorului Marcu P. Liviu, Istoria Dreptului Romanesc, si cartea scriitorilor Costica Voicu. Ion T. Amuza. Bogdan Stanciu, Istoria Statului si Dreptului Romanesc. Curs universitar.
In prezentarea caracterelor juridice ale casatoriei am introdus unele elemente ce tin de reglementarea actuala, de asemenea am amintit de existenta logodnei care a fost consacrata ca fiind un contract pana la adoptarea Codului civil roman.
In prezentarea evolutiei reglementarilor casatoriei am avut in vedere si cartea Domnului profesor Cosmin Dariescu, intitulata Istoria statului si dreptului romanesc din antichitate pana la Marea Unire.
In al doilea capitol, am prezentat incheierea casatoriei sub aspectul conditiilor de fond si de forma, a notiunilor si a conceptelor cu privire la termenul de casatorie. Mentionez ca am realizat o mica comparatie a reglementarii din 1865 cu reglementarea actuala in ceea ce priveste existenta conditiilor de fond si de forma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Casatoriei in Codul Civil Roman de la 1865.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!