Reglementarea Juridica a Apelului in Dreptul Procesual

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. INSTITUTIA APELULUI IN DREPTUL PROCESUAL ROMAN 3
I.1. NOTIUNEA DE CALE DE ATAC SI NOTIUNEA DE APEL 3
I.2. IMPORTANTA CAILOR DE ATAC 6
I.3. PRINCIPIILE REGLEMENTARII APELULUI 8
I.4. EVOLUTIE (COMPARATIA REGLEMENTARII ACTUALE CU CEA VIITOARE) 10
CAPITOLUL II. PROCEDURA JUDECARII APELULUI 15
II.1. FAZA PRELIMINARA JUDECARII APELULUI 15
II.1.1. TERMENELE 15
II.1.2. HOTARARILE APELULUI 17
II.1.3. CEREREA DE APEL 21
II.2. JUDECAREA APELULUI 24
II.3. PARTICULARITATI ALE JUDECARII APELULUI 29
CAPITOLUL III. SOLUTIILE APELULUI 31
III.1. RESPINGEREA APELULUI 32
III.2. ADMITEREA APELULUI 36
III.2.1. ADMITEREA APELULUI, DESFIINTAREA SENTINTEI PENALE SI SOLUTIONAREA CAUZEI DE FOND 36
III.2.2. REJUDECAREA CAUZEI LA PRIMA INSTANTA 37
CONCLUZII 42
BIBLIOGRAFIE 46


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. INSTITUTIA APELULUI IN DREPTUL PROCESUAL ROMAN
I.1. NOTIUNEA DE CALE DE ATAC SI NOTIUNEA DE APEL
Caile de atac sunt mijloace juridice procesuale prin intermediul carora se poate solicita verificarea legalitatii si temeiniciei hotararilor judecatoresti si in final remedierea erorilor savarsite. Caile de atac sunt in consecinta apreciate ca ,,remedii procedurale in contra greselilor ce eventual s-ar putea ivi datorita partilor sau judecatorilor, in impartirea dreptatii" care determina trecerea procesului penal prin mai multe grade de jurisdictie pentru a fi garantata cerinta aflarii adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei, precum si cu privire la persoana faptuitorului, principiu, de altfel, fundamental al procesului penal. 
Exercitarea caii de atac indeplineste doua sarcini : 
- repararea greselilor existente in hotararea judecatoreasca;
- realizarea uniformitatii in interpretarea si aplicarea legilor.
Caile legale de atac reprezinta deci o institutie de drept creata tocmai in scopul preintampinarii si inlaturarii erorilor in sfera de realizare a justitiei. Obiectul cailor de atac consta intr-o noua apreciere a starii de drept si de fapt a cauzei, iar finalitatea lor in repararea erorilor comise in prima instanta. 
Asadar, prin caile legale de atac se inteleg toate actiunile deschise de lege partilor si tertilor in vederea obtinerii unor noi hotarari, intr-un litigiu asupra caruia exista deja decizia unei instante. Caile legale de atac de atac implica o prezumtie de greseala pentru judecata atacata si o prezumtie de eventuala indreptare in privinta judecatii ce va urma. 
In faza judecatii dupa dezbaterile judiciare in urma eliberarii sentintei sau a hotararii judecatoresti apare o posibilitate de atac in instanta ierarhic superioara a hotararilor emise de instanta de judecata care examineaza la moment cazul penal. Aceasta posibilitate sigur ca nu este oferita impotriva tuturor sentintelor judecatoresti.
Judecata in caile de atac este o activitate prin care se realizeaza controlul judecatoresc al solutiei pronuntate de catre prima instanta, controlul ce se realizeaza, cat priveste caile ordinare de atac de catre instante superioare celei care a pronuntat hotararea sau hotararile atacate.
Necesitatea existentei cailor de atac nu rezida insa doar din realitatile infaptuirii actului de justitie ci si din reglementari internationale si interne care instituie reguli si obligatii in materie
In dreptul romanesc s-a impus regula ,,rei indicata pro veritae accipitur" (lucrul judecat se considera adevarat) in sensul ca sentinta judecatorului nu e adevar, ci tine loc de adevar. Tocmai datorita acestui fapt s-a vazut necesar ca o hotarare pronuntata in urma unei judecati sa poata fi controlata de instanta superioara, pentru a se permite indreptarea eventualelor erori savarsite de judecatorii primei instante 
Controlul judiciar se intemeiaza pe principiul organizarii ierarhice al instantelor judecatoresti. Tocmai datorita acestui fapt, numai in anumite circumstante exceptionale i se permite judecatorului sa revina asupra propriei sale solutii si sa pronunte o hotarare noua (calea de atac de retractare).
Calea de atac este un mijloc juridic procesual pus la dispozitia partii interesate, procurorului etc., prin care se creeaza posibilitatea verificarii legalitatii si temeiniciei hotararilor judecatoresti si inlaturarea eventualelor greseli savarsite. 
In materie penala, potrivit dispozitiilor Codului de Procedura Penala, caile de atac sunt:
- ordinare (apelul si recursul), si 
- extraordinare (contestatia in anulare, revizuirea, recursul in anulare si recursul in interesul legii). 
Caile de atac pot fi exercitate impotriva oricarei hotarari judecatoresti, in conditiile prevazute de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea Juridica a Apelului in Dreptul Procesual.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!