Reglementari Prudentiale si Strategii Bancare

Cuprins licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E 1
1. SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA 3
1.1 Originile sistemului bancar 3
1.2 Evolutia sistemului bancar 9
1.3 Rolul si structura sistemului bancar 15
2. STARATEGII BANCARE PRUDENTIALE PRIVIND ACTIVITATEA BANCARA 19
2.1 Control si norme prudentiale 19
2.1.1 Controlul prudential 19 
2.1.2 Norme prudentiale europene si internationale 21
2.1.3 Prudenta bancara si limitarea riscului de credit in Romania 30
2.2 Strategiile bancare care se impun ca urmare a reglementarilor prudentiale 44
2.3 Limite si efecte ale reglementarilor prudentiale 48
2.3.1 Reglementarile prudentiale si concurenta internationala 51
2.4 Studiul de caz privind Raiffeisen BANK 53
2.4.1 Prezentarea societatii bancare 53
2.4.2 Principalele functii, activitati si operatiuni bancare 56
2.4.3 Analiza economico - financiara Raiffeisen Bank 58
2.4.4 Strategii pe termen mediu si analiza S.O.W.T Raiffeisen Bank privind calitatea serviciilor 
oferite clientilor 67
2.4.5 Analiza Swot Raiffeisen Bank 68
2.4.6 Produse si servicii oferite de Raiffeisen Bank 72
3.CONCLUZII SI PROPUNERI 80
3.1 Concluzii 80
3.2 Propuneri 82
B I B L I O G R A F I E 83


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Eficienta economica, randamentul activitatii investitionale a bancilor au stat la baza unor studii si cercetari aprofundate, constituind preocuparea mai multor savanti si specialisti in domeniu. In prezent, practic fiecare manual de management bancar contine compartimentul referitor la activitatea investitionala a bancilor si optimizarea portofoliilor sale investitionale. Aceasta, precum si un numar insemnat de publicatii la tema data, au evidentiat, in mod convingator, rolul operatiunilor bancare in activitatea cotidiana a bancilor. In aceasta ordine de idei, devine foarte utila studierea particularitatilor operatiunilor bancare si eficientizarea acestora. 
Tendinta generala a dezvoltarii sistemului bancar in practica internationala constituie universalizarea activitatii bancare, ce se exprima in extinderea prezentei lor pe piata valorilor mobiliare si diversificarea activitatii pe aceasta piata. 
Modelul sistemului bancar implementat in Romania admite diferite forme de activitate a bancilor pe piata. In ultimii ani bancile au devenit operatori principali ai pietei financiare. 
Dezvoltarea si diversificarea serviciilor si activitatilor bancare a fost un proces continuu care s-a intensificat in ultimul deceniu printr-o preocupare permanenta de creare a unui sistem functional, capabil sa satisfaca cerintele tuturor celor implicati.
Cresterea economica este un proces ireversibil ce nu poate fi oprit fara a se produce o catastrofa mondiala dupa cum nu poate fi acceptat in forma actuala ca o fatalitate sau ca un blestem pentru ca inevitabilul ar duce la o catastrofa mondiala. 
Astazi cu atat mai mult trebuie reconsiderata semnificatia cresterii si dezvoltarii economice, trebuie analizat in mod lucid intreg procesul de dezvoltare cu toate implicatiile pe un orizont larg de timp, pentru ca astfel, pornind de la aceasta baza, sa se stabileasca directiile, optiunile, scenariile si caile dezvoltarii. 
In studiul efectuat pentru elaborarea lucrarii am intreprins o vasta documentare, urmarind dezvoltarea institutiei ca parte componenta a sistemului bancar romanesc, de la infiintare si pana la momentul actualei crize economice, si strategiile adoptate in evolutia acesteia ca banca de retail cu accentuata reprezentare in mediul rural.
Am prezentat drumul parcurs de institutie, drum presarat cu evenimente si personalitati marcante, cu realizari importante. Necesitatile sociale ale timpurilor au facut posibila aparitia si dezvoltarea functiilor distincte ale acestei institutii si, ca efect, pozitionarea unitatilor teritoriale la nivelul intregii tari, prin motivatii sociale si politice. Acest aspect a reprezentat si reprezinta un punct forte al acestei institutii.
Obiectul cercetarii, in plan conceptual, este concretizat la nivelul bancilor comerciale, in activitatea carora reglementarile prudentiale si strategiile bancare ocupa un loc important si inregistreaza eficienta maxima. 
Structura lucrarii este prezentata in corespundere cu obiectivele preconizate si ordinea realizarii cercetarilor stiintifice.
Diversificarea serviciilor bancare de la aparitia primelor manifestari bancare pana in prezent a avut ca principal scop implinirea nevoilor si a exigentelor tuturor potentialilor clienti. Principalele obiective au fost facilitarea accesului la servicii utile si rapide si, desigur, cresterea profitului.
Realizarea unei economii durabile avand drept scop inmultirea bogatiei,reducerea saraciei si a dezechilibrelor din economia mondiala prin protejarea mediului natural si asigurarea calitatii vietii la cotele acceptabile de catre fiinta umana este indispensabil legata de buna funcionare a sistemului bancar.
1.SISTEMUL BANCAR IN ROMANIA
1.1 Originile sistemului bancar 
Originile sistemului bancar se regasesc in trecutul bancar indepartat. Activitatea bancara s-a desfasurat inca din Antichitate, perioada in care templele reprezentau locul de pastrare a tezaurelor si bogatiilor. Acest fapt aducea profit preotilor, care erau pastratorii tezaurelor.
Averile preotilor si ale celorlalti cetateni erau ascunse in temple si anume in gropile de sub pragul de la intrare sau chiar sub mesele din altar1.
Dovada acestor practici a fost facuta de o serie de arheologi prin descoperirea tabelelor de contabilitate in Mesopoatamia in perioada 3400-2500 i.Hr.
Catre sfarsitul secolulului al IV-lea i.e.n., cand din cauza deferitelor razboaie din Grecia, nici templele nu mai erau crutate de lacomia cuceritorilor invingatori, s-a schimbat locul de pastrare al averilor si au aparut trapezitae, mici bancheri mijlocitori, care s-au ocupat cu comertul de bani. Numele lor vine de la acele mese dreptunghiulare -trepezae- pe care iti asezau monedele si registrele.
Trapezitae, primeau averile cetatenesti spre pastrare si fructificare, mijlocindu-le in acelsi timp spre celelalte tranzactii banesti. Bancherii greci din acea perioada au cunoscut epoci de progres corespunzatoare.
Istoria mentioaneaza clasele de banca ale lui Archestratos si Antisthenes din Atena si de Pasion si Phormion din veacul al IV-lea i.Hr.
Acesti bancheri greci se ocupau cu:
primirea spre fructificare si pastrare a monedelor din metal pretios;
mijlocirea de plati si alte tranzactii banesti;
acordarea de imprumuturi pe polite si marfuri;
preluarea incasari darilor catre stat in schimbul unei arenzi anunale;
schimbul monedelor straine si tinerea registrelor de evidenta.
La romani, istoricii nu precizeaza data aparitiei bancherilor, imprumutati desigur de la greci. 
1 Ernst Joger ,,Die altesten Banken und der Urspung des Wechsels", Stuttgard 1879, pg.1-2
Prima forma sub care a aparut a fost aceea de numulari, ocupati cu schimbul diferitelor monede ce se aduceau la Roma din diferite regiuni ale imperiului: Grecia, Orient, Spania, etc., prin amatele romane sau prin negustori.
Mai tarziu apar si niste categorii de bacheri, cum ar fi: argentarii, mensarii sau mensularii (prin analogie de la trapezitae din Grecia: mensa-masa-trapeza), negotiatores, mercatorea etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementari Prudentiale si Strategii Bancare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!