Regula Majoritatii - Probleme ale Aplicarii ei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere:.p.4
Capitolul I: Regula majoritatii-argumente in favoarea ei.p.6
Capitolul II: Tirania majoritatii.p.15
Capitolul III:Limitele agregarii preferintelor.p.30
Capitolul III: Problema alternativei la regula majoritatii.p.41 
Concluzii.p.48
Bibliografia.p.50


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Democratia se sprijina pe deciziile majoritare. Acestea sunt cel mai important instrument de solutionare pasnica a conflictelor. Insa asa cum o va arata aceasta lucrare, principiul majoritatii nu este absolut. El depinde de anumite premise, avand si uneori aspecte destul de problematice.
Discutiile teoretice privind democratia releva, aproape de fiecare data, limitele pe care aceasta forma de organizare a societatii le are. Iar regula majoritatii, ca mecanism esential al procesului democratic, are anumite limite. In aceasta lucrare, relevarea acestor limite, dezvaluie cateva intrebari fundamentale:
1. Procesul democratic necesita utilizarea exclusiva a principiului majoritatii?
2. In conditiile in care regula majoritatii se dovedeste a fi nesatisfacatoare, oare exista o alternativa evident superioara? 
Partizanii democratiei considera ca aplicarea acestei reguli ofera o solutie rationala problemei gasirii caii optime in viata colectiva, in relatiile interumane. Prezentarea justificarilor pentru aplicarea regulii majoritatii in regimul democratic ne ofera posibilitatea de a decela aspectele pozitive ale acesteia. Voi oferi cateva interpretari favorabile ale regulii majoritatii asa cum au fost ele ilustrate de cativa teoreticieni ai filosofiei politice. Potrivit acestor interpretari solutia (adoptarii deciziei preferate de majoritate) este optima deoarece majoritatea nu poate gresi. Insa daca se face recurs la analiza unor cazuri istorice, se observa ca majoritatea poate abuza de autoritatea ei, impunand minoritatii vointa sau optiunea ei. Cu alte cuvinte nu este exclus ca in practica sa apara o tiranie a majoritatii. Pericolul se refera la nerespectarea drepturilor minoritatii (oricare ar fi aceasta:politica, sociala, etnica, sexuala, religioasa etc.). Prin ea insasi nici o varianta majoritara nu poate asigura dreptatea in deciziile colective. Mai pe scurt, regula majoritatii nu poate fi recomandata inevitabil ca un sistem infailibil pentru a lua deciziile colective intr-un regim democratic.
Daca se pleaca de la premisa ca majoritatea nu este nici ea infailibila, se poate pune urmatoarea intrebare: in ce conditii are majoritatea dreptul de a-si impune vointa asupra minoritatii? Este important de semnalat in acest punct ca nici aceasta premisa nu este lipsita de limite. Ca si in cazul procesului de luare a deciziilor sociale semnificative, o oarecare incertitudine ontologica isi face aparitia si aici.
Si in sfarsit am ajuns la una dintre marile dificultati ale regulii majoritatii, si anume la problema agregarii preferintelor. Aceasta dovedeste ca regula majoritatii este aplicabila uneori, dar nu totdeauna. Exista limite a posibilitatii de a lucra cu ea.
CAPITOLUL I
Regula majoritatii-argumente in favoarea ei
Se va incepe dezbaterea acestei probleme prin prezentarea principalelor argumente in favoarea regulii majoritatii. O pozitie teoretica argumentativa favorabila regulii majoritatii apartine lui Jean-Jacques Rousseau. 
In lucrarea sa, ,,Contractul social", Rousseau promoveaza o conceptie contractualista, care vedea originea societatii civile intr-un contract stabilit intre oameni in vederea cooperarii si apararii comune a proprietatii, drepturilor si libertatilor individuale si a asigurarii dreptatii pe baza unor institutii impartiale. Contractualismul vede si originea statului intr-un contract stabilit intre conducatori si condusi, printre care cei dintai primesc de la cei din urma mandatul de a legifera, guverna si organiza viata publica in interesul majoritatii. Oamenii vor sa depaseasca starea naturala, cea in care domina un sentiment de nesiguranta reciproca si sa formeze o asociatie care sa apere si sa protejeze cu toata forta comuna persoana si bunurile fiecarui asociat si in cadrul careia fiecare dintre ei, unindu-se cu toti, sa nu asculte totusi decat de el insusi si sa ramana tot atat de liber ca si mai inainte. Ei incheie un pact social ale carui clauze se reduc toate la una singura: instrainarea totala a fiecarui asociat, cu toate drepturile sale, in favoarea intregii comunitati, deoarece fiecare daruindu-se in intregime, conditia este aceeasi pentru toti. Si astfel daruindu-se tuturor, el nu se daruieste nimanui.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regula Majoritatii - Probleme ale Aplicarii ei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Arblaster, Anthony, Democratia, Editura Du Style, Bucuresti,1998
2. Arendt, Hannah, Between Past and Future, New York: Meridian Books, 1968
3. Berlin, Isaiah, Patru eseuri despre libertate, Editura Humanitas, Bucuresti, 1996
4. Bull, Terence, Dagger, Richard, Ideologiile politice si idealul democratic, Ed.,Polirom, Iasi, 2000
5. Constantin, Benjamin, Despre libertate la antici si la moderni, Institutul European, Iasi, 1996
6. Dahl, Robert, Political Oppositions in Western Democracies, New Haven: Yale University Press, 1966
7. Dahl, Robert, Poliarhiile.Participare si opozitie, Editura Institutul European, Bucuresti, 2000
8. Geuss, Raymond, History and Illusion in Politics, Cambridge University Press, 2001
9. Gray, John, Post-liberalism, Routledge, 1993
10. Hobsawm, Eric, Secolul extremelor, Ed.Lider, 1994
11. Iliescu, A.P., Introducere in politologie, Editura All, Bucuresti, 2002
12. Iliescu, A.P. Liberalismul intre succese si iluzii, Editura All, Bucuresti, 1998
13. Locke, John, Al doilea tratat despre carmuire, Editura Nemira, Bucuresti, 1999
14. Macridis, Roy, Political Ideologies, UCLA Press, 1990
15. Mill, J.St., Despre libertate, Editura Humanitas, Bucuresti, 1994
16. Sartori, G.,Teoria democratiei reinterpretata, Editura Polirom, Iasi, 1999


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!