Reintegrarea socială a persoanelor care execută pedepse privative de libertate

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 
Obiectivele cercetarii 
Metodologie generala 
Capitolul I. Conceptul si natura juridica a probatiunii 
1.1 Notiunea institutiei de probatiune .
1.2 Evolutia si caracteristica modelelor de probatiune ..
Capitolul II. Reintegrarea sociala a infractorilor supusi probatiunii 
2.1 Aportul comunitatii la reintegrarea sociala a infractorilor supusi probatiunii 
2.2 Principalele instrumente de prognozare a recidivei folosite in cadrul probatiunii .
2.3 Rolul probatiunii in prevenirea criminalitatii si recidivei 
2.4 Reintegrarea sociala a minorilor eliberati din detentie ..
Capitolul III. Cadrul normativ juridic pentru reintegrare si supraveghere . ..
3.1 Supravegherea persoanelor eliberate din detentie 
3.2 Notiuni generale de supraveghere .
3.3 Evidenta si supravegherea persoanelor eliberate din detentie. Aspecte practice si comparate .
Bibliografie


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Reintegrarea sociala presupune ,,restructurarea caracterului infractorului astfel incat acesta sa poata activa in societate fara a comite, pe viitor, infractiuni". In acest proces trebuie sa intervina toti factorii sociali, iar reintegrarea va fi efectiva daca se va realiza in diferite directii.
Probatiunea realizeaza legatura dintre pedepsele neprivative de libertate cu pedepsele privative de libertate, aducand contributii decisive la resocializarea infractorilor, promovand ideea ca in democratie legea este o valoare suprema.
Actualitatatea temei reintegrarii sociale si supravegherii infractorilor parti-componente ale aceluiasi proces de combatere a infractionalitatii si construirii unei societatii normale, bazate pe reintegrare. 
Prin lucrarea de fata mi-am propus sa analizez situatia actuala in domeniul reintegrarii sociale pe piata muncii a persoanelor care executa pedepse privative de libertate, precum si a supravegherii lor dupa eliberare.
Principalul accent al studiului a fost pus pe integrarea profesionala a persoanelor care executa pedepse privative de libertate. Prin urmare, am urmarit indentificarea problemelor specifice cu care persoanele apartinand grupurilor vulnerabile se confrunta, in vederea dezvoltarii de programe care sa faciliteze insertia lor pe piata muncii.
Intr-un mediu economic si social in continua schimbare, izolarea persoanelor din detentie face ca abilitatile si cunostintele lor profesionale, dar si sociale, sa fie adesea necorespunzatoare in momentul eliberarii. Pe langa acestea, mai mentionez si nivelul scazut de educatie, puternica discriminare din partea societatii, precum si alte dificultati individuale, pare usor de inteles de ce persoanele eliberate din detentie sunt un grup foarte dificil de ocupat si (re)integrat in societate. Lipsa locului de munca impiedica fostii detinuti sa se sustina financiar, determinandu-i sa lucreze la negru sau ca zilieri, sa plece in strainatate sau sa recidiveze. 
Obiectivele cercetarii
Studiul a urmarit identificarea nevoilor specifice cu care se confrunta persoanele private de libertate , in vederea dezvoltarii de programe care sa faciliteze insertia lor pe piata muncii.
Obiectivele specifice: 
- Identificarea dificultatilor cu care se confrunta persoanele private de libertate in vederea integrarii lor pe piata muncii.
- Identificarea unor elemente cheie si directii de actiune pentru dezvoltarea de activitati in vederea integrarii persoanelor care au fost private de libertate pe piata muncii.
Metodologie Generala
1.Caracteristicile persoanelor private de libertate
2.Elaborarea formei initiale a chestionarelor
Metodologia studiului a presupus doua chestionare: 
- pentru persoanele private de libertate; 
- pentru persoanele care au fost private de libertate;
Pentru inceput a fost elaborat chestionarul pentru persoanele aflate in detentie, iar apoi ghidul de interviu pentru specialistii care lucreaza in penitenciarul Oradea. 
ESANTIONARE
INSTRUMENTE 
1.Chestionarul pentru persoanele private de libertate 
Descriere generala
Instrumentul pentru persoanele private de libertate este un chestionar de autoevaluare, aplicat fata in fata care contine nr.de intrebari ,etc.
Aspecte urmarite
- Experiente de munca inainte de detentie: ocupatie, statutul pe piata muncii inainte de detentie, experiente de angajare fara carte de munca, experienta de munca in strainatate, nemultumiri referitoare la ultimul loc de munca
- Experienta de munca in cadrul penitenciarului: in ce domeniu lucreaza, avantajele percepute ale muncii pe perioada incarcerarii, principalele motive pentru care nu ies la munca pe perioada detentiei.
- Munca dupa eliberare: in ce domeniu vor cauta loc de munca dupa eliberare, dificultatea perceputa de a-si gasi un loc de munca dupa eliberare, ce cred ca ar trebui sa stie in plus pentru a-si gasi un loc de munca, participarea la cursuri de formare profesionala in penitenciar.
- Evaluarea competentelor comune - cunostinte si comportamente utilizate la locurile de munca anterioare.
- Informatii personale: varsta, sex, stare civila, nationalitate, mediul de rezidenta, religie, nivel de educatie, meseriile in care este calificat(a), de cat timp este in detentie, tip de infractiune, numar de recidive, perioada dintre recidive.


Fisiere în arhivă (1):

 • Reintegrarea sociala a persoanelor care executa pedepse privative de libertate.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Abraham Pavel, Nicolaescu Victor, Iasnic Stefanita Bogdan - Introducere in probatiune. Supraveghere, asistenta si consiliere a infractorilor condamnati la sanctiuni neprivative de libertate, Ed. National, Bucuresti, 2001;
2. Buzducea, D., Asistenta sociala a grupurilor de risc, Polirom, Iasi, 2010
3. Durnescu, I. (coord.), Tomita, M., Balica, E., Dumitrascu, H., Mihai, S., L., Fartala, V., Durnesu, I., Filimon, A., Pana, O., Mitricuna, B., Groza, D., Oancea, G., Faur, A., Sandu, M., Witec, S., Micle, I., M. (2011), Probatiunea. Teorii, legislatie si practica, Ed. Polirom, Iasi.
4. Floare Chipea, Ordine sociala si comportament deviant, Ed. Cogito, Oradea, 1996
5. Pascu, I., Dima, T., Paun, C., Gorunescu M., Dobrinoiu, V., Hotca, M., A., Chis, I., Dobrinoiu, M., Noul Cod penal comentat, Vol. I. Partea generala, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2012;
6. Pasca, V., Curs de drept penal. Partea generala, Ed. a II-a, actualizata cu modificarile noului Cod penal, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2012;
7. Mirisan, V., Drept penal. Partea generala. Prezentare comparativa a dispozitiilor Codului penal in vigoare si ale noului Cod penal, editia a IV-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012;
8. Sorin Radulescu - Sociologia comportamentului social, Ed. Victor, Bucuresti, 1998
9. Sorin Radulescu - Introducere in sociologia deviantei, Ed. Medicala, Bucuresti, 1990
10. Udroiu, M., (2015), Drept penal. Partea generala. Noul Cod Penal.,editia a 2-a, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2015;
11. Manual de probatiune (coord.: Schiaucu, V., Canton, R.), Ministerul Justitiei, Editura Euro Standard, Bucuresti, 2008.
12. Balaban, Delia C.; Hosu, Ioan.(2009), PR Trend-Societate si comunicare , Bucuresti, Ed. Tritonic.
13. Bodenhamer Bob G. si L. Michael Hall.(2008), Manualul de utlizare a creierului-volumul I, Bucuresti, Ed. Excalibur.
14. Borg, James(2010), Limbajul trupului, Bucuresti, Ed. Alffa.
15. Bruno, Stefan(2006), Mediul penitenciar romanesc. Cultura si civilizatie carcerala, Iasi, Ed. Institutul European.
16. Chelcea,Septimiu(2004), Metodologia cercetarii sociologice.Metode cantitative si calitative, Bucuresti, Ed.Economica.
17. Constantin,Mircea(1979), Inter-comunicarea, colectia Psyche, Bucuresti, Ed. Stiintifica si Enciclopedica.
18. Dancu,Sebastian V.(2005), Comunicarea in managementul institutional, Bucuresti, Proiect finantat prin Phare.
19. Dobrica Petronel, Suport de curs nepublicat(2008), "Progresivitatea sociabilitatii in doua sisteme penale. Institutia regimului progresiv de executare a pedepsei cu inchisoarea ,Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta sociala, Bucuresti.
20. Durkheim, Emile (2001), Sinuciderea, Bucuresti, Ed. Antet.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!