Relatia Caracteristici Biochimice si Fiziologice

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE. 1
CAP. I CONSIDERATII GENERALE PRIVIND PLANTELE MEDICINALE. 3
1.1. Istoricul utilizarii plantelor medicinale. 3
1.2. Clasificarea plantelor medicinale. 5
1.3 Forme de utilizare si modalitati de obtinere a preparatelor fitoterapeutice 13
CAP. II RELATIA COMPOZITIE CHIMICA A PLANTELOR - PROCESE FIZIOLOGICE - UTILIZARI LA PLANTE MEDICINALE. 25
2.1. Aspecte privind compozitia chimica a plantelor si biosinteza unor substante organice. 25
2 .2. Aspecte privind interrelatia compozitie chimica - procese fiziologice - utilizari la plante . 27
CAP. III CARACTERIZAREA MORFOLOGICA, ECOLOGICA SI IMPORTANTA ECONOMICA A SPECIILOR LUATE IN STUDIU 33
3.1 FAM. ASTERACEAE 33
3.3.1 Matricharia chamomilla. 33
3.1.2 Calendula officinalis. 36
CAP. IV DATE DIN LITERATURA REFERITOARE LA INDICATORII FIZIOLOGICI ANALIZATI. 38
4.1. Germinatia semintelor. 38
4.2. Continutul de apa. 39
4.3. Cercetari fiziologice efectuate la speciile luate in studiu. 41
CAP. V REZULTATELE CERCETARILOR PROPRII. 45
5.1. Material si metode de lucru. 45
5.2. Rezultate si discutii. 48
CONCLUZII. 67
BIBLIOGRAFIE. 69
ANEXA. 71


Extras din licenta Cum descarc?

,,Plantele medicinale fie ca se exprima prin radacini, rizomi, bulbi, tije, ramuri frunze, flori sau fructe reprezinta in esenta fortele benefice ale cosmosului'' (dr.Arcadie Percek)
INTRODUCERE 
Utilizarea plantelor medicinale pentru vindecarea unor afectiuni la om dateaza din timpuri foarte vechi, preistorice cind omul (traind in mijlocul naturii si luptind prin diferite mijloace pentru a-si cistiga existenta) a sesizat ca anumite plante erau bune pentru hrana, altele pentru vindecarea unor boli, iar altele erau toxice. 
Si astazi, ca si atunci plantele medicinale sunt utilizate la tratarea diferitelor afectiuni, ca sursa de hrana si pot fi toxice atunci cind sunt folosite in cantitati prea mari si sunt utilizate in abuz. In acest caz pot dauna sanatatii omului daca nu sunt administrate in dozele si cantitatile corespunzatoare. 
Cu toate acestea, plantele medicinale au efect benefic asupra organismului si pot tratata cu eficenta multe boli daca sunt intrebuintate cu grija si dupa o prescriptie medicala.
Pentru a se tratata de boli oamenii folosesc plantele medicinale sub anumite forme ceaiuri, infuzii, cataplasme, bai, tincturi, comprese, creme, siropuri, uleiuri, lotiuni, comprimate, inhalatii, decoct, macerat
Prin procesul de fotosinteza plantele produc o serie de substante organice primare (glucide, lipide, proteine). Din aceste substante, in urma unor transformari biochimice se formeaza alte grupe de substante (uleiuri volatile sau esentiale , heterozide, taninuri, alcaloizi, principii amare, saponine, colorantii vegetali, vitamine etc.) care prezinta in viata plantei roluri specifice. Aceste substante confera plantelor proprietati farmacologice, alimentare, medicinale, tinctoriale, aromatizante, bactericide, fungicide, tinctoriale, etc. 
Pentru om, plantele medicinale reprezinta o sursa de hrana si de materii prime pentru diferite ramuri industriale (industria farmaceutica, alimentara, cosmetica, chimica). 
Dintre familiile botanice , Familia Asteraceae este o familie cu numerosi reprezentanti, multi dintre ei au proprietati medicinale. Speciile medicinale din aceasta familie sunt utilizate pentru tratarea unei game complexe de afectiuni: 
- afectiuni ale aparatului digestiv 
- afectiuni ale aparatului respirator
- afectiuni ale sistemului nervos 
- afectiuni ale aparatului uro-genital 
- afectiuni ale aparatului cardiovascular 
- afectiuni dermatologice
- afectiuni de nutritie si metabolism 
CAPITOLUL I
CONSIDERATII PRINCIPALE PRIVIND PLANTELE MEDICINALE
1.1.Istoricul utilizarii plantelor medicinale
Arta vindecarii unor boli cu ajutorul plantelor are in tara noastra o veche si bogata traditie, fapt care este, de altfel, confirmat si de rezultatele unor cercetari arheologice recente care au dat la iveala nu numai unele forme medicamentuoase dar si unele vase in care se preparau(infuzoare, pilnii de pamint ars etc.). Datorita pozitiei sale geografice si climatice,teritoriul patriei noastre a fost in permanenta leaganul unei vegetatii variate si bogate; specialistii au identificat la noi peste 3600 de specii de plante superioare, spontane si de cultura pe care stramosii nostri le-au denumit cu peste 5000 nume. (Constantinescu si Hatieganu, 1986 )
Herodot, denumit si parintele istoriei, intr-una din cartile sale ( Istorii in 9 carti ) prezentind expeditia pe Dunare a lui Darius - marele rege al persilor - cu o concizie ce atesta un talent extraordinar, caracterizeaza astfel pe stramosii nostri geto -daci ,,cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci'' consemnind astfel existenta acestor neamuri pina atunci anonime.Pe langa acest fapt, Herodot mai completeaza fizionomia fundmentala spirituala a geto - dacilor cu o precizare tot atit de lapidara,,ca ei aveau cunostinte despre intrebuintarea plantelor medicinale si stiau sa ingrijeasca bolnavii''. Platon socotea pe Zalmoxis ca un ,,zeu latros vindecator superior medicilor si medicinei grecesti'', dovada elocventa de nivelul ridicat al cunostiintelor medicale ale geto-dacilor, cu sute de ani inaintea erei noastre
Primele date mai ample privind utilizarea plantelor medicinale de catre stramosii nostri apartin medicului grec Dioscorides nascut in Asia Mica in anul 1 e.n. In calitate de medic in armata lui Nero, a avut prilejul sa calatoreasca prin diferite regiuni ale imperiului roman si sa se documenteze asupra utilizarii plantelor medicinale nu numai de catre populatia tinuturilor romane,dar si de aceea a tarilor invecinate- cum era Dacia. Toate asecte date Dioscoride le-a 
consemnat intr-o lucrare voluminoasa cuprizind cinci carti scrise in limba greaca intitulate: ,,Despre mijloacele de vindecare'' publicata in anul 77 e.n., in care sunt descrise aproape 600 plante medicinale, cu numeroase reprezentari iconografice si sunt facute o serie de precizari privind folosirea lor. Tot in aceasta lucrare Diocorides subliniaza ca pe teritoriul Daciei se utilizau pe scara larga numeroase specii de plante, insa descrierea lor, bazata pe unele caracteristici exterioare ale lor este vaga si incompleta, dind nastere la incertitudini si confuzii.
Lucrarea lui Dioscorides a constituit o remarcabila sinteza a cunostintelor medicale greco-romane si timp de secole a fost in permanenta consultata de medicii europeni. Arabii, la scurt timp dupa patrunderea lor in Spania, dindu-si seama de valoarea lucrarii lui Dioscorides au dispus traducerea ei in limba araba si astfel s-a reusit integrarea cunostiintelor terapeutice greco-romane,privind utilizarea plantelor medicinale, in civilizatia araba.


Fisiere in arhiva (9):

  • bibliografie.doc
  • cap. 4 bun.doc
  • cap. 5 bun.doc
  • cap.1 bun.doc
  • cap.3 bun.doc
  • CAP2 bun.doc
  • COPERTA ,I CUPRINS.doc
  • INTRODUCERE alexandra.doc
  • pagini anexe alex.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!