Relatia Dintre Incalzirea Globala si Turism

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 3
INCALZIREA GLOBALA - INTRE MIT SI REALITATE 3
1.1. DEFINITII - CE SUNT SCHIMBARILE CLIMATICE? 3
1.2. CARACTERISTICI SI TRASATURI ALE INCALZIRII GLOBALE 6
1.2.1. Cauzele incalzirii globale 6
1.2.2. Efectele incalzirii globale 11
1.2.3. Consecintele incalzirii globale 14
1.2.4. Masuri impotriva incalzirii globale 15
1.3. ORGANISME IMPLICATE SI ACTIUNI INTERNATIONALE 17
1.3.1. IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) - Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice 18
1.3.2. UFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) - Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice 19
1.3.3. Protocolul de la Kyoto 20
1.4. ALARMISTI VERSUS SCEPTICI 23
1.4.1. Alarmistii si incalzirea globala 24
1.4.2. Scepticii si incalzirea globala 25
1.4.3. Pareri pro si contra asupra incalzirii globale 26
CAPITOLUL II 29
TURISMUL LA INCEPUTUL NOULUI MILENIU 29
2.1. IMPORTANTA ECONOMICA A TURISMULUI 29
2.2. EVOLUTIA TURISMULUI IN ULTIMUL DECENIU 31
2.3. PRINCIPALELE TENDINTE ALE TURISMULUI 32
2.3.1. Tendinte turistice mondiale post recesiune 36
2.4. PRINCIPALELE DESTINATII TURISTICE INTERNATIONALE 39
CAPITOLUL III 42
INCALZIREA GLOBALA SI TURISMUL 42
3.1. INFLUENTA TURISMULUI ASUPRA INCALZIRII GLOBALE 42
3.2. INFLUENTA INCALZIRII GLOBALE ASUPRA TURISMULUI 47
STUDIU DE CAZ: INFLUENTA INCALZIRII GLOBALE ASUPRA CARAIBELOR 55
BIBLIOGRAFIE 59


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
INCALZIREA GLOBALA - INTRE MIT SI REALITATE
Variatiile climatice au existat si vor exista mereu ca un rezultat al cauzelor naturale. Aceste cauze naturale includ schimbari neinsemnate ale radiatiei solare, eruptii vulcanice care acopera pamantul de praf ce reflecta caldura solara inapoi in spatiu si fluctuatii naturale ale sistemului meteo in sine.
Clima este in continua schimbare din cele mai vechi timpuri si pana astazi. Daca insa pana in ultima suta de ani schimbarile se datorau in exclusivitate unor cauze naturale, in prezent factorul antropic are o importanta foarte mare in acest proces. Nimeni nu poate spune foarte clar care este partea care se datoreaza omului si care naturii in momentul de fata. Exista numeroase opinii si polemici, insa un lucru este foarte clar: in prezent, clima terestra se ncalzeste intr-un ritm alert, cu consencinte greu de cuantificat pe termen mediu sau lung.
Totusi, cauzele naturale pot explica o mica parte a acestei incalziri. Majoritatea covarsitoare a oamenilor de stiinta sunt de parere ca aceasta incalzire se datoreaza concentratiei tot mai ridicate de gaze cu efect de sera, generate de activitatile umane, care blocheaza caldura.
1.1. Definitii - ce sunt schimbarile climatice?
Incalzirea globala este fenomenul de crestere continua a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor, constatata in ultimele doua secole, dar mai ales in ultimele decenii.
Fenomenul schimbarilor climatice, denumit in mod generic ,,incalzire globala", reprezinta unul dintre cele mai fierbinti teme ale stiintei contemporane si nu numai, daca ne gandim la controversele politice generate de consecintele potentiale imense in plan economic si social. Dincolo de nenumaratele incertitudini, prejudecati sau iluzii legate de acest subiect, exista doua afirmatii stiintifice aproape imposibil de contestat. Prima se refera la faptul ca pe parcursul ultimilor 200 de ani concentratia de dioxid de carbon in atmosfera a crescut la niveluri nemaiintalnite in ultimul milion de ani (posibil chiar 30 de milioane de ani), in mod principal datorita arderii combustibililor fosili. Cea de-a doua afirmatie se refera la cresterea temperaturii medii globale in ultimul secol, cifra avansata fiind de 0,7 grade Celsius.
Schimbarile climatice se pot manifesta intr-o serie de moduri, de exemplu
modificari a temperaturilor regionale si globale, schimbarea precipitatiilor, expansiunea si contractia ghetarilor, si variatia nivelului apelor. 
Gheturile si schimbarile climatice
Se pare ca oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie in ceea ce priveste clima. Asistam la o incalzire generalizata. Dar, pentru a putea sa evaluam viitorul climei terestre, este nevoie sa ne aruncam o privire catre trecutul indepartat. De unde ne putem procura informatii despre trecutul climei planetei noastre? In buna masura cea mai mare parte dintre informatii sunt estompate de trecerea anilor. Dar exista locuri pe aceasta planeta, unde noi putem sa coboram catre trecut, cu pana la un milion de ani in urma. Este vorba despre gheturile antarctice.
Forand in adancimea lor si extragand esantioane, putem citi cu precizie in cartea istoriei climei terestre. Cercetarea trecutului climei terestre este principalul obiectiv al consortiului european EPICA (European Ice Core Project in Antarctica), alcatuit din 12 grupuri de cercetare.
Pentru a vedea in trecutul climei terestre au fost alese, pentru forare, doua locatii din Antarctica. Unul dintre ele se afla in sectorul Oceanului Indian al Antarcticii, in zona numita Dome C, iar cel de al doilea se afla in sectorul Oceanului Atlantic, in Dronning Maud Land. Ambele zone se afla in adanc in interiorul continentului. Prin primele doua foraje au fost extrase, esantioane de gheata de la o adancime de pana la 3.000 m. Analiza esantioanelor obtinute in cadrul proiectului a permis obtinerea de rezultate cu ajutorul carora s-a putut reconstitui trecutul climatului antarctic (temperatura, nivelul de precipitatii, compozitia atmosferica si s-a putut folosi raportul izotopic N2/O2 pentru a putea data esantioanele obtinute. S-au putut analiza si aerosolii depozitati in gheata, lucru important atunci cand vrei sa analizezi ciclurile bio-geochimice si bugetul radiativ al planetei.
De altfel, programul EPICA a stabilit si un record. El a reusit sa reconstituie ultimii 800.000 de ani de clima antarctica, aratand cum a evoluat pe parcursul acestei perioade. Astfel s-a putut arata ca acum circa 450.000 de ani a existat o perioada foarte rece, mult mai rece decat in glaciatiunile care au urmat. Un alt rezultat important a fost identificarea unei stranse legaturi intre evolutia climatului si concentratia de CO2 atmosferic. In acelasi timp s-a putut demonstra ca nicicand in ultimii 800.000 de ani nu au mai fost atinse niveluri atat de ridicat de CO2 si CH4 ca cele inregistrate in zilele noastre.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia Dintre Incalzirea Globala si Turism.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!