Relatia dintre Strategiile de Abordare a Conflictului si Stabilitate in Cuplu

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Fundamente teoretice ale relatiei dintre strategiile de abordare a conflictului si stabilitate in cuplu 7
1.1. Sensuri si semnificatii teoretice ale cuplului conjugal 7
1.1.1. Cuplul: definitii si concepte 7
1.1.2. Stiluri interactionale conjugale 8
1.1.3. Teorii explicative cu privire la cuplu si familie 10
1.1.4. Factorii stabilizatori si destabilizatori in cadrul cuplului 13
1.2. Abordarea teoretica a conflictului 19
1.2.1. Abordarea conceptului de conflict in psihologie 19
1.2.2. Teorii explicative ale conflictului 20
1.2.3. Conflictualitate in cadrul cuplului 21
1.2.4. Surse ale conflictului in cuplul conjugal 22
Capitolul 2. Abordarea empirica a relatiei dintre strategiile de abordare a conflictului si stabilitate in cuplu 28 
2.1. Metodologia cercetarii 28
2.1.1. Obiectivele si ipotezele cercetarii 28
2.1.2. Descrierea esantionului 28
2.1.3. Instrumentele metodologice aplicate 28
2.2. Prezentarea rezultatelor cercetarii si interpretarea lor - verificarea veridicitatii ipotezelor 32
Concluzii generale 41
Recomandari 42
Bibliografie 45


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Viata de cuplu este intotdeauna un joc al echilibrelor. Chiar daca exista sentimente puternice reciproce, stabilitatea relatiei se poate deteriora in timp. Nu este neaparat de amintit multimile de cauze ce pot destabiliza cuplul, stiind ca in timp ambii parteneri se schimba, probleme de viata apar permanent, monotonia si intrigile pindesc, iar tendinta preluarii dominantei mocneste intotdeauna ca un foc ascuns. In ciuda tuturor acestor probleme, orice cuplu poate ramine stabil si armonios daca exista o permanenta comunicare afectiva si constructiva, sinceritate, compromis si, nu in ultimul rind, comportamente detensionante.
Conflictele constituie o componenta naturala inevitabila a vietii fiecaruia dintre noi, cu atit mai mult a fiecarui cuplu unde interactioneaza permanent doua poluri, opuse sau nu chiar. 
In plan istoric, toata existenta omenirii in intregime este impregnata cu conflicte - de la primul, care a dus la izgonirea lui Adam si Eva din rai si care a pus inceputul neamului omenesc, si pina astazi. Toate punctele cruciale ale istoriei omenirii, absolut exact coincid cu apogeurile situatiilor conflictuale.
Toate conflictele, se repeta din secole in secole, si cu atit mai mult actioneaza inevitabil in orice situatie. Cei mai multi oameni considera conflictele ca fiind ciocniri distructive, ireconciliabile, in urma carora unii cistiga in defavoarea altora, dar preocuparea de tip stiintific privind caile de a face fata conflictelor a dus la dezvoltarea unor modele si strategii de abordare eficienta si constructiva a conflictelor. Aceste noi modele prezinta procesul rezolvarii conflictelor nu ca pe un cimp de batalie, ci mai curind ca pe o sansa de a invata lucruri noi, de a dezvolta responsabilitatea si de a rezolva conflictele prin colaborare.
Pentru ca relatia de cuplu sa nu esueze, ea trebuie creionata sub forma unui depozit emotional. Fiecare placere, emotie constructiva ar corespunde actiunii de alimentare a depozitului emotional, in timp ce conflictele, lipsa solutiilor la problemele curente, blocajele din cuplu ar corespunde actiunii de retragere.
Privind in ansamblu putem emite ipoteza ca in perioada de seductie majoritatea cuplurilor alimenteaza depozitul emotional intrucit cei doi parteneri sunt centrati pe satisfacerea nevoilor celuilalt. Pecetluirea cuplului in forma de relationare a casatoriei determina o relaxare din partea partenerilor, apare perceptia eronata ca depozitul emotional este suficient de solid si astfel cei doi parteneri aleg constient sa se hraneasca doar din economii. Actiunile de retargere sunt dovezi constante ale acestei ,,odihne emotionale" intarita prin investitia actului de casatorie drept garantant al stabilitatii cuplului.
Cele mai multe cupluri ulterior se trezesc in momentul in care constiinta individuala emite mesaje de genul ,,nemultumiri interioare vis-a-vis de calitatea relatiei de cuplu", ,,sentiment de instrainare fata de partener/a", ,,sentimente de singuratate in doi".
Intelegind ca relatia de cuplu implica doi parteneri, doua realitati de a privi lucrurile, ne asumam constient diversitatea. Astfel, plecind de la doua realitati, treptat putem creiona o realitate a cuplului, impartasita de ambii parteneri, negociata de acestia si mai ales flexibila si adaptabila realitatii exterioare cuplului, realitate ce dinamizeaza cuplul. 
Fiecare cuplu se bazeaza pe tranzactii zilnice, tranzactii potentate de nevoile fiecarui partener. Constientizind nevoile personale si ale partenerei/partenerului nostru putem armoniza cuplul si mai ales adapta. Intelegind ca femeile sunt centrate in relatia de cuplu pe nevoi relationale si ca barbatii sunt centrati in relatia de cuplu pe nevoi actionale putem echilibra cele doua forte opuse si complementare ce stau la baza oricarui cuplu: dorinta de fuziune (relatie si comunicare - tipic feminina) si dorinta de autonomie (liberate de actiune - tipic masculina).
Gradul de cercetare al problemei. Fiind o tema foarte accentuata in societate, studiul conflictualitatii si stabilitatii in cadrul cuplurilor maritale/nemaritale a fost abordata de foarte multi autori. 
In domeniul cuplurilor si familiilor au facut cercetari diverse autori ca: I. Mitrofan, C. Ciuperca, P. Ilut, I. Thery, I. F. Cuber, Sluzki & Beavin, L. Roussel, R. Hill, R. Touzard, Duvall, G. H. Mead, E. Burgess, Sullivan, H. Wolf, T. Hobbes, Hegel, Marx & Engels, G. Simmel, Scanzoni, H. Spencer, G. Bateson, D. Jackson, Parsons, Buckley, Mc. Cubbin, Dahl, Hunter, Hill, Burr, Benson si altii.
In aria stabilitatii maritale s-au ocupat cercetarori renumiti ca: F. Bacon, T. Hobbes, B. Mahdevill, J. J. Rousseau, L. Morgan, G. Spencer, Kinsey, Terman, Locke, K. Bement Davis, , ??. ?. ???- ???????, ?.?. ???????, ?.?. ???????, ?.?. ???????, ?.?. ??????????, ?.?. ??????, ?. ???????, ?.?. ?????, ?.?. ???????, B.C. ????????, ?. ?. ??????, ??. ??????????????, ?.?. ???????????, ?.?. ?????????, ?. ?. ???????, si altii. 
Conflictul fiind prezent inca din cele mai vechi timpuri si pina in ziua de astazi, a fost cercetat si abordat la fel de foarte multi autori, si anume: Aristotel, Darwin, Freud, M. Deutsch, S. P. Robins, Zamfir si Vlasceanu, Bruke, Myers, Moscovici, R. Callahan, Thomas & Kilmann, Cornelius & Faire, S. Schneider & J. L. Barsoux, Lederach, Dudley, Weeks, Blake & Mouton, Evert Van de Vliert, Watkins, Galtung, Tillet, Stoica - Constantin, Neculau si altii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Strategiile de Abordare a Conflictului si Stabilitate in Cuplu.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!