Relatia dintre Stres si Componentele Stilului de Viata

Cuprins licenta Cum descarc?

Rezumat
Capitolul I Introducere 1
Capitolul II Cadrul teoretic 4
2.1. Conceptul de stil de viata 4
2.1.1. Definirea conceptului de stil de viata sanatos 4
2.1.2. Influente sociale si de mediu asupra starii de sanatate 5
2.1.3. Stil de viata sanogen vs. Stil de viata patogen 7
2.2. Conceptul de stres 8
2.2.1. Ce este stresul? 9 
2.2.2. Componentele stresului 12
2.2.2.1. Factorii de stres 12
2.2.2.2. Tipuri de stres 13 
2.2.2.3. Mecanismele de coping cu stresul 13
2.2.2.4. Reactii la stres 14
2.2.3. Stresul si organismul uman 15
2.2.4. Teorii ale stresului 16
2.3. Stresul si componentele stilului de viata 18
2.3.1. Stresul si consumul de alcool 19
2.3.1.1. Efectele moderatoare ale expectantelor pozitive fata de efectele consumului de alcool 21
2.3.1.2. Efectele de moderare ale expectantelor negative privind consumul de alcool 22
2.3.1.3. Efectele moderatoare ale identitatii de gen 24
2.3.1.4. Efectele moderatoare ale stilului de coping 24
2.3.2. Stresul si fumatul 24
2.3.2.1. Efectele fumatului asupra sanatatii 25
2.3.2.2. Intreruperea fumatului si stresul 25
2.3.3. Stresul si comportamentul alimentar 26
2.3.3.1 Selectia alimentara (food choice) 26
2.3.4. Stresul si practicarea exercitiilor fizice 27
2.3.4.1. Relatia stres, boala si exercitiu fizic 27
2.3.4.2. Motivatia pentru practicarea exercitiilor fizice 27 
Capitolul III Obiectivele si ipotezele cercetarii 29
Capitolul IV Metodologia cercetarii 31
Capitolul V Prezentarea rezultatelor 35
Capitolul VI Interpretarea rezultatelor. Concluzii 36
Bibliografie 44
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

REZUMAT
Acum este un fapt afirmat ca stresul poate aduce raspunsuri cu privire la anumite comportamentale / reactii care reprezinta efectele imediate sau consecintele pe termen scurt: consumul excesiv de alcool, comportament alimentar nesanatos, fumatul excesiv, lipsa de exercitiu fizic, consum de droguri, relatii sexuale neprotejate, conducere fara centura de siguranta, etc. O posibila explicatie pentru conexiunea puternica dintre aceste variabile poate fi nivelul scazut de constientizare a necesitatii de a promova sanatatea personala si adoptarea unor modele deja existente a stilului de viata. 
Am elaborat principalul obiectiv general al studiului de fata cu ajutorul unui sondaj European de Sanatate elaborat de Andrew Steptoe in 1992 in cadrul programului European de cercetare a comportamentelor sanatoase, am incercat sa efectuez o ancheta privind investigarea modului in care, anumite raspunsuri la stres, cum ar fi: fumatul, comportamentul alimentar nesanatos, lipsa exercitiului fizic si perceptia existentei unui nivel ridicat de stres sunt fenomene care coexista intr-un grup.
Pe baza obiectivului general, am facut urmatoarele predictii care se constituie in ipotezele studiului: o perceptie ridicata, subiectiva si globala a stresului va fi asociata cu o crestere a consumului de alcool; o perceptie ridicata, subiectiva si globala a stresului va fi asociata cu o crestere a consumului de nicotina; o perceptie ridicata, subiectiva si globala a stresului va fi asociata cu o crestere a comportamentelor alimentare nesanatoase; o perceptie ridicata, subiectiva si globala a stresului va fi asociata cu lipsa sau scaderea practicarii de exercitii fizice. 
Nu exista o corelatie semnificativa intre gradul de stres perceput si fumat cu exceptia grupului de persoane divortate si a grupului de cadre didactice obtinand corelatii relativ mici, dar pozitive si semnificative intre cele doua variabile. Corelatii negative, nesemnificative au fost obtinute in grupul persoanelor care au incheiat doar ciclul primar (r = - 15); in grupul inginerilor (r = - 02); in grupul cadrelor armate (r = - 13); in grupul persoanelor casatorite (r = - 02); in grupul studentilor (r = - 04) si in grupul managerilor (r = - 17). Aceste rezultate indica faptul ca participantii din aceste ultime categorii fumeaza mult pentru a reduce nivelul de stres. Cu toate acestea, corelatiile obtinute sunt prea mici pentru a putea face predictii asupra relatiei dintre stres si fumat in intreaga populatie. 
Relatia dintre stres si consumul de alcool sunt negativ corelate. Corelatii mici, negative dar semnificative au fost identificate la urmatoarele grupuri: someri (r = 07; p<0.05); persoane necasatorite (r = - 12; p<0.01); muncitori (r = - 21; p<0.01); persoane intre 20 si 30 de ani (r = - 09; p <0.05); persoane intre 50 si 60 de ani (r = - 16; p<0.01); persoane cu ciclul gimnazial incheiat (r = - 25; p<0.01) si la grupul persoanelor care au doar studii liceale incheiate (r = - 16; p<0.01). O corelatie negativa si semnificativa a fost obtinuta intre cele doua variabile in grupul persoanelor care au studii de scoala primara (r = - 51, p<0.05). Aceste rezultate indica faptul ca aceste categorii mentionate anterior sunt expuse consumului mai frecvent de alcool datorita statutului social si economic scazut. Corelatiile de valoare mica demonstreaza ca nivele scazute/medii de stres sunt asociate cu un consum ridicat de alcool, din moment ce expectantele pozitive privind efectele consumului de alcool duc la probleme mai mari
Am obtinut o corelatie mica, nesemnificativa intre variabila stres si variabila comportament alimentar. Corelatiile mici si pozitive indica o asociere intre un nivel mediu perceput de stres si un nivel mediu de comportamente alimentare sanatoase. De exemplu, persoanele peste 50 de ani si cele din grupul muncitorilor experentiaza un nivel ridicat de stres datorita sarcinilor profesionale solicitante si prin urmare se simt mai putin motivati de a consuma alimente sanatoase. Corelatiile negative obtinute indica o asociere intre un nivel ridicat de stres perceput si un nivel ridicat al comportamentelor alimentare nesanatoase. Datorita unor factori cum ar fi: lipsa de timp, de motivatie, de resurse financiare etc., unii indivizi consuma multe alimente grase si dulci in conditii de stres. Prin urmare, factorul de mediere intre cele doua variabile, stres si comportament alimentar il reprezinta aici alegerile alimentare. 
Relatia dintre stres si variabila exercitiu fizic, rezultatele indica faptul ca, in general, persoanele angajate practica exercitiu fizic in mod regulat, fiind constienti de faptul ca acest tip de comportament aduce atat beneficii pe termen scurt cat si pe termen lung. In vreme ce persoanele cu varsta peste 50 de ani sunt mai constiente de efectele pozitive ale practicarii sportului/exercitiului fizic, lucru demonstrat de corelatia semnificativa obtinuta (r = 50, p<0.05), alte grupe investigate, cum ar fi: persoanele cu studii liceale si universitare (r = - 11; p<0.05; respectiv r = - 12; p<0.05), grupul de persoane de sex masculin (r = - 14; p<0.01), persoanele cu varste intre 20 - 30 ani, 30 - 40 de ani, respectiv 40 -50 de ani (r = - 09, p<0.01); persoanele divortate (r = - 19, p<0.01) si persoanele somere (r = - 12, p<0.01) - sunt fie constiente de consecintele benefice ale exercitiului fizic ori pur si simplu nu sunt interesate de promovarea propriei stari de sanatate. 
In general, rezultatele obtinute demonstreaza inca o data impactul puternic pe care stresul - ca si factor de mediere - il are asupra stilului nostru de viata. Reducerea constienta si constanta a nivelului de stres prin evitarea fumatului (activ sau pasiv), a consumului de alcool, a alimentatiei nesanatoase si a sedentarismului si prin adoptarea mecanismelor de coping confruntative am putea sa imbunatatim calitatea vietii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Stres si Componentele Stilului de Viata.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!