Relatii Comerciale si de Cooperare Economica dintre Romania si Italia - Prezent si Perspectiva

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLULI: ISTORIC AL RELATIILOR DINTRE ROMANIA SI ITALIA
1.1Capitalul italian in economia romaneasca intre anii 1919-1939.pag.7
1.1.1 Participatiuni si finantari italiene in industria romaneasca.pag.11
1.1.2 Evolutia investitiilor in Romania dupa anul 1934.pag.17
1.2 Capitalul italian in economia romaneasca intre anii 1950-1990.pag.19
1.3 Conditiile din Romania dupa anul 1990.pag.21
1.4 Relatii economice ale Romaniei cu Italia dupa 1990.pag23
CAPITOLUL II: EVOLUTIA COMERTULUI EXTERIOR AL ROMANIEI CU ITALIA IN PERIOADA 2000-2009
2.1 Prezentarea generala a relatiilor Romania -Italia.pag.26
2.2 Schimburile comerciale.pag.28
2.2.1 Evolutia si structura exportului si importului in perioada 2000-2009.pag.33
CAPITOLUL III: CAPITAL ITALIAN IN ROMANIA
3.1. Investitiile de capital ale Italiei in Romania in perioada 2000- 2010.pag.39
3.2.1 ASTALDI SpA.pag.40
3.2.2 Firma Eurotricot.pag.42
3.2.3 Societatea ENEL.pag46
3.2.4. BRANDURI ITALIENE DE LUX IN ROMANIA.pag.49
3.3 Cooperarea economica romano-italiana: realizari si perspective.pag.53
CONCLUZII.pag.62


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Primul capitol contine istoricul relatiilor comerciale romano-italiene, care dateaza inca de la inceputul anului 1919. Prima perioada face referire la relatia celor doua tari intre anii 1919-1939 si este impartita in participatiuni si finantari italiene in industria romana si in evolutia investitiilor italiene dupa anul 1934.
Urmeaza apoi perioada comunista cuprinsa intre anii 1950-1990, o perioada in care in ciuda sistemului comunist, Romania a reusit sa pastreze relatii foarte bune cu Italia. De fapt, unul din obiectivele de politica externa ale lui Nicolae Ceausescu, a fost acela de a intensifica relatiile economice cu Italia, fiind constient de posibilitatea unei dezvoltari mai rapide.
Ultima parte a primului capitol este dedicata perioadei de dupa caderea comunismului, mai exact cea de dupa 1990. Aceasta perioada a semnificat deschiderea unor noi porti pentru investitorii italieni, si in acelasi timp consolidarea definitiva a relatiilor romano-italiene, care au cunoscut o dezvoltare fara precedent. La baza acestei consolidari stau intalnirile avute la nivel prezidential, parlamentar sau ministerial.
Capitolul secund se refera la evolutia comertului exterior al Romaniei in perioada 2000-2010, si contine date statistice despre modul in care s-a desfasurat. Prima parte cuprinde evolutia exportului si structura acestuia in perioada mai sus mentionata. In acest capitol se evidentiaza modul in care au evoluat exporturile si schimbarile majore care au existat intre anii 2000-2010. Acelasi lucru este analizat si in privinta importurilor pe care Romania le-a efectuat in aceasta perioada.
Capitolul trei este cel in care se observa importanta capitalului italian in Romania si modul in care acesta influenteaza dezvoltarea economica a Romaniei. Acelasi capitol contine studii de caz, care fac referire la trei firme importante pentru Romania. Studiul de caz isi propune sa analizeze modul in care aceste firme investesc in Romania. Mai exact sumele investite, numarul actinarilor, produsul comercializat, clientii carora se adreseaza acest produs, numarul angajatilor si bineinteles si profitul net obtinut in urma investitiilor facute. 
Firmele in cauza sunt Astaldi SpA, Eurotricot si Enel. Prima din cele trei vizeaza domeniul constructiilor practic ajuta la rezolvarea problemei esentiale iin Romania infrastructura unul dintre punctele slabe ale Romaniei , a doua are un istoric bogat in domeniul tricotajelor si activeaza in Romania din anul 2000, avand sediul in Brasov. Enel este prescurtarea pentru Entitatea Nationala pentru Energie Electrica, companie creata inca din 1962. Enel este considerat cel mai important investitor privat in sectorul energiei electrice din Romania prin preluarea participatiilor majoritare la trei companii de distributie si furnizare a electricitatii.
Partea a 3-a a celui de-al treilea capitol trateaza un aspect foarte important pentru relatiile romano-italiene, si anume cooperarea economica romano-italiana prin prisma realizarilor si perspectivelor. In acest capitol este subliniata importanta factorilor avuti in vedere de catre investitorii italieni, precum si strategiile investitionale. De asemenea un alt subiect important este cel care se refera la componentele mediului de afaceri romanesc si efectul acestora asupra rezultatelor firmelor italiene.Tot in acest capitol discutam si despre brandurile de lux italiene cu valoare adaugata mare ce se bucura pe piata romanesca de un succes neasteptat. In final se regasesc concluziile colaborarii Romaniei cu Italia privind schimburile comerciale.
CAPITOLUL I 
ISTORIC AL RELATIILOR DINTRE ROMANIA SI ITALIA
Economia romaneasca dintre cele doua razboaie mondiale, epoca de referinta pentru consistenta investitiilor italiene in istoria economiei romanesti moderne, a fost urmata de o lunga discontinuitate in anii regimului comunist si apoi, dupa 1990, de o reluare in forta a actiunilor investitionale. 
Ponderea ce mai mare a investitiilor capitalului italian a fost detinuta de catre 3 mari banci italiene (Banca Commerciale Italiana, Credito Italiano si Banca Italiana di Sconto), banci care au procedat la dezvoltarea de participatiuni bancar industriale, de creditari si alte tipuri de finantari. In fapt, chiar daca in afara capitalului bancar au existat cateva societati italiene din domeniul industrial (cazul societatii petroliere AGIP), comercial sau al asigurarilor care au derulat activitati investitionale in Romania, se poate admite ca, in linii generale, nu a fost posibila promovarea unei politici de penetrare economica fara sprijinul direct sau indirect al marilor banci italiene.
Scurt istoric al bancilor italiene in Romania
BANCA DI ROMA este una dintre cele mai mari banci din Italia, cu un numar total de peste 1.200 filiale. In plus, aceasta detine 20 de sucursale straine si reprezentante in intreaga lume. Banca di Roma a fost prima banca italiana care a deschis o sucursala in Romania, cu scopul de a oferi servicii bancare cu acoperire nationala incepand cu luna februarie a anului 2001. 
BANCA ITALO- ROMENA a fost constituita in 1980 si reprezinta primul joint-venture intre Italia si Romania in sectorul bancar. Este prima banca italiana cu structura proprie in Romania, prezenta in Bucuresti inca din 1997 si are agentii la Cluj, Oradea, Arad si Timisoara si, in curand, la Brasov si Bacau. Prin traditie alaturi de oamenii de afaceri italiani si din totdeauna activa in finantarea operatiunilor de import-export si in asistenta acordata societatilor locale, Banca si-a intarit aceasta vocatie si capacitatea proprie de raspuns o dataa cu intrarea in Grupul "Veneto Banca". Dobandirea de catre "Veneto Banca" a unui procent de 92,3% din capital, in momentul actual, reprezinta un raspuns valabil la cererile de descentralizare a serviciilor financiare, impuse de catre economia italiana si, in special din partea de nord-est a Italiei. Banca Italo-Romena are sediul si Directia Generala in Treviso si, in calitatea sa de institut de credit italian, ofera maxima siguranta economica si financiara oamenilor de afaceri romani si straini care opereaza in Romania. Parteneriatul existent cu cea mai importanta banca romaneasca "Banca Comerciala Romana" care detine un procent de 7,7 % din capital, ofera avantajul unei dezvoltari pe intreg teritoriul romanesc.
SANPAOLO IMI ia nastere din fuziunea, incheiata in noiembrie 1998, a doua mari banci private, fiecare dintre acestea fiind leader in Italia in propriul segment operativ; aceste doua intrprinderi de real succes si cu o evidenta complementaritate, au fost unite printr-un puternic proiect industrial, finalizat cu scopul de a creste calitatea serviciilor oferite clientilor, precum si valoarea pentru actionari: 
-pe de o parte, Institutul Bancar San Paolo di Torino, rezultatul evolutiei istorice a unei congregatii ("Compania San Paolo") fondata in 1563 pentru ajutorarea nevoiasilor, devenita marca de superioritate ca si banca comerciala, cu produse proprii de o mare diversitate si o larga retea distributiva la dispozitia unui milion de familii. 
-de cealalta parte, Institutul Mobiliar Italian, fondat in 1931 pentru sustinerea reconstructiilor din sistemul industrial national, principal operator in creditul pe termen mediu si lung precum si in serviciile financiare oferite societatilor, cu o vocatie evidenta de banca de investitii si o buna experienta in gestiunea fondurilor si in consultanta financiara pentru societati


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii Comerciale si de Cooperare Economica dintre Romania si Italia - Prezent si Perspectiva.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!