Rentabilitatea si Profitabilitatea

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.4
CAPITOLUL I
ABORDAREA TEORETICA PRIVIND RENTABILITATEA FIRMEI
1.1. Abordarea generala privind rentabilitatea.6
1.1.1 Rentabilitatea si profitabilitatea.8
1.1.2. Lichiditatea si solvabilitatea.9
1.2. Analiza indicatorilor utilizati in exprimarea rentabilitatii.9
1.2.1. Analiza indicatorilor absoluti.11
1.2.1.1. Profitul.12
1.2.1.2. Marjele.14
1.2.2 Analiza indicatorilor relativi.15
1.2.2.1. Rata rentabilitatii economice.16
1.2.2.2. Rata rentabilitatii financiare.16
1.2.2.3. Rata rentabilitatii comerciale.17
1.2.2.4. Rata rentabilitatii resurselor consumate.19
1.2.2.5. Rata rentabilitatii capitalului real si ocupat.19
1.2.2.6. Rata rentabilitatii veniturilor.19
CAPITOLUL II
METODOLOGIA DE ANALIZA A RENTABILITATII CU REFERIRE LA RATA RENTABILITATII COMERCIALE
2.1.Metodologia de calcul a profitului.20
2.1.1. Analiza factoriala a profitului.20
2.1.2. Analiza factoriala a ratelor de rentabilitate.22
2.1.2.1. Rata rentabilitatii economice.23
2.1.2.2. Rata rentabilitatii financiare.27
2.1.2.3. Rata rentabilitatii comerciale.32
2.1.2.4. Rata rentabilitatii resurselor consumate.33
2.1.2.5. Rata rentabilitatii capitalului real si ocupat.36
2.1.2.6. Rata rentabilitatii veniturilor.36
CAPITOLUL III
STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA DIAGNOSTIC A RATEI RENTABILITATII COMERCIALE LA S.C. PLUS 2 S.R.L.
3.1. Prezentarea general a societatii.40
3.1.1. Scurt istoric.41
3.1.2. Obiect de activitate.42
3.2. Analiza ratelor de rentabilitate la S.C. PLUS 2 S.R.L.43
3.2.1. Analiza ratei rentabilitatii economice.43
3.2.2. Rentabilitatea financiara.47
3.2.3. Rentabilitatea resurselor avansate.51
3.2.4. Rata rentabilitatii consumate.55
3.2.5. Rata rentabilitatii comerciale.58
CAPITOLUL IV
CONCLUZII SI PROPUNERI
4.1. Concluzii privind analiza diagnostic a ratelor de rentabilitate.60
4.2. Propuneri privind masuri de crestere a ratelor de rentabilitate.61
Incheiere.62
Bibliografie.63
Anexe.65


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Crestererea gradului de complexitate a activitatii economice a intreprinderilor, in contextul mecanismelor pietei, are implicatii profunde in procesul de conducere, care nu se poate realiza pe baza de rutina, ci pe o studiere atenta a realitatii, pe o analiza stiintifica care sa faciliteze adoptarea deciziilor corespunzatoare.
Integrata in activitatea de conducere a firmei, analiza economica financiara constituie un instrument a carui utilitate este validata pe deplin de teorie, dar in special de practica economica.
Pin esenta ei, activitatea de conducere, indiferent de nivelul la care se exercita si de domeniul care il vizeaza, implica cunoasterea temeinica a situatiei date, a intregului complex de cauze si factori care o determina, fapt care se realizeaza prin intermediul analizei economico - financiare.
Abordarea intregii problematici este subordonata cerintelor managementului intern al intreprinderii, care trebuie sa asigure utilizarea eficienta a intregului potential de care dispune in vederea sporirii rentabilitatii.
Metodologia prezentata constituie un cadru de elaborare a problematicii firmei, prin prisma obiectivelor si scopurilor unor subiecti din afara firmei, care sunt interesati sa cunoasca activitatea acesteia.
Ca activitate practica, analiza economico - financiara are un caracter permanent, indiferent daca se efectueaza de un organism din interiorul intreprinderii sau din afara acesteia si nu constituie un scop in sine, ci un mijloc pentru realizarea unui obiectiv. Prin analiza se ofera solutii pentru fundamentarea deciziilor. Se poate spune ca analiza economico - financiara este un instrument util la indemana managerilor.
Telul firmelor in perioada actuala nu este numai acela de a supravietui, ci si de a desfasura o activitate rentabila, o activitate care sa le aduca profit. Desi, se poate spune ca in economia de piata, rationalitatea activitatii economice este finalizarea prin profit.
Am abordat aceasta tema deoarece consider ca analiza ratei rentabilitatii comerciale este absolut necesara pentru toti producatorii, aceasta sporind capacitatea de intelegere a complexitatii fenomenelor economice.
Lucrarea de fata trateaza in primele trei capitole aspecte teoretice ale analizei ratei rentabilitatii comerciale, iar in capitolul patru este prezentat un studiu de caz efectuat la societatea SC. PLUS 2 S.R.L.
Deci se poate spune ca, lucrarea in ansamblul ei, nu este altceva decat o incercare de a contura si asigura intelegerea notiunii de rentabilitate comerciala.
CAPITOLUL I
ABORDAREA TEORETICA PRIVIND RENTABILITATEA FIRMEI
1.1. Abordarea generala privind rentabilitatea
Rentabilitatea constituie o forma sintetica de exprimare a eficientei economice, care reflecta capacitatea unei firme de a realiza profit. 
Profitul este obiectivul de baza al oricarei entitatitinand cont de conditiile economiei de piata. Pentru entitate este vital existent acestuia, fiind o necesitate obiectiva. Intreprinderile care se dovedesc nerentabile sunt supuse falimentului. In raport cu cerintele consumatorilor in orientarea productiei, rentabilitatea apare astfel ca instrument hotarator in activitatea economiei de piata. Rentabilitatea prevede obtinerea unor venituri in urma vanzarii si incasarii productiei fabricate, mai mari decat costurile efectuate cu realizarea acesteia.
O crestere a rentabilitatii este in interesul tuturor participantilor la activitatea firmei:
a) Managerii, care apreciaza performantele prin care intermediul profiturilor obtinute;
b) Actionarii, care doresc pe de o parte, sa-si mareasca castigul sub forma dividendelor, iar pe de alta parte, sa-si mareasca valoarea de piata a intreprinderilor, prin crestereaactiunilor listate la bursa. Cresterearentabilitatii are ca scop atingerea unor obiective pe care actionarii si le propun in scopul cresterii cotei de piata a intreprinderii;
c) Salariatii, au ca scop obtinerea unor remuneratii mai mari intrand in conflict cu obiectivele rentabilitatii pe termen scurt. Numai o rentabilitate pe termen lung ar putea asigura o crestere a locurilor de munca, fapt dorit de catresalariati;
d) Creditorii au ca scop rentabilitatea operatiuniiintreprinderii, ca fiind singura care actioneaza puterea de rambursare a datoriilor contractate;
e) Statul si organele administratei locale sunt cele care incaseaza impozitele, ele reprezentand o parte din veniturile realizate de firme. Daca rentabilitatea este crescuta, se creeaza venituri mai mari la bugetul de stat si la bugetele locale, ele venind sub forma directa ca si impozitele pe profit, fie sub forma indirecta, sub forma de investitii si crearea unor noi locuri de munca.
Chiar daca maximizarea profitului nu mai reprezinta, in toate cazurile, obiectivul primordial al unui agent economic, datorita unor neajunsuri, de ordin conceptual si practice, cum ar fii caracterul sau static si neluarea in calcul a riscului, studiul rentabilitatii prezinta o importanta deosebita pentru analiza activitatii oricarei intreprinderi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rentabilitatea si Profitabilitatea.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!