Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii

Cuprins licenta Cum descarc?

Argument 3 
Capitolul I 
Definitii si domeniul de aplicare 5
Capitolul II 
Principii fundamentale ale Codului muncii garantate de Constitutia tarii 8
II.1 Principiul libertatii muncii 8
II.2 Principiul interzicerii muncii fortate 10
II.3 Principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii 11
II.4 Principiul dreptului la conditii adecvate de munca 12
II.5 Principiul libertatii de asociere 13
II.6 Principiul consensualitatii si al bunei-credinte 13
II.7 Principiul libertatii cetatenilor romani de a se incadra in munca in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in oricare stat, cu respectarea normelor dreptului international al muncii si a tratatelor bilaterale la care Romania este parte 14
Capitolul III 
Aplicarea principiilor fundamentale ale Codului muncii in incheierea unui contract individual de munca 15
III.1. Notiunea si elementele esentiale ale contractului individual de munca 15
III.2 Conditiile incheierii contractului individual de munca 19
III.2.1. Clasificarea conditiilor la incheierea contractului individual de munca 19
III.2.2 Capacitatea juridica a persoanei ce urmeaza a fi incadrata in munca 20
III.2.3 Capacitatea juridica a angajatorului 21
III.2.4 Incompabilitati aparute la incheierea unui contract individual de munca 24
III.2.4.1 Incompatibilitatea de varsta 24
III.2.4.2 Masuri de ocrotirea femeilor 25
III.2.4.3 Masuri in vederea ocrotirii avutului public si a proprietatii 26
III.2.4.4 Interdictia decurgind dintr-o condamnare, ca pedeapsa complementara sau ca masura de siguranta 26
III.2.4.5 Executarea unor functii ce presupun o autoritate si probitate morala deosebita 27
III.2.4.6 Capacitatea juridica a strainilor 28
III.2.5. Consimtamantul partilor la incheierea unui contract de munca 29
III.2.6. Obiectul si cauza contractului de munca 31
III.2.7.Examenul medical 33
III.2.8.Conditiile de studii 34
III.2.9. Conditiile de vechime 35
III.2.10.Verificarea aptitudinilor si pregatirii profesionale 36
III.2.11 Avizul prealabil 38
III.2.12.Actele necesare pentru incheierea contractului individual de munca 39
III. 3. Durata contractului individual de munca 40
III.4. Continutul contractului individual de munca 42
III.5. Forma si inregistrarea contractului individual de munca
47
Anexa - Exemplu de buna practica 49
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Argument
Lucarea ,,Respectarea principiilor fundamentale ale Codului muncii", se ocupa cu enumerarea si explicarea principiilor fundamentale cuprinse in Codul muncii, actualizat si modificat in 2011, si cu respectarea acestora de catre Constitutia si legile tarii. 
Tranzitia de la o economie super centralizata la economia de piata, precum si mutatiile politice care au loc in tara noastra, determina necesitatea elaborarii unor noi norme juridice si chiar oportunitatea perfectionarii sau inlocuirii unora din ele.
In acest sens, dreptul muncii, este legat direct de activitatea multor oameni: reglementarea formarii profesionale, incadrarea in munca, salariile, concediile, modificarea si incetarea raporturilor de munca.
Aceasta lucrare se adreseaza salariatilor, personalului din compartimentele de resurse umane, persoanelor ce isi cauta un loc de munca, cei ce se pregatesc pentru dobandirea unei profesii sau meserii.
Intentia legiuitorului in ceea ce priveste modificarea Codului Muncii a fost aceea de a inlatura rigiditatea normelor de munca si de a crea un echilibru intre interesele angajatorilor si cele ale salariatilor pe taramul raporturilor de munca. Modificarile aduse Codului Muncii se rasfrang asupra majoritatii aspectelor relevante din relatia angajator-salariat, anume: incheierea, continutul, suspendarea, executarea, incetarea contractului de munca etc. fara ca sa incline balanta in favoarea clara a uneia dintre parti.
Codul Muncii aduce o serie de amendamente de natura a pune angajatorul intr-o pozitie avantajata, unele care pot fi interpretate ca favorizand salariatul dar si unele care pot crea in practica dificultati pentru ambele parti (cum ar fi forma scrisa a contractului de munca, ca si conditie de valabilitate a acestuia).
Astfel, spre exemplu, in avantajul angajatorului s-a reglementat o durata mai mare a periodei de proba la care salariatul poate fi supus, respectiv de la 30 la maximum 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de la 90 la cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Totodata, angajatorul are dreptul ca, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, sa dispuna incetarea contractului de munca, fara o motivare in acest sens, fara preaviz, ci exclusiv printr-o notificare scrisa.
Tot in beneficiul angajatorului a fost extinsa durata preavizului in caz de demisie a salariatului de la o perioada maxima de15 zile calendaristice la 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie si de la 30 de zile calendaristice la maximum 45 de zile lucratoare pentru functiile de conducere.
Sub aspectul organizarii programului de lucru, pe fondul contextului economic actual, legiuitorul a consacrat expres posibilitatea angajatorului de a dispune reducerea timpului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, in cazul reducerii temporare a activitatii sale din motive economice, tehnologice, structurale, pe perioade ce depasesc 30 de zile lucratoare pana la remedierea situatiei.
De cealalta parte, asa cum mentionam, modificarile Codului Muncii au adus o serie de avantaje si in favoarea salariatilor. In acest sens, cu titlu de exemplu, amintim modificarea modalitatii de compensare a muncii suplimentare prin extinderea perioadei in care munca suplimentara poate fi compensata cu timp liber corespunzator, anume in urmatoarele 60 de zile calendaristice, fata de 30 de zile calendaristice, ceea ce este de natura a sublinia interesul legiuitorului ca salariatul sa se bucure pe cat posibil de timp liber pentru a-si recupera forta de munca si doar in cazul in care acest lucru nu este posibil, de o recompensare pecuniara.
O alta modificare in acest sens, este reglementarea reabilitarii salariatului care timp de 12 luni de la data la care i-a fost aplicata o sanctiune disciplinara nu a mai fost sanctionat pentru o noua abatere disciplinara. Astfel, dupa expirarea termenului de 12 luni, sanctiunea aplicata va fi radiata din dosarul sau de personal, prin emiterea unei decizii scrise in acest sens de catre angajator, si, in consecinta, aceasta abatere nu va fi luata in considerare in situatia in care dupa 12 luni salariatul va comite o noua abatere disciplinara.
Un alt aspect, vizat de legiuitor in noul Cod, il constituie drepturile si obligatiile partilor rezultate din participarea salariatului la un program de formare profesionala, la initiativa angajatorului. Astfel, fata de vechea reglementare, clauza de formare profesionala a suferit amendamente importante, sub aspectul: drepturilor salariale cuvenite, scoaterea salariatului din activitate, suspendarea contractului de munca si obligatiile salariatului care a beneficiat de formare profesionala.
Daca inainte obligatiile ulterioare formarii profesionale a salariatilor erau reglementate expres de lege, in noua optica legislativa s-a consacrat vointa partilor ca avand rol esential in stabilirea acestora, prin incheierea unui act aditional la contractul de munca.
Astfel, cat priveste obligatiile salariatului care beneficiaza de formare profesionala la initiativa angajatorului, acesta nu poate avea initiativa incetarii contractului de munca pe o perioada ce va fi stabilita prin act aditional (spre deosebire de vechea reglementare care stabilea imposibilitatea salariatului care a beneficiat de un astfel de curs de a avea initiativa incetarii contractului pe o perioada de cel putin 3 ani).
Mai mult, in prezent, pe perioada participarii salariatului la formare profesionala, indiferent daca acesta este scos sau nu din activitate, contractul de munca al acestuia nu poate fi suspendat, iar salariatul beneficiaza de toate drepturile salariale, spre deosebire de vechea reglementare care stabilea drepturile salariale in functie de scoaterea salariatului din activitate.
Capitolul I al lucrarii de fata stabileste definitiile si domeniul de aplicabilitate, trasaturile raporturilor juridice de munca, scurt istoric privind formarea si dezvoltarea dreptului muncii.
Capitolul al II lea se ocupa de enuntarea si explicarea principiilor fundamentale ale Codului muncii.
Capitolul al III lea prezinta modul in care se aplica principiile fundamentale ale Codului muncii in incheierea unui contract individual de munca.
Capitolul I 
Definitii si domeniul de aplicare 
Definitie - Munca reprezinta activitatea umana specifica manuala si/sau intelectuala prin care oamenii isi utilizeaza aptitudinile fizice si/sau intelectuale in scopul producerii bunurilor cerute de satisfacerea trebuintelor


Fisiere in arhiva (1):

  • Respectarea Principiilor Fundamentale ale Codului Muncii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!