Restaurantul - Unitate de Alimentație

Licență
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 13765
Mărime: 15.58MB (arhivat)
Publicat de: Raul Neacșu
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. CAPITOLUL I 6
  3. UNITĂŢILE DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ – CONSIDERAŢII TEORETICE 6
  4. 1.1. Tipurile de unităţi de alimentaţie din România – aspecte principale 6
  5. 1.2. Structura reţelei unităţilor comerciale de alimentaţie publică 8
  6. 1.3 Restaurantul – unitate de alimentaţie publică 10
  7. CAPITOLUL II 19
  8. RESTAURANTUL – UNITATE DE ALIMENTAŢIE 19
  9. 2.1 Amplasarea restaurantelor 19
  10. 2.2 Organizarea productiei şi a servirii consumatorilor într-un restaurant 20
  11. 2.3 Listele de preparate intr-un restaurant 23
  12. 2.3.1 Consideraţii generale 23
  13. 2.3.2. Tehnici de alcătuire a meniului 25
  14. 2.4 Tehnica servirii meselor pentru micul dejun, dejun şi cină 28
  15. CAPITOLUL III 30
  16. EFICIENŢA ECONOMICĂ A ACTIVITĂŢII RESTAURANTULUI „BRADUL” 30
  17. 3.1 Metodologia cercetării 30
  18. 3.2 Prezentarea firmei 31
  19. 3.2.1 Scurt istoric 31
  20. 3.2.2 Obiectul de activitate 32
  21. 3.2.3 Prezentarea restaurantului 32
  22. 3.3 Analiza indicatorilor de eficienţă a activităţii într-un restaurant 33
  23. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 41
  24. ANEXE 43
  25. BIBLIOGRAFIA 54

Extras din licență

INTRODUCERE

Emanciparea şi evoluţia populaţiei a făcut ca toate elementele care întregesc cursul unei zile să fie dezvoltate şi modernizate direct proporţional. Astfel, de la infrastructura unui oraş, căile de comunicaţie şi transport, până la clădiri, unităţi de agrement, unităţi de cazare şi unităţi de alimentaţie au reînviat inevitabil. Din anii aristocratici, când numai clasa socială care se deosebea prin venituri, statut şi proprietăţi putea să ia parte la evenimente organizate în cinstea lor, prilej de evidenţiere a unui potenţial de agrement şi de alimentaţie remarcabil, iată că în zilele noastre, aceste evenimente s-au extins din toate punctele de vedere. Nici arhitectura nu a întârziat să-şi pună amprenta, independenţa în expresie fiind una din punctele forte ale actualităţii.

Favorizând apariţia unei explozii a acestor unităţi, ideile care la început păreau doar vise, au luat forma unor cofetării, braserii, baruri, unităţi cu specific, până la restaurante care parcă coexistau cu identitatea şi obiceiurile proprietarului.

Accesibilitate, personalizare şi diversitate sunt doar o parte din elementele care conturează acum unităţile de alimentaţie, pentru că pe acestea o să mă axez în lucrarea mea de licenţă.

Un restaurant oferă posibilitatea de a îmbina plăcutul cu nevoile fiziologice, aceste două elemente împletindu-se într-un tot unitar care desăvârşesc cunoştinţele omului modern. În cele ce urmează, în această lucrare voi aborda problematica unui restaurant, în principal valorificarea potenţialului acestuia de a-şi evidenţia activitatea printr-un nivel de profitabilitate ridicat. Indicatorii de performanţă vor fi cei care vor da verdictul acestui nivel, rămânând ca spre finalul lucrării să subliniez evoluţia sau eficienţa acesteia, respectiv rezultatele slabe ale unităţii.

CAPITOLUL I

UNITĂŢILE DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ – CONSIDERAŢII TEORETICE

1.1. Tipurile de unităţi de alimentaţie din România – aspecte principale

Normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, aprobate prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului nr. 1296/2010, la punctul 5, statuează "tipurile de structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie", precum şi categoriile de încadrare aferente. Unităţi de alimentaţie destinate servirii turiştilor sunt considerate cele din structura unităţilor cu activitate hotelieră, precum şi unităţile de alimentaţie situate în municipii, pe trasee şi în staţiuni turistice (inclusiv cele care funcţionează “independent" şi nu în cadrul unor unităţi cu activitate hotelieră).

Încadrarea unităţilor pe categorii şi profiluri se face potrivit reglementărilor legale în vigoare ţinându-se seama de anumite criterii referitoare la: amplasarea unităţii, gradul de dotare şi confort asigurate consumatorilor, forma de servire, posibilităţile de agrement ale consumatorilor, nivelul de pregătire profesională şi ţinuta personalului, etc. Ţinând cont de cerinţele enunţate, unităţile pentru servirea consumatorilor trebuie să îndeplinească condiţiile cerute de criteriile de clasificare, de profilul activităţii desfăşurate şi de regimul preţurilor aplicate în desfacerea mărfurilor şi preparatelor culinare, de cofetărie-patiserie, băuturi etc.

În funcţie de organizarea activităţii de servire-producţie, unităţile pentru servirea consumatorilor funcţionează atât cu bază proprie de producţie, situaţie în care se desfaşoară un tip de activitate combinată, cât şi numai cu activitate de servire, situaţie în care se organizează desfacerea producţiei culinare, de cofetărie-patiserie, cu care se aprovizionează de la unităţile specializate în exclusivitate de producţie. (Stavrositu, 2001, pag. 50)

În funcție de profilul obiectului lor de activitate şi scopul urmărit, unităţile de alimentaţie pot fi de mai multe tipuri şi anume:

- cu caracter recreativ;

- cu caracter pronunţat culinar.

După locul de desfăşurare a activităţii, unităţile de alimentaţie publică pot fi:

- terestre;

- în vagoane de calători pe calea ferata;

- pe nave fluviale, maritime şi oceanice;

- în navele aeriene.

Unităţile cu caracter recreativ au ca scop principal asigurarea unor condiţii de recreere pentru turişti (de exemplu, restaurant, bar de zi, de noapte etc.).

Unităţile cu profil preponderent culinar se organizează pentru prepararea şi vânzarea unui volum însemnat de produse din producţia proprie pentru un număr relativ mare de turişti şi alţi vizitatori (de exemplu, restaurant cu autoservire, birt, patiserie etc.).

Încadrarea unităţilor de alimentaţie publică într-o categorie sau alta se face ȋn funcţie de asigurarea anumitor condiţii prestabilite şi prezintă importanţă în fixarea preţurilor, în negocierea salariilor şi altele.

Preview document

Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 1
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 2
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 3
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 4
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 5
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 6
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 7
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 8
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 9
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 10
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 11
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 12
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 13
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 14
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 15
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 16
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 17
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 18
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 19
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 20
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 21
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 22
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 23
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 24
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 25
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 26
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 27
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 28
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 29
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 30
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 31
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 32
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 33
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 34
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 35
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 36
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 37
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 38
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 39
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 40
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 41
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 42
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 43
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 44
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 45
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 46
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 47
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 48
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 49
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 50
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 51
Restaurantul - Unitate de Alimentație - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Restaurantul - Unitate de Alimentatie.docx

Alții au mai descărcat și

Firma OMCO

Capitolul 1. Prezentarea organizaţiei Profil de activitate: Firma OMCO ROMANIA are ca profil de activitate fabricarea de matrite pentru...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Fundamente ale Schimbării Organizaționale

1.1 Stăpânirea haosului şi ruptura strategică Explicarea ştiinţifică a modificărilor survenite în cadrul sistemelor sociale, a puternicelor...

Te-ar putea interesa și

Circulația mărfurilor în alimentația publică

INTRODUCERE Principala politică de contabilitate reprezintă procedee privind opţiuni determinate de anumite interese, cu respectarea unor anumite...

Studiu privind Organizarea și Funcționarea unei Unități de Alimentație Publică cu Referire la Restaurantul Select

INTRODUCERE Comerţul de alimentaţie publică are ca obiect de activitate organizarea şi producerea de preparate culinare, a altor bunuri de consum...

Igiena și protecția muncii în alimentația publică

Dezvoltarea puternica a turismului dupa al II lea Razboi Mondial , a facut ca turismul sa devina o activitate de masa. In aceste conditii, a avut...

Diversificarea serviciilor turistice la Hotelul Best Western Savoy în contextul serviciilor oferite în stațiunea Mamaia

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Turismul zilelor noastre poate fi definit ca un fenomen social – economic, ce cuprinde relatiile ce au loc in societate...

Vânzător în unitățile de alimentație

CAPITOLUL I Organizarea unitatii de alimentatie publica: I.1. Caracterizarea unitatii de alimentatie publica Caru’ cu Bere, o adevarata legenda...

Prezentarea și promovarea unei unități de alimentație publică din Iași - Restaurant Pinocchio

1. Prezentarea generală a unităţii Pinocchio. Un loc magic in care de mai bine de 8 ani preparatele gustoase si si atmosfera boema incanta de...

Raport privind petrecerea stagiului profesional de producere tehnologică la hotelul Regency

Introducere Succesul unui Restaurant sau al oricarui tip de local depinde de o sumă de factori. Unii consideră că cel mai important lucru este...

Gestiunea unităților de alimentație publică - restaurant

1. Prezentarea restaurantului Adresă: Șoseaua Bucium nr. 7, Iasi, cod postal 700266. Căile de acces către complex sunt cele rutiere, fiind...

Ai nevoie de altceva?