Retehnologizarea - Forma Eficienta de Modernizare

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Trecerea la economia de piata si restructurarea economiei romanesti trebuie sa se realizeze prin respectarea principiilor de eficienta. Insasi dezvoltarea pe mai departe a economiei, potrivit exigentelor ce se manifesta pe plan mondial, depinde, in masura hotaratoare, de sporirea eficientei in toate domeniile de activitate economico-sociala, de imbunatatirea laturilor calitative ale acestora.
In economia contemporana, problema modernizarii firmelor constituie o problema majora. Fara tehnologii de mare importanta o firma risca sa nu reziste in fata acelor unitati economice concurente care s-au preocupat continuu de inovarea productiei, de aceea problema modernizarii si retehnologizarii intreprinderii apare ca o latura inseparabila a procesului de restructurare impus de tranzitia catre un nou tip de intreprindere.
Necesitatea modernizarii si retehnologizarii deriva din: nevoia de a dezvolta sau a pastra o pozitie ocupata de intreprindere pe piata; cererea pietei de a-si diversifica productia; obligativitatea de a se alinia la normativele impuse de guvern, legislatie, cerintele sociale (referitoare la protectia mediului si protectia consumatorului); nevoia de a face fata unei scaderi a ofertei sau scumpiri a reurselor si din nevoia de a face fata progresului tehnic.
In sistemul concurential al pietei libere, activitatea agentilor economici asigura performanta in masura in care au eficienta inalta, adica, obtinerea unor efecte cat mai mari in raport cu resursele alocate sau consumate.
In definirea conceptului de eficienta energetica trebuie sa pornim de la caile de utilizare eficienta a resurselor. In acest scop este necesara utilizarea completa a acestor resurse si sa se asigure maximizarea rezultatelor obtinute in baza folosirii acestor resurse.
Maximizarea rezultatelor obtinute (a productiei), se poate realiza ca eficienta de alocare si ca eficienta in productie. Eficienta alocarii consta in producerea acelor bunuri economice solicitate de la societate, la un moment dat, prin utilizarea resurselor disponibile. Eficienta in productie implica utilizarea acelor mijloace tehnic de productie, care permit obtinerea bunurilor materiale si a serviciilor cu costul cel mai scazut.
Cresterea eficientei economice, se poate manifesta prin programe de retehnologizarea, modernizare si dezvoltare a intreprinderilor nationale, in special prin transfer international de tehnologie. Desfasurare acestor programe constituie o cerinta de prim ordin pentru realizarea cresterii eficientei la nivel microeconomic, dar constituie un factor obiectiv al asigurarii cresterii economice si participarii Romaniei la circuitul mondial de valori.
Cresterea economica este de neconceput fara investitii. Investitia trebuie privita ca ,,o cheltuiala certa pentru viitor".
Eficienta trebuie privita ca: eficienta sociala si eficienta ecologica, deoarece pe plan mondial se constata o importanta a nevoilor de ordin ecologic si social, obtinerea unor rezultate mari de catre intreprindere, in conditiile poluarii mediului natural si ale unor efecte sociale nefavorabile isi pierde importanta pentru existenta umana.
Schimbarea tehnologica tinde sa fie privita ca valoroasa prin sine, insa nu orice modificare tehnologica pe care o poate initia o firma este considerata buna. In perceptia generala, a face concurenta in ramurile de inalta tehnologie reprezinta un bilet pe ruta spre profitabilitate, iar in alte ramuri considerate cu tehnologie inferioara , sunt privite cu desconsiderare.
Schimbarea tehnologica nu este importanta in sine, dar este importanta daca are efecte asupra avantajului competitiv si structurii de ramura. Nu orice schimbare tehnologica este benefica strategic, uneori inrautateste pozitia concurentiala a firmei si atractivitatea ramurii. Inalta tehnologie nu garanteaza profitabilitatea.
De aceea, statul, prin parghii economice si legislative trebuie sa asigure imbinarea acestor forme de eficienta.
CAPITOLUL 1: CRESTEREA EFICIENTEI ECONOMICE IN URMA MODERNIZARII SI RETEHNOLOGIZARII
1.1. CONCEPTUL DE EFICIENTA ECONOMICA
Cuvantul ,,eficienta" este de origine latina, derivand din ,,effiecere", ceea ce inseamna a efectua, insa termen de eficienta este folosit inca din antichitate de catre Aristotel (384-322 i.e.n.), cel care si-a denumit una din cele patru Cauze, drept ,,cauza eficienta", adica aceea care produce o schimbare. Cele patru cauze sunt: Cauza materiala, Cauza formala, Cauza eficienta si Cauza finala, care luate impreuna, explica de ce si cum un lucru este ceea ce este. 
In sens general, categoria de eficienta energetica este definita prin a obtine un rezultat maxim cu eforturi minime, in orice domeniu de activitate.
Conceptul de eficienta economica, exprima in modul cel mai cuprinzator rezultatele ce se obtin intr-o activitate economica, evaluate prin prisma resurselor consumate pentru realizarea activitatii respective, prin intermediul ei, stabilindu-se legatura dintre volumul si calitatea eforturilor, ca factori generatori de efecte, si rezultatele ce se obtin intr-o anumita perioada, ca o consecinta a realizarii eforturilor respective.


Fisiere in arhiva (1):

  • Retehnologizarea - Forma Eficienta de Modernizare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!