Rețele virtuale private (VPN)

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1 Generalitati VPN 6
2 Descrierea functionalitatii rerelelor VPN 7 
3 Modalitatile de clasificare a retelelor VPN 10
4 Bazele implimintarii tunelării in VPN 16
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Dezvoltarea extraordinară pe care a cunoscut-o industria calculatoarelor a fost însoţită pas cu pas de apariţia şi extinderea reţelelor. În aproximativ 30 de ani realizările sunt uimitoare: calculatoarele au dimensiuni reduse şi performanţe greu de bănuit cu ani în urmă, iar reţelele, după ani de încercări în care s-au elaborat diverse modele, standarde, în care s-au experimentat diverse proiecte care au dispărut sau care s-au unificat se prezintă astăzi într-o formă destul de avansată. Totodată, a crescut numărul aplicaţiilor care necesită o reţea de calculatoare.
Proiectul de diplomă tratează una dintre tehnologiile moderne utilizate în cadrul reţelelor de comunicaţii şi anume reţelele virtuale private (Virtual Private Networks-VPN). Tehnologia reţelelor virtuale a apărut ca o soluţie prin care se asigură confidenţialitatea datelor vehiculate printr-un mediu public precum Internet-ul. Reţelele virtuale private reprezintă un mod de a conecta locaţii aflate la distanţă (filiale, utilizatori mobili, clienţi, furnizori etc.) într-o unică reţea virtuală, asigurându-se mecanisme de securitate. Aceste reţele stau la baza comunicării eficiente între birourile, locaţiile firmelor de dimensiuni mijlocii şi mari utilizând reţele publice/Internetul, in întreaga lume. Prin VPN, angajaţii aflaţi la distanţă au acces direct la resursele companiei. În acest caz, esenţiale sunt simplitatea pentru utilizator (pe principiul: “Indiferent de distanţă, trebuie ca resursele să-ţi fie la fel de accesibile ca şi cum ai fi în sediul firmei”) şi administrarea uşoară şi centralizată. Pe de altă parte, accesul este permis utilizatorilor diferenţiat, în funcţie de profilul prestabilit. 
Abia în ultima perioadă companiile au început să înţeleagă şi, cele mai avansate dintre ele, să simtă avantajele pe care le oferă comunicarea la distanţă prin Internet prin canale de bandă largă, faţă de tradiţionalul acces prin dial-up. Motivaţia de bază pentru construirea unui VPN este reducerea costurilor legate de comunicaţii. Pentru că este mult mai ieftin să se folosească o singură legătură fizică comună pentru servirea mai multor clienţi din reţea decât să se utilizeze legături separate pentru fiecare client din reţeaua privată.
În oricare dintre scenariile de acces la distanţă prin VPN, uşurinţa în utilizare este un criteriu important. Majoritatea problemelor de securitate sunt atribuite erorilor de configurare, deci cu cât sistemul este mai uşor de administrat, cu atât şansele de a scăpa ceva din vedere sunt mai mici. Din punctul de vedere al clientului, simplitatea este critică, pentru că mulţi angajaţi aflaţi în deplasări sau la distanţă nu au cunoştinţele necesare sau accesul la resursele tehnice pentru a depista şi rectifica cauzele unor eventuale disfuncţionalităţi.
Scopul acestei lucrări este familiarizarea cu elementele fundamentale ale unei reţele de calculatoare, prezentare noţiunilor teoretice care stau la baza realizări reţelelor virtuale private, precum şi a modalităţilor de implementare. Lucrarea prezintă pe lângă soluţii care necesită cunoştiinţe avansate şi soluţii VPN pentru începători, care sunt la îndemâna oricui.
Am optat în alegerea temei “Reţele Virtuale Private” cu scopul de a mă perfecţiona în domeniul reţelelor de calculatoare. Cunoştiinţele dobândite în cadrul facultăţii în acest domeniu, precum şi în urma participării la cursurile de Cisco, m-au determinat să tratez acest concept modern al reţelelor de calculatoare. 
1 Generalitati VPN
O reţea constă din două sau mai multe dispozitive care pot comunica liber, electronic, între ele, prin cabluri sau fire. În primul rând VPN este o reţea. Chiar dacă fizic nu există, un VPN trebuie să fie perceput ca o extensie a infrastructurii unei reţele, care aparţine unei companii. Acest lucru inseamnă că trebuie să fie disponibil şi reţelei existente, sau la un grup restrâns de utilizatori din aceea reţea.
Virtual înseamnă ireal sau într-o altă stare de existenţă. În VPN comunicaţia privată între două sau mai multe dispozitive se realizează printr-o reţea publică, Internetul. Astfel, comunicaţia este virtuală dar nu şi prezentă fizic. 
Privat înseamnă a ascunde ceva publiculuilui general. Chiar dacă dispozitivele comunică între ele într-un mediu public, nu există o terţă parte care poate întrerupe această comunicaţie sau recepţiona datele schimbate între ele.
O Reţea Virtuală Privată (VPN – Virtual Private Network-figura 1.1) conectează componentele şi resursele unei reţele private prin intermediul unei reţele publice. Altfel spus, o reţea virtuală privată este o reţea a companiei implementată pe o infrastructură comună, folosind aceleaşi politici de securitate, management şi performanţă care se aplică de obicei într-o reţea privată. Practic, tehnologia reţelelor virtuale private permite unei firme să-şi extindă prin Internet, în condiţii de maximă securitate, serviciile de reţea la distanţă oferite utilizatorilor, reprezentanţelor sau companiilor partenere. Avantajul este evident: crearea unei legături de comunicaţie rapidă, ieftină şi sigură.


Fisiere în arhivă (2):

  • foaia de titlu.doc
  • Retele Virtuale Private (VPN).doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Charlie Scott, Paul Wolfe, Mike Erwin, Virtual Private Networks, Second Edition, January 1999
Eric Greenberg, Network Application Frameworks, Virtual Private Networks (VPNs), 1999
NETGEAR - VPN Concepts, Tips, and Techniques – TechNote, 2003
Andrew S. Tanenbaum ,Tanenbaum - Reţele de Calculatoare, 4th Ed. , Romanian, 2004
Juniper Networks, Inc. - VPN Decision Guide - White Paper, 2007
Network Associates, Inc.: „An Introduction to Cryptography”, Santa
Clara, California 2000 – Documentatie PGP
VPN Tutorial http://compnetworking.about.com/od/vpn/a/vpn_tutorial.htm
Windows XP VPN Server Setup http://www.aeonity.com/frost/howto-windows-xp-vpn-server-setup
"Routing" –versus– "Bridging" http://www.grc.com/vpn/routing.htm
Reţele virtuale private http://www.chip.ro/revista/iulie_2000/47/reţele_virtuale_private_-_ii/8247
VPN http://www.networkworld.ro/?page=node&id=15227
VPN pe Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_network 
VPN la Universitatea Emory, Atlanta, GA
http://www.emory.edu/BUSINESS/et/P98/vpn/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!