Retragerea și Excluderea Asociatului din SRL

Cuprins licență

Cap. I Consideratii generale . Etimologia conceptelor de baza
I.I Originea si evolutia societatii cu raspundere limitata
I.II Dobandirea calitatii de asociat in SRL
I.III Consideratii privind pierderea calitatii de asociat in SRL
Cap. II Retragerea asociatului din SRL
II.I Consideratii generale privind retragerea asociatlui din SRL 
II.II Drepturile si conditiile asociatului de a se retrage din SRL
Cap. III Excluderea asociatului din SRL
III.I Conditiile excluderii unui asociat din SRL
III.II Efectele excluderii unui asociat din SRL
III.III Drepturile si obligatiile asociatului exclus din SRL


Extras din licență

Cap. I Consideratii generale . Etimologia conceptelor de baza
I Originea si evolutia societatii cu raspundere limitata
Societatea comercială cu răspundere limitată este creație a dreptului german; este reglementată pentru prima oară prin legea din 23 aprilie 1892, publicată în Reichgesetz blatt (Foaia de legi a imperiului) din 26 aprilie 1892. Această lege a fost sursa de inspirație pentru alte țări, astfel că Austria, prin legea din 6 martie 1906, Cehoslovacia, prin legea din 15 aprilie 1920, Polonia, prin legea din 13 iunie 1920, au reglementat societatea cu răspundere limitată.
În țările latine, această societate este introdusă în perioada interbelică sau imediat după al doilea război mondial.
În Franța, este reglementată prin legea din 7 martie 1925, în Luxemburg, prin legea din 9 martie 1923, în Belgia, prin legea din 14 iulie 1953, în Grecia, prin legea din 1 iulie 1971. În țările anglo-saxone, o formă similară cu societatea cu răspundere limitată este reglementată în 1908, 1913 și 1927.
În România, societatea cu răspundere limitată a fost cunoscută în Bucovina prin aplicarea legislației austriece și după unirea din 1918. Așa cum rezultă din statisticile vremii, a fost tipul de societate preferat de comercianți. 
Succesul societății cu răspundere limitată în Bucovina și în țările europene a determinat introducerea sa în proiectul Codului comercial din 1938 care, din păcate, nu a intrat niciodată în vigoare.
Revenind pe plan european, constatăm că legiuitorul german a mers mai departe pe țărâmul limitării răspunderii asociaților creând, prin legea din 13 mai 1980, societatea cu răspundere limitată cu un singur asociat. Inspirându-se din aceste reglementări, Franța a introdus prin Legea nr. 85-697 din 11 iulie 1985 și prin Decretul nr. 66-909 din 30 iulie 1986, acest nou tip de societate, denumită întreprindere unipersonală cu răspundere limitată.
I.II Dobandirea calitatii de asociat in SRL
Societatea cu raspundere limitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea comerciala.Prima oara a for reglementata in anul 1892 in Germania,fiind preluata in anul 1925 in Franta,iar in Romania si-a gasit consacrarea abia prin Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale.Aceasta forma de societate s-a ivit din a satisface anumite cerinte ale activitatii comerciale.Societatile de persoane asigurau conditiile pentru folosirea capitalurilor mici iar societatile de capitaluri erau adecvate utilizarii de capitaluri mari destinate unor afaceri de mare anvergura.Era nevoie de o forma de societate care sa fie adaptata exigent fructificarii capitalurilor mijlocii.Legea romana recunoaste si societatile unipersonale,sub forma societatii cu raspundere limitata cu un singur asociat,situatie care poate fi calificata ca o functie juridica recunoscuta si raspandita in practica societatilor comerciale.Aceasta s-a realizat prin formarea societatii cu raspundere limitata,ca forma mixta,care imprumuta anumite caracteristici atat de la societatile de persoane(se bazeaza pe incredera asociatilor,numarul lor este limitat si partile soceale nu sunt liber cisible),cat si de la societatile de capitaluri(asociatii raspund pentru obligatiile sociale in limita aportului lor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Retragerea si Excluderea Asociatului din SRL.doc

Imagini din acest licență

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!