Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 138 în total
Cuvinte : 26242
Mărime: 215.46KB (arhivat)
Publicat de: Roland E.
Puncte necesare: 13

Extras din licență

CUVÂNT ÎNAINTE

In societatea omeneasca actiunile omului sunt determinate de trebuintele, de nevoile sale. Aceste actiuni, proprii si comune tuturor indivizilor ce compun societatea, trebuie insa limitate pentru ca, in mod inerent, interesele personale ale indivizilor pot veni in conflict, ceea ce dauneaza existentei societatii si lor in primul rand. Diversitatea si complexitatea relatiilor sociale izvorate din interesele individuale impun, deci, necesitatea organizarii si reglementarii lor, pentru a face posibila convetuirea in cadrul societatii. Reglementarea - prin lege sau prin efectele unei hotarari judecatoresti - izvoraste din interesul de a permite existenta unei societati capabile sa asigure satisfacerea intereselor indivizilor ce o compun. In acest sens, se poate afirma ca legea constituie o autoreglementare a actiunilor omenesti referitoare la raporturile dintre oameni sau grupuri de oameni. Pentru a-si dirija activitatatea, oamenii trebuie sa aiba certitudinea existentei unei anumite reglementari a relatiilor sociale, numai securitatea - asigurata prin obligativitatea unor reguli - permite satisfacerea intereselor individuale. Limitarea si, in acelasi timp, protejarea libertatii de actiune a fiecaruia este necesara, deoarece nu toti oamenii au natural aceleasi posibilitati. De aici rezultand cerinta ca ordinea, reglementarea sociala sa se bazeze pe justitie in scopul realizarii binelui comun.

Pornind de la aceasta cerinta, a reglementarii sociale bazate pe justitie in scopul realizarii binelui comun se remarca doua aspecte esentiale ale temei lucrarii de licenta:

a) cerinta ca: ordinea, reglementarea sociala sa se bazeze pe justitie - implicit deci pe lege, pe acte juridice civile si hotarari judecatoresti;

b) toate acestea - ordinea, reglementarea sociala, au drept scop realizarea binelului comun.

Legatura intre cele doua aspecte este indestructibila, una decurgand din cealalta si implicand, totodata, interese sociale majore, urmarind sa ofere garantii bunei dezvoltari a raporturilor interumane, sa protejeze valorile sociale. Asigurarea ordinii sociale, protejarea valorilor acesteia conduce la stabilirea unor norme, unor reguli impuse tuturor. Normele, regulile, sunt variate si numeroase, - dat fiind caracterul complex al relatiilor sociale - coordonatele fundamentale ale actiunii normelor de drept sunt: timpul, spatiul, persoana. In aceste conditii un studiu al retroactivitatii in drept civil, retroactivitate privind legea, efectele actului juridic civil si ale unor hotarari judecatoresti isi gaseste motivarea.

Desi bine construite, uneori, legile, normele juridice inceteaza sa mai raspunda nevoilor sociale, neputand rezolva conflictele aparute in procesul concret de aplicare a lor, conflictele cronicizandu-se. Alteori, anumite raporturi ce s-au derulat in trecut, pe baza unei legi in vigoare atunci, nu pot fi desfiintate pentru motivul ca legiuitorul intelege sa dea o reglementare juridica noua acestor relatii - dand astfel nastere la serioase perturbari sociale, deschizand calea arbitrariului, ducand la disparitia oricarei sigurante si, deci, zdruncinand increderea subiectului in drept, cu consecinte pagubitoare pentru ordinea sociala.

Fizionomia noua a relatiilor sociale post-decembriste ce reclama o reglementare juridica adecvata, impune coordonate noi activitatii legislative, dar si teoriei si practicii dreptului, in virtutea relatiei “diacronie - sincronie in drept”, relatie in baza careia trebuie sa prevaleze mobilitatea dreptului, in raport cu stabilitatea lui relativa. In acest context, se poate aprecia ca tema lucrarii de licenta aleasa se motiveaza si isi releva adevarata importanta.

Cateva aspecte trebuie observate cu atentie:

a) cauzistica exploziva de astazi conduce la situatii neregulamentare, reglementate partial ce asteapta evolutia fenomenului legislativ, in general, si a celui din domeniul dreptului civil, in special, pentru a fi rezolvate;

b) masura in care legislatia civila noua se “leaga” cu cea anterioara anului 1989 pentru legiferarea unor situatii din perioada de gol legislativ;

c) masura in care, in continut si forma, se recladeste fizionomia juridica a unor institutii juridice de cea mai mare importanta, de exemplu, institutia juridica a dreptului de proprietate ca prototip a drepturilor reale cu consecinte directe asupra fizionomiei juridice a acestora din urma;

d) daca si in ce masura poate fi sprijinit procesul reglementativ de teorie a dreptului, in general, si a dreptului civil, in special, spre a raspunde cat mai bine intereselor generale si fundamentale ale entitatii organizate in stat si, deopotriva, intereselor, drepturilor si libertatilor cetateanului.

In aceasta viziune, apreciez ca tema lucrarii de licenta de fata constituie o necesitate, izvorata atat din ratiuni practice, cat si teoretice, avand in vedere ca cele mai multe probleme de aplicare a legii civile se pun in legatura cu aplicarea sa in timp, in caz de succesiunie a legii civile sau in caz de inacalcare a unor drepturi subiective civile si se poate obtine restabilirea lor, pe calea procesului civil prin hotarari judecatoresti, sau ca urmare a efectelor unor acte juridice civile.

Studiul retroactivitatii in dreptul civil - retroactivitatea legii, a efectelor actelor juridice civile si ale unor hotarari judecatoresti, contribuie la ocrotirea valorilor omului, atat patrimoniale, cat si nepatrimoniale.

De asemenea, prin recunoasterea unor efecte juridice pozitive, favorabile pentru buna credinta, in cazul retroactivitatii, contribuie la consolidarea dreptului civil - garantie a formarii unei consecinte juridice corecte, precum si a respectarii si intaririi morale.

In fine, prin continutul sau - notiuni, solutii - aceasta tema este importanta in aplicarea corecta a legii.

CAPITOLUL I

LEGEA CIVILĂ

Sectiunea 1 TEORIA GENERALA A LEGII CIVILE

LEGEA

Definire, concept

1. - (lat.lex, legis) categorie filozofica exprimand raporturi esentiale, necesare, generale, relativ stabilite si repetabile, intre laturile interne ale aceluiasi obiect sau fenomen, intre obiecte ori fenomene diferite sau intre stadiile succesive ale unui anumit proces;

2. - act normativ care emana de la organul legislativ al statului;

3. - legalitate;

4. - religie, credinta;

5. - datina, obicei.

In literatura de specialitate juridica se arata ca legea ca izvor de drept este expresia rationala si solemna a dreptului.

Stoicul Crisip spunea ca “legea este regina tuturor drepturilor divine si umane, criteriul justului si al injustului, iar pe aceia care sunt chemati de natura la viata civila ii invata ceea ce trebuie sa face si le interzice ceea ce nu trebuie sa faca. Ca vointa a tuturor cetatenilor, legea reprezinta, intotdeauana, consimtamantul public, fie ca se manifesta in mod direct, fie prin reprezentanti.

Definind legea se au in vedere doua sensuri: lato sensu (largo sensu) si stricto sensu.

Unii autori definesc legea in sensul larg ca “o regula sociala obligatorie, stabilita in permanenta de autoritatea publica si sanctionata de forta materiala”. In acest sens, legea este orice dispozitie emanata de la puterile statului. Tot lato sensu, alti autori, sustin ca prin lege se intelege acel act normativ emis de o autoritate publica care are imputernicirea sa-l emita potrivit unor anumite proceduri.

In cel de-al doilea sens - al definirii legii, stricto sensu, sunt autori care transeaza foarte precis problema, sustinand ca legea este o dispozitie emanata de la puterea legiuitoare. Majoritatea autorilor definesc insa legea in sens strict, ca pe un act normativ adoptat de Parlament potrivit unei proceduri dinainte stabilite.In alta definire, legea are urmatoarea acceptiune: regula juridica obligatorie, generala, permanenta, adoptata de autoritatea legiuitoare a statului si sanctionata prin forta publica.

Preluand teza juristului german Paul Laband emisa la sfarsitul secolului al XIX-lea se sustine, de obicei, ca notiunea legii se explica in “sens formal” si in “sens material”. In sens

formal, ar reprezenta actele normative elaborate si adoptate de autoritatile competente dupa anumite proceduri, iar in sens material prin lege s-ar putea intelege - toate actele normative cu caracter general, ce reglementeaza relatiile sociale - fara sa se tina seama de autoritatea care le emite.

Preview document

Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 1
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 2
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 3
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 4
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 5
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 6
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 7
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 8
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 9
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 10
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 11
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 12
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 13
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 14
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 15
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 16
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 17
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 18
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 19
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 20
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 21
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 22
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 23
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 24
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 25
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 26
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 27
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 28
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 29
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 30
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 31
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 32
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 33
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 34
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 35
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 36
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 37
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 38
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 39
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 40
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 41
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 42
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 43
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 44
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 45
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 46
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 47
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 48
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 49
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 50
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 51
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 52
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 53
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 54
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 55
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 56
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 57
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 58
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 59
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 60
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 61
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 62
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 63
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 64
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 65
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 66
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 67
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 68
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 69
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 70
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 71
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 72
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 73
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 74
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 75
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 76
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 77
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 78
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 79
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 80
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 81
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 82
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 83
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 84
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 85
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 86
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 87
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 88
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 89
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 90
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 91
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 92
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 93
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 94
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 95
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 96
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 97
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 98
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 99
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 100
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 101
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 102
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 103
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 104
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 105
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 106
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 107
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 108
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 109
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 110
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 111
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 112
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 113
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 114
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 115
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 116
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 117
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 118
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 119
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 120
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 121
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 122
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 123
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 124
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 125
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 126
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 127
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 128
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 129
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 130
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 131
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 132
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 133
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 134
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 135
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 136
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 137
Retroactivitatea legii civile, a actului juridic civil și a unor hotărâri judecătorești - Pagina 138

Conținut arhivă zip

  • Retroactivitatea Legii Civile, a Actului Juridic Civil si a Unor Hotarari Judecatoresti
    • BIBLIO.DOC
    • L-DREPT2.DOC
    • L-DREPT4.DOC
    • L_DREPT.DOC

Alții au mai descărcat și

Noțiunea și Sistemul Procesului Civil și ale Dreptului Procesual Civil

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND JUSTIŢIA ÎN STATUL DE DREPT Statul de drept este acela care asigură respectarea legii în întregul...

Nulitatea Actului Juridic Civil

LISTA CU ABREVIERI C.civ.=Cocdul civil Cpr.civ.=Codul de procedura civila C.fam.=Codul familiei Dec.civ.=Decizia civila Trib.Supr.=Tribunalul...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Praxiologia normelor juridice

INTRODUCERE Normele juridice sunt adoptate în vederea transpunerii în viaţă a prevederilor lor. Adoptând un act normativ, legiuitorul urmăreşte...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Antecontractul de vânzare - cumpărare imobiliară

Capitolul 1 Noţiune Secţiunea I Definiţie şi esenţă Antecontractul de vânzare-cumpărare este un acord de voinţe contractual prin care părţile...

Drept familial

INTRODUCERE În materie civilă, nulitatea este o sancțiune care determină ineficacitatea actului juridic civil încheia cu nerespectarea cerințelor...

Drept Procesual Penal

Noţiune şi clasificarea probelor Noţiunea de probă cunoaşte în lit de specialitate mai multe sensuri. În sens larg, prin probă se înţelege...

Drept Procesual Civil

1. Abţinerea şi recuzarea. Recuzarea este dreptul pe care-l au partile din proces de a solicita în cazurile strict determinate de lege,...

Drept procedură civilă

1.Notiunea si clasificarea probelor Proba desemneaza atat actiunea de stabilire a existentei/inexistentei unui raport juridic, cat si procesual...

Drept civil - persoanele

CAPITOLUL 1 DOVADA DREPTURILOR CIVILE (PROBELE) I. Notiunea, obiectul, sarcina si importanta probei. Reguli de admisibilitate. a) Notiunea....

Ai nevoie de altceva?