Revista arhivelor în perioada regimului comunist

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 3
I. Revista Arhivelor - informatii generale 5
1.1Memoria colectiva si investigarea trecutului prin intermediul Arhivelor nationale 5
1.2. Mass-media si politica in Romania - necesitatea arhivelor nationale in domeniul cercetarii istorice 8
1.3. Lansarea Revistei Arhivelor - context si relevanta 12
II. Revista arhivelor in perioada regimului comunist 16
2.1 Prezentarea contextului politic in perioada comunista, in paginile Revistei arhivelor 16
2.2. Prezentarea contextului economic in perioada comunista, in paginile Revistei arhivelor 25
2.3. Prezentarea contextului cultural in perioada comunista, in paginile Revistei arhivelor 37
III. Structura si continutul "Revistei Arhivelor" in perioada regimului comunist 41
3.1 "Editorial" 41
3.2 ,,Studii si comunicari" 43
3.3 ,,Cronica" 44
3.4 Alte capitole 46
Concluzii 48
Bibliografie 50


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Ce inseamna pentru noi comunismul? Ce a insemnat in timpul regimului, comunismul? Probabil raspunsul este vag si oarecum subinteles, dar publicatiile perioadei respective ne ofera o realitate, mai mult sau mai putin monopolizata. 
Periodicul Arhivelor Nationale inseamna informare, publicare si apreciere a documentelor aflate in posesia acestora, dar pe de alta parte inseamna si o realitate a intereselor tarii in momentul publicarii. Revista Arhivelor o folosim in aflarea datelor despre comunism, dar de ce sa nu folosim ideologia comunista pentru a afla in ce masura aceasta este aplicata in redactarea unei reviste oficiale, de interes general? Faptul ca o astfel de abordare nu a mai fost facuta imi ofera un avantaj, desi orice tip de studiu in acest sens este minim.
Aceasta lucrare isi propune sa prezinte principalele aspecte ale regimului comunist, vazute prin prisma redactarii ,,Revistei Arhivelor". Mai exact, acest studiu, incearca sa evidentieze modul in care actorii din politica romaneasca au folosit mass-media in politica romaneasca si in promovarea ideologiei comuniste.
Continutul lucrarii trateaza in linii mari modul de redactare a periodicului Arhivelor Nationale, tinand cont de faptul ca ideologia comunista se regaseste in majoritatea publicatiilor din acea perioada. Pornind de la aceasta ipoteza am cercetat o revista cu caracter stiintific pentru a observa in ce masura aceasta a fost atinsa de ideologia comunista si mai ales contributiile pe care aceasta le-a adus.
Pentru o analiza mult mai concreta asupra textului ,,Revistei Arhivelor" din perioada comunista, in capitolele lucrarii am avut in vedere o serie de numere aparute in intervalul respectiv (din 1958 - anul de reaparitie a revistei, pana in 1989 - anul de destramare a comunismului), dar si surse secundare pentru prezentarea contextului.
Lucrarea de fata face demersul unei cercetari cu privire la modul in care au fost expuse realitatile momentului in paginile publicatiei dedicate ,,inregistrarii memoriei istorice". In acest sens, vom incerca pe parcursul a aproximativ cincizeci de pagini sa prezentam continutul paginilor ,,Revista Arhivelor", axandu-ne pe stilul utilizat de editorii articolelor.
Primul capitol ,,Revista Arhivelor - aspecte teoretice" cuprinde aspecte teoretice atat despre Arhivele Statului cat si despre periodicul acestei institutii, raportate la perioada studiata, avand scopul de a familiariza cititorul cu subiectul tratat. Mai mult, definirea conceptului de ,,memorie colectiva" este necesara, deoarece doar prin prisma acestuia ne putem raporta la problema studiata, referitor la modul in care o ideologie poate schimba o perceptie. Am intocmit un istoric al Arhivelor Nationale, al ,,Revistei Arhivelor, dar si al mass-mediei in Romania, pentru a-mi crea un context favorabil redactarii.
In continuare, incepand cu capitolul ,,Revista Arhivelor in perioada regimului comunist", porneste studiul pe text. Acest capitol a fost structurat tematic si anume: prezentarea contextului politic, economic si cultural in paginile periodicului. Informatiile pe care ,,Revista Arhivelor" le contine ,referitoare la perioada studiata, am incercat sa le corelez cu informatiile istoricilor contemporani care au scris despre acea perioada, pentru a observa diferentele si nivelul propagandei politice. Fie ca vorbim de planul cultural, de temele politice sau de situatia economica - vom observa ca, realitatea de fapt a fost prezentata intr-un mod partinitor, nelasand oportunitatea cercetatorilor istorici de a se bucura de materialele care au inregistrat trecutul. Perspectiva in care am prezentat lucrurile este una unica, continand interpretari si observatii personale.
Daca in capitolul II am folosit revista intr-o structura tematica, in cel de-al III-lea capitol am folosit-o intr-o structura sistematica, axandu-ma exclusiv pe continutul acesteia pentru a evidentia aspectele de importanta maxima ale acelei perioade. 
In redactarea lucrarii am intampinat o serie de inconveniente. Primul ar fi numarul mare de volume publicate in perioada studiata, fapt ce m-a determinat sa limitez cercetarea la un numar mai mic de reviste. Timpul alocat studierii in Arhivele Nationale este destul de limitat, ceea ce a dus la fotografierea revistelor pentru a avea mai mult timp de cercetare dar a insemnat si pierderea timpului pentru fotografiere. O ultima problema intalnita a fost studiul pe text destul de greoi, fiind o sursa primara care lasa loc de interpretari.
Cu toate acestea, lucrarea de fata trateaza un subiect delicat, de actualitate care poate servi ca punct de pornire pentru o cercetare viitoare. 
Pentru o validitate a datelor, am utilizat o serie de surse bibliografice ale unor istorici contemporani sau istorici care au publicat lucrari in perioada regimului comunist. Avand in vedere ca cercetarea a implicat un efort ridicat, analiza s-a rezumat mai mult la perioada scurta de timp, avand in vedere in special anii '60.


Fisiere în arhivă (1):

  • Revista arhivelor in perioada regimului comunist.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Surse primare
o ,,Din lupta poporului roman pentru libertate si unitate nationala", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol I, 1968, pp. 141-192.
o ,,Documente privitoare la lupta maselor muncitoare sub conducerea P.C.R., impotriva razboiului antisovietic si a acupatiei hitleriste si pentru pregatirea conditiilor care au us la infaptuirea actului revolutionar de la 23 august 1944", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. I, 1959, pp. 3-34.
o ,,La a XI -a aniversare a Republicii", in Revista arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana vol. II, 1958, pp 3-8
o ,,Scrisoarea Comitelului Politic Executiv al C.C. AL P.C.R", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. I, 1981, pp. 5-8.
o Apostol Mihail, ,,Iorgu Caragiale la Teatrul de Stat din Ploiesti", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. II, 1961, pp. 128-150.
o Boar Liviu, ,,Consfatuiri ale redactiei cu cititorii", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol I, 1989, pp. 78-81.
o Boeras Florin, Documente privitoare la influenta marii revolutii socialiste din octombrie asupra miscarii muncitoresti din tara noastra(1917-1921), in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol I, 1961, pp. 74-114.
o Chipurici, N., Petrescu, Il., ,,Transformari in regiunea Oltenia infaptuite sub conducerea partidului", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, nr. 1, 1961, pp. 36-58.
o Gal Ionel, ,,Arhivele contemporane izvor al istoriei societatii socialiste in Romania", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana vol I, 1984, pp. 35-37.
o Golban, I., ,,Aspecte privind dezvoltarea industriei miniere in regiunea Crisana in anii puterii populare, oglindite in materialul arhivistic creat de intreprinderile miniere", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. II, 1962, pp. 157-174.
o Ionescu, R., ,,Fondul Banca Romaneasca S.A. 1910-1951", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. I, 1962, pp. 148-160.
o Iosefide Elena, ,,Sesiuni de comunicari stiintifice dedicate celei de a 35-a aniversare a eliberarii patriei", Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, in Revista Arhivelor, vol. IV, 1979, pp. 467-468.
o Manescu Manea, ,,Importanta organizarii arhivelor statistico-economice", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. I, 1958, pp. 13-21.
o Moldovan L., Furnea I., ,,Dezvoltarea cooperatiei mestesugaresti din Regiunea Mures-Autonoma Maghiara oglindita in arhiva U.R.C.M", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol I, 1961, pp. 272-293.
o Muresanu Al., ,,Probleme ale activitatii arhivistice in tara noastra", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. I, 1959, pp. 35-43.
o Nicolae Dumitrascu, ,,Istoria miscarii revolutionare din Buzau in preajma crearii Partidului Comunist din Romania", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana vol I, 1961, pp. 129-144.
o Niculescu Petre, ,,Documente de partid, baza studierii stiintifice a gloriosului drum de lupta partidului mucnitoresc roman", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana, vol. I, 1961, pp. 47-73.
o Paraschiv Ion, ,,Cuvant inainte", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana ,vol. I, 1958, pp. 3-6.
o Paraschiv Ion, ,,Folosirea arhivelor in construirea socialismului", in Revista Arhivelor, Directia Generala a Arhivelor Statului din Republica Populara Romana vol II , 1959, pp. 46-57.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!