Rezolvarea pe Cale Pasnica a Diferendelor Internationale

Cuprins licenta Cum descarc?

CONSIDERATII GENERALE
CAPITOLUL I.
DREPTUL INTERNATIONAL, ELEMENT PRIMORDIAL PENTRU STABILIREA SI MENTINEREA PACII
Sectiunea 1. Principii fundamentale ale dreptului international prin care se interzice folosirea fortei.
Sectiunea 2. Solutionarea pasnica a diferendelor - obiectiv al societatii contemporane.
CAPITOLUL II.
MIJLOACE POLITICO - DIPLOMATICE DE REZOLVARE A DIFERENDELOR INTERNATIONALE
Sectiunea 1. Negocierile directe.
Sectiunea 2. Bunele oficii si medierea.
Sectiunea 3. Ancheta internationala.
Sectiunea 4. Concilierea.
CAPITOLUL III.
MIJLOACE JURISDICTIONALE DE REZOLVARE A DIFERENDELOR INTERNATIONALE
Sectiunea 1. Arbitrajul.
Sectiunea 2. Curtea Permanenta de Justitie Internationala.
Sectiunea 3. Curtea Internationala de Justitie.
Subsectiunea A. C.I.J. - organ principal al O.N.U.
Subsectiunea B. Componenta Curtii Internationale de Justitie.
Subsectiunea C. Competenta jurisdictionala.
Subsectiunea D. Competenta contencioasa.
Subsectiunea E. Competenta consultativa.
Subsectiunea F. Subiectele care pot supune diferende spre solutionare Curtii.
Subsectiunea G. Procedura de solutionare a litigiior deferite Curtii.
CAPITOLUL IV.
REZOLVAREA DIFERENDELOR INTERNATIONALE IN CADRUL ORGANIZATIILOR INTERNATIONALE
Sectiunea 1. Rolul O.N.U. in solutionarea diferendelor internationale.
Sectiunea 2. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.
Sectiunea 3. Organizatia Unitatii Africane.
Sectiunea 4. Liga Statelor Arabe.
Sectiunea 5. Organizatia Statelor Americane.
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

CONSIDERATII GENERALE
Evolutia istorica a principiului rezolvarii pe cale pasnica a diferendelor internationale
Reglementarea pasnica a diferendelor internationale reprezinta unul din principiile fundamentale ale dreptului international.Multa vreme s-a considerat ca mijloacele violente, interventia militara reprezinta calea solutionarii litigiilor dintre state, insa cu timpul s-a ajuns la concluzia ca mijloacele pasnice sunt necesare, rolul lor fiind considerat, la inceput auxiliar, subordonat mijloacelor violente.
Istoria documentelor si a practicii de drept international a cunoscut evolutii diferite in ceea ce priveste diversele mijloace de reglementare pasnica.
O importanta influenta asupra afirmarii ideii de renuntare la forta si de inlaturare a razboaielor din viata societatii au exercitat ganditorii antichitatii, ale caror conceptii exprimau dragostea lor fata de om si de valorile create de el.
Cu foarte rare exceptii, nici un om politic al acelei epoci nu concepea ca pacea poate fi o situatie normala si durabila a vietii internationale. Cel mult se limitau la avansarea unor idei izvorate din dorinta de a evita un razboi, si nu din realitatea obiectiva, sau se cauta supunerea recurgerii la razboi anumitor reguli fragile si precare. Abia odata cu aparitia unor realitati economice, sociale si politice noi, pacea reuseste sa depaseasca stadiul de ,,pauza intre razboaie sau de, ordine impusa temporar" de catre un suveran puternic. De atunci razboiul incepe sa-si piarda progresiv caracterul de fatalitate si inceteaza de a mai fi un ,,mit politic", in sensul platonian al cuvantului sau un refugiu spiritual in fata vicisitudinilor vremii.
In dorinta lor fireasca de a trai in liniste, la adapost de pericolele care planau asupra lor, oamenii au inceput sa caute mecanisme si tehnici de mentinere a pacii, modalitati de solutionare pe cale pasnica a neintelegerilor si divergentelor dintre comunitatile din care faceau parte. Inainte chiar de elaborarea unor instrumente - acorduri, conventii, tratate - in care sa se fi stabilit reguli si principii de comportare si sa se fi reglementat concret modalitati, mecanisme si proceduri de solutionare pasnica a diferendelor internationale, statele au recurs adesea la asemenea instrumente, iar ganditorii le-au preconizat in diverse planuri.
In antichitate, cand continutul relatiilor dintre state era determinat de lupta pentru extinderea teritoriului, acapararea de sclavi, etc. mijloacele de reglementare pasnica aveau un rol limitat, razboiul fiind, de regula, calea de solutionare a diferendelor dintre state.
In Evul mediu, se recurgea, adesea, la mediatiune si arbitraj .De asemenea a fost elaborat un cod international cu privire la limitarea efectelor razboiului. Procedurile folosite pentru reglementarea pasnica a diferendelor erau arbitrajul, mediatiunea si uneori concilierea.
In aceasta perioada au fost incheiate si unele tratate care prevedeau recurgerea la mediatiune sau la arbitraj.
Formarea statelor nationale si consolidarea suveranitatii acestora au dus la parasirea ideii arbitrajului papei sau imparatului si la cautarea unor metode corespunzatoare noii situatii, exceptia la aceasta regula o constituia unele diferende dintre statele latino-americane, pentru care s-a recurs la arbitrajul papei, cel mai recent caz fiind acela cu privire la Canalul Bengale. In acest sens s-a afirmat ideea formarii de sisteme pentru solutionarea conflictelor prin arbitraj si conciliere ca forma a mentinerii echilibrului de forte. Astfel au fost elaborate planuri de arbitrare a litigiilor in cadrul unor foruri general-europene ale statelor de pe continent.
Primul proiect cunoscut de acest gen, care se indeparteaza de conceptia universalista a bisericii catolice si cauta sa gaseasca un raspuns logic si mai programatic, este acela elaborat de avocatul francez Pierre Dubois. In lucrarea sa, scrisa in 1306, Pierre Dubois enunta ideea ca mentinerea pacii poate fi realizata numai daca se creeaza institutii adecvate.
Cel mai detaliat plan de organizare a pacii prin renuntarea la razboi si solutionarea pasnica a diferendelor apartine lui Emeric Cruce. Elaborat in 1629 la Paris, planul lui Cruce prevede o instanta de judecata a conflictelor care s-ar ivi intre state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezolvarea pe Cale Pasnica a Diferendelor Internationale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!