Riscul Bancar de Spalare a Banilor

Extras din licenta Cum descarc?

1. Conditii care favorizeaza spalarea banilor
1.1 Economia subterana
In anul 1977, Peter Gutman publica in ,,Financial Analyst Journal" un studiu cu titlul The Subterranean Economy in care vorbeste despre activitatea economica neinregistrata statistic. Conceptul de ,,economie subterana" a fost preluat apoi de comunitatea economica internationala.
Pornind de la studiul economistului american si avand in vedere scopul evident al activitatii subterane, respectiv maximizarea veniturilor indiferent de mijloacele folosite, Stefan Popa si Adrian Cucu, definesc economia subterana ca fiind ,, ansamblul activitatilor economice desfasurate organizat, cu incalcarea normelor sociale si ale legilor economice, avand drept scop obtinerea unor venituri ce nu pot fi controlate de stat ". 
In conceptia specialistilor din tarile unde crima organizata are radacini adanci si se manifesta permanent in viata cotidiana a societatii, aceasta este definita prin existenta unor grupuri infractionale, organizate in ideea infaptuirii unor activitati ilegale, conspirate, avand drept principal scop obtinerea de profituri ilicite la cote deosebit de ridicate .
Arsenalul complex al acestor grupuri de infractori cuprinde, in diferite proportii, folosirea violentei, santajul, escrocarea fortei de munca, traficul de droguri, jocurile de noroc, camata, rapirea de persoane, prostitutia, contrafacerea si plasarea mijloacelor de plata false, contrabanda, evaziunea fiscala, coruperea oficialitatilor publice si chiar actiuni aparent legale, dar care presupun incalcarea legislatiei in vigoare, toate acestea in scopul acumularii unor venituri substantiale pe care, dupa ce au fost reciclate, le canalizeaza in reluarea activitatii infractionale, la niveluri superioare, cu un grad de pericol social mai ridicat, inclusiv pentru a ,,cumpara" si controla organismele puterii si administratiei statului.
La inceputul mileniului III, dupa mai multe decenii de acumulari si transformari, marile regiuni dezvoltate ale lumii construiesc cadrul social, economic, cultural si politic al unei noi civilizatii. In acelasi timp, mai mult ca oricand, lumea de astazi este confruntata cu un inamic nou, "crima strategica", care este o combinatie profund ilegala de crima organizata, trafic de droguri si terorism, cu o intindere si un continut larg ce ameninta grav puterea legitima a statelor.
Exponentii acestor activitati speculeaza cu tenacitate si imaginatie diabolica orice disfunctie din interiorul statelor, fie ele bogate sau sarace. La nivel mondial ststisticile organismelor abilitate estimau, in anul 2002, afaceri ilicite al caror produs financiar depasea 1100 miliarde dolari . 
In anul 1996 estimarile FMI stabileau cantitatea totala de bani murdari din economie undeva intre 2 si 5 procente din PIB-ul mondial . Folosind datele statistice din 1996, rezulta ca suma de bani << spalati >> se incadreaza intre 590 si 1500 miliarde dolari americani. Desi intervalul de variatie este foarte mare, chiar si cea mai mica valoare subliniaza seriozitatea problemei fiind comparabila ca valoare produsul intern al Spaniei.
In ceea ce priveste pericolul social deosebit al crimei organizate, nu este de neglijat faptul ca organizatiile mafiote sunt mai bine dotate din punct de vedere tehnic, mai abile si mai rafinate in actiunile lor ilegale decat structurile de lupta impotriva lor.
Desi este afectata orice societate, sub diverse forme - in functie de traditii, conditii economice si politice specifice si de tipul de activitate implicat - crima organizata, traficul de droguri si terorismul reprezinta grave amenintari mai ales la securitatea democratiilor in formare din Europa Centrala si de Est si implicit pentru Romania.
Conjunctura internationala in care se manifesta aceste grave fenomene a surprins nepregatite noile democratii din Europa Centrala si de Est. Tranzitia la economia de piata a demarat in majoritatea statelor de la zero, vidul legislativ ori insuficienta cadrului juridic precum si criza de autoritate a institutiilor statului de drept au constituit cauze care au favorizat aparitia si proliferarea crimei organizate, au condus la crearea si dezvoltarea unor economii subterane, la exacerbarea marii violente, subminand puterea statului si increderea unor cetateni in capacitatea acestuia de a-i proteja.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Bancar de Spalare a Banilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!