Riscul Bancar in Instututiile de Credit din Romania in Situatia Actualei Crize Economico-Financiara

Cuprins licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E 1
1. CATEGORII DE RISCURI DIN SECTORUL BANCAR 4
1.1 NOTUNI GENERALE DESPRE RISC 4
1.1.1 Conceptul de risc bancar. Definirea riscurilor 5
1.1.2 Cauze, efecte si posibile implicatii asupra sistemului bancar romanesc in actuala criza economico-financiara 7
1.2 CLASIFICAREA RISCURILOR BANCARE 12
1.2.1 Clasificarea riscurilor bancare in functie de gradul de expunere la risc 12
1.2.2 Clasificarea riscurilor in functie de caracteristica bancara 13
1.2.3 Clasificarea riscurilor bancare in functie de alocarea lor in cadrul sistemului financiar 15
1.3 RISCUL SISTEMIC 15
1.3.1 Riscul sistematic in sistemul interbancar de transfer de valori mari 16
1.3.2 Riscurile si masurile de prevenire in sistemele de plati si compensari privind tranzactiile de titluri 17
1.4 CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND MANAGEMENTUL RISCURILOR BANCARE 18
1.4.1 Cai de reducere a riscului de credit 19
1.4.2 Cai de reducere a riscului de lichiditate 24
1.4.3 Cai de reducere a riscului ratei dobanzii 29
1.4.4 Cai de reducere a riscului valutar 31
1.4.5 Cai de reducere a riscului de insolvabilitate 33
2. ANALIZA RISCURILOR IN ACTIVITATEA BANCARA LA BANCA COMERCIALA BRD - Groupe Societe Generale 35
2.1 PRINCIPII, POLITICI SI METODE CONTABILE 36
2.2 MANAGEMENTUL RISCULUI 40
2.3 ANALIZA SITUATIEI RISCULUI DE CREDIT 41
2.4 ANALIZA SITUATIEI RISCULUI DE LICHIDITATE 43
2.5 ANALIZA SITUATIEI RISCULUI RATEI DOBANZII 50
2.6 ANALIZA SITUATIEI RISCULUI VALUTAR 53
2.7 ANALIZA SITUATIEI RISCULUI DE INSOLVABILITATE 55
3. CONCLUZII SI PROPUNERI 58
B I B L I O G R A F I E 62
A N E X E 64


Extras din licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
In prezenta lucrare am prezentat managementul riscului si analiza acestuia, o analiza care impune o paleta vasta de instrumente, iar interpretarile rezultatelor sunt sensibile la modificarile mediului economic extern, in special cel european.
Dorinta exprimata a mea a fost de a prezenta, intr-o maniera analitica, modul in care se poate realiza gestiunea riscului bancar. Demersul l-am pornit de la abordarea teoriilor financiare privite in evolutie, referitoare la riscurile si performantele financiare, care s-au concretizat intr-o serie de judecati de valoare ce au imbracat mai multe forme si denumiri, incepand cu scoala clasica pana in prezent, fiecare dintre acestea reprezentand un pas in descifrarea managementului bancar si a rolului acestuia in dezvoltarea activitatii bancare.
Dupa cum bine stim, originile sistemului bancar se regasesc in trecutul indepartat. Activitatea bancara s-a desasurat inca din Antichitatea, perioada in care templele reprezentau locul de pastrare a tezaurelor si bogatiilor, fapt care aducea profit preotilor, ei fiind pastratorii tezaurelor. Preotii ascundeau averile in temple, in gropi de sub pragul de la intrarea sau chiar sub mesele sfinte din altar. Aceste fapte au fost dovedite de o serie de arheologi prin descoperirea tabelelor de contabilitate in Mesopotania in perioada 3400-2500 i.H.
Prima forma moderna de organizare bancara isi are originea in Banca din Amsterdam (creata in 1604 , elibera depunatorilor certificate negociabile a caror valoare se exprima intr-o moneda), urmata de Banca din Hamburg (creata in 1619, banca de depozite si viramente locale) si mai apoi de catre Banca Angliei (creata in 1694, emitea bilete de banca).
In Romania primele dovezi ale desfasurari unei activitati bancare au fost descoperite in perioada capitalismului, cand principala activitate a zarafirilor era aceea de a cumpara si vinde monede in scopul obtinerii de castiguri, devenind astfel camatari. Prima banca romaneasca a fost infiintata in anul 1865 in Bucuresti, numita Banca Romaneasca, apoi la Sibiu, in 1872 a fost infiintata Banca Albina, iar in 1873 si 1875 a fost infiintat Creditul Funciar, Rural si Urban. In anul 1880, 17 aprilie s-a infiintat Banca Nationala a Romaniei, care a inceput sa functioneze la 1 decembrie 1880 ca societate pe actiuni.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial au intervenit modificari structurale in cadrul sistemului bancar romanesc, si anume Banca Nationala a Romaniei a devenit Banca Republicii Populare Romane care era o banca de stat, iar dupa doi ani au fost lichidate si 
dizolvate o serie de banci private si de stat ca urmare a nationalizarii bancilor, iar sistemul bancar din Romania a devenit practic inexistent.
Reforma economiei romanesti dupa 1989 a vizat si sistemul bancar national, Banca Nationala a Romaniei a revenit la statutul sau initial de banca centrala si de emisiune, si a avut mai multe coordonate, dintre care mentionez: organizarea sistemului bancar pe doua niveluri (primul fiind Banca Nationala a Romaniei, iar cel de-al doilea institutiile de credit), restructurarea bancilor existente pana in 1990 si schimbarea radicala a rolului bancilor in societate, in general si in economie in special.
Inca de cand au fost infiintate bancile, un lucru nu ne da pace si acela ar fi riscurile cu care trebuie sa ne confruntam, indiferent de perioada in care ne aflam, riscurile financiare si bancare nu ne ocolesc nici cum. Deaceea am ales aceasta tema, si anume riscul bancar pentru a prezenta riscurile la care se expune o banca pe care le-am prezentat in primul capitol al lucrarii mele, si cai de reducere a riscurilor afandu-se tot in acest capitol. In cel de-al doile capitol am analizat riscurile in cadrul institutiei bancare BRD - Groupe Societe Generale, iar in cel de-al treialea capitol mi-am exprimat parerea mea referitoare la riscurile bancare in general si riscurile cu care se confrunta institutia bancara BRD - Groupe Societe Generale.
In prima parte a lucrarii am prezentat intr-o prima parte generalitati despre riscuri si riscul bancar, am definit si identificat riscurile. Tot aici am prezentat si Romania in actuala criza economica, cauzele care a provocat criza, efectele care le are asupra Romaniei si posibile implicatii asupra sistemului bancar romanesc. Intr-o a doua parte a primului capitol, am facut o clasificare a riscurilor pe categorii, cum ar fi: riscul de credit, riscul de tara si de transfer, riscul de piata, riscul ratei dobtanzii, riscul de lichiditate, riscul operational, riscul legislativ si riscul de reputatie. Riscul sistemic l-am abordat cu mai mult interes si l-am prezentat cu mai multe detalii fata de celelalt riscuri, pentru ca mi s-a parut unul dintre cele mai inportante riscuri din sistemul bancar. In ultima parte a primului capitol am prezentat cai de reducere a riscurilor, punct in care am insistat si am prezentat cat mai sistemic si informativ, pentru ca este important sa stim cum putem reduce riscurile in sistemul bancar, mai ales in criza in care ne aflam.
Desi sunt adepta ideii ca banii nu vor disparea, nu pot sa nu citez din Alvin si Heidi Toffler: ,,Economia viitorului este oarecum diferita. Vezi tu, in viitor, banii nu exista in secolul al XXIV- lea". Asa spune capitanul navei Entreprise, Jean-Luc Picard, in filmul 
stiintifico-fantastic Start Treak: First Contact. ,,Pana atunci s-ar putea sa nu mai existe nici capitalismul, iar disparitia sa ar putea surveni cu mult inaintea anului 2300."
Provocarile zilei de maine sunt multiple si cu atat mai mult, spiritul vizionar trebuie sa se manifeste pentru a permite societatii umane sa se dezvolte in legatura cu nevoile, aspiratiile, cerintele generatiilor viitoare. Globalizarea, sub toate aspectele sale, a fost mai intai un proces dezvoltat de sistemul bancar international, prin care s-a dezvoltat comertul liber pe areale intinse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Bancar in Instututiile de Credit din Romania in Situatia Actualei Crize Economico-Financiara.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!