Riscul de Creditare

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul
Introducere
A.Riscul individual de creditare
1.Aspecte generale privind riscul individual de creditare
2.Etapele procesului de creditare retail
1)Consilierea clientilor retail
2)Verificarea si analiza documentatiei de credit
3)Aprobarea creditelor
4)Contractarea creditelor
5)Tragerea creditelor
6)Rambursarea creditelor si achitarea dobanzilor
3.Norma de creditare - cazul BCR
Capitolul 1 : Dispozitii generale
Capitolul 3 : Fluxul activitatilor aferente procesului
4.Studiu de caz privind acordarea unui credit de nevoi personale - cazul BCR
Contract de credit
Scoring
Grafic de rambursare
B.Riscul global de creditare
1.Aspecte generale privind riscul global de creditare
2.Masuri de limitare a riscului de creditare
2.1)Diviziunea riscului
2.2)Limitarea riscului
3.Administrarea portofoliului de credite
4.Calitatea portofoliului de credite
5.Indicatorii riscului global
C.Anexe
Anexa1 : Grad de risc curent
Anexa2 : Istoric al intarzaierilor la plata
Anexa3 : Istoric analitic
Anexa4 : Prezentare generala a creditelor pentru nevoi personale - cazul BCR
Anexa5 : Cerere de credit
Anexa6 : Adeverinta de salariu
Anexa7 : Declaratie acord
D.Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere 
Riscurile in activitatea de creditare. Consideratii generale.
Cel mai important risc in activitatea desfasurata de o banca este riscul de creditare, deoarece creditul reprezinta principala operatiune pe care bancile o efectueaza, acesta detinand ponderea cea mai mare in cadrul plasamentelor totale ale unei banci comerciale.
Bancile sunt confruntate cu o serie de riscuri in activitatea lor, generate pe de o parte de conditiile interne (organizare, conducere,calitatea personalului, calitatea sistemului informatic utilizat,etc) iar pe de alta parte de factori externi (mediul economic,politic, relatiile cu partenerii sai agenti economici, alte banci, institutii financiare).
Pentru o banca putem afirma ca riscul reprezinta expunerea directa sau indirecta pe o scara cu variatie larga la pierdere cu impact nefavorabil asupra venitului, capitalului si rezervei sale.
In urma sondajului realizat de BNR, referitor la evolutia si riscurile cu care se confrunta sistemul bancar, riscul de credit este perceput de majoritatea participantilor ca fiind in crestere, pe fondul extinderii activitatii de creditare, in special pe segmentul de retail In primul rand relaxarea conditiilor de creditare dar si acordarea unei atentii tot mai mici garantiilor pe acest segment, sunt factori cu influenta negativa asupra acestui risc
Calificativul ,,in crestere "asociat tendintei riscului de credit este explicabil in conditiile in care absenta altor oportunitati de plasament (piata de capital), cat si reducerea randamentelor la titlurile de stat vor sustine in continuare dezvoltarea creditului neguvernamental, accentuand competitia.
In aceasta lucrare se prezinta, atat din punct de vedere teoretic cat si practic , metodologia de acordare a unui credit de tip retail , precum si gestionarea portofoliului de credite in care se incadreaza, de catre banca in cauza , in acest caz fiind prezentata banca BCR
Astfel lucrarea este impartita in 2 parti : in prima parte se va insista pe riscul individual de creditare , prezentandu-se etapele acordarii unui credit , Norma de creditare - cazul bancii BCR si un studiu de caz privind acordarea efectiva a unui credit pentru nevoi personale catre un client al bancii BCR In cea de-a doua parte se va insista pe riscul global de creditare , prezentandu-se intreg portofoliul de credite BCR si masurile de gestionare folosite de BCR pentru administrarea acestuia.
A.Riscul individual de creditare
1.Aspecte generale privind riscul individual de creditare
Acordarea unui credit are la baza o previzionare a unor venituri viitoare, satisfacatoare ale debitorului. Ca principiu de baza banca nu crediteaza daca nu poate estima ca probabilitatea rambursarii este mai mare decat probabilitatea nerambursarii. Plecand de aici , banca poate suprasolicita, in sensul ca poate cere ca decalajul dintre cele doua probabilitati sa fie mai mare decat simpla depasire a probabilitatii nerambursarii.
La baza deciziei de creditare se afla analiza creditului, care se intinde in timp, de la solicitarea acordarii creditului si pana la rambursarea acestuia. Analiza prezinta o latura cantitativa referitoare la activitatile specifice de colectare si prelucrare de date si o latura calitativa ce vizeaza interpretarea acestor date. Analiza creditului trebuie sa identifice urmatoarele elemente: capacitatea de plata a debitorului, caracterul debitorului, averea, capitalul debitorului, garantiile si conditiile de mediu.
Orice credit reprezinta o anticipare a unor incasari viitoare. Din aceasta perspectiva, orice credit comporta riscul ca aceste incasari sa nu se realizeze deloc sau doar partial. Fiind mai usor de prevenit decat de vindecat, pentru minimizarea expunerii la risc, cea mai importanta etapa a procesului de creditare este selectarea cererilor de creditare.
In aceasta faza comportamentul unei banci poate fi astfel prezentat: un credit nu se acorda decat daca se estimeaza ca probabilitatea rambursarii o depaseste pe cea a nerambursarii.
Principii de creditare:
Creditarea nu este o stiinta exacta, nu este posibil ca prin utilizarea unei formule sau aplicarea unei teorii sa se garanteze ca suma acordata unui client va fi rambursata cu dobanda aferenta. Exista insa principii generale de creditare care, daca sunt aplicate consecvent, permit reducerea gradului de incertitudine si prin urmare a riscului implicit de creditare.
Aceste principii se refera la :
- solicitantul creditului (debitorul);
- cererea de creditare (obiective urmarite);


Fisiere in arhiva (6):

 • Licenta - Riscul de Creditare
  • Adeverinta de salariu.doc
  • Bibliografie.doc
  • Cerere de creditare.doc
  • Cuprins.doc
  • Declaratie - Acord.doc
  • Licenta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!