Riscurile Bancare si Modalitati de Gestionare

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere .2
Capitolul 1. Organizarea si functionarea sectorului bancar romanesc.4
Capitolul 2. Riscurile bancare.12
2.1. Conceptul de risc bancar.12
2.2. Tipuri de risc bancar.14
2.2.1. Clasificarea riscurilor bancare in functie de caracteristica bancara. 14
2.2.2.Clasificarea data de Banca Reglementelor Internationale.17
Capitolul 3. Modalitati de gestionare principalelor riscuri bancare .22
3.1 Gestiunea riscului de creditare .22
3.1.1. Gestionarea riscului individual de creditare .23
3.1.2. Gestionarea riscului global de credit .25
3.2. Gestionarea riscului de tara .27
3.3. Gestionarea riscului lichiditatii bancare .28
3.4. Gestiunea riscului ratei dobanzii .29
3.5. Gestiunea riscului valutar .30
3.6. Gestionarea riscului operational .31
Capitolul 4. Gestiunea riscurilor bancare in cazul Raiffeisen Bank.34
4.1 Scurt istoric Raiffeisen Bank.34
4.2 Pricipalele tipuri de riscuri si modalitati de gestionare ale acestora in cazul Raiffeisen Bank Romania . 36
4.2.1 Riscul de creditare in cazul grupului Raiffeisen Bank . 36
4.2.2 Riscul de lichiditate in cazul grupului Raiffeisen Bank . 44
Concluzi si propuneri . 48
Bibliografie
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In ultimele doua decenii ale secolului XX, studiul bancilor si activitatii bancare a constituit, pentru cercetatori, unul dintre cele mai fascinante domenii de exploatare. Acestui sector i-au fost dedicate numeroase lucrari cu caracter fundamental sau aplicativ. La acestea se adauga si prezenta lucrare, care incearca sa puna in evidenta aspectele metodologice si practice privind managementul riscurilor si performantelor bancare.
Lucrarea de fata abordeaza problematica complexa a riscului specific mediului economic actual, in conceptul dinamic si diversificat al mecanismelor economice de pe piata. tratand riscul ca pe o asumare constienta si calculata a realitatii. Este adevarat ca cine nu risca nu castiga, dar tot atat de adevarat este ca asumarea superficiala sau partiala a riscului nu inseamna intotdeauna garantia castigului asteptat.
Intrand in profunzimea riscului economic, lucrarea de fata este dedicata riscului bancar, risc care insoteste ca o umbra dezvoltarea si prosperitatea bancilor de pretutindeni, aceste uzine financiare cu rol esential in functionarea organismului economic. Trebuie precizat, insa, ca in studiul riscului bancar exista o ,,bariera stiintifica" generata de confidentialitatea inerenta acestui tip de analiza. De aceea, intentia de a acoperi toata sfera de cuprindere a riscului bancar s-ar afla in contradictie cu realitatea.
Primul capitol cuprinde o scurta prezentare a sectorului bancar romanesc.
Al doilea capitol al lucrarii este dedicat prezentarii continutului riscurilor bancare precum si o clasificare a acestora.
In cel de-al treilea capitol al lucrarii mele am surprins modalitatile de gestionare a principalelor riscuri bancare.
Stadiul actual al dezvoltarii pietelor financiare si a sistemului financiar, precum si evolutiile mediului in care acestea opereaza au impus abordarea dintr-o alta perspectiva a problematicii riscurilor economice, in general, si a celor bancare, in special. Daca pana in anii '70, riscurile bancare se rezumau doar la riscul de creditare in relatiile bancii cu clientii si in cadrul sistemului de plati, pe masura ce instabilitatea a devenit trasatura dominanta a mediului economic, bancile se confrunta cu noi riscuri.
Pentru a putea face fata noilor provocari se impune identificarea riscurilor si a cauzelor ce le determina si le influenteaza, elaborarea procedurilor, tehnicilor si instrumentelor de masurare, neprevazute.
Riscurile bancare trebuie privite global, analizate dintr-o perspectiva sistemica, evidentiindu-se interdependentele dintre ele, stiindu-se ca producerea unuia poate genera in lant alte riscuri. Indiferent de tipul institutiilor bancare - banci regionale, locale, universale, de investitii sau de retail - toate si-au ajustat comportamentul ca actori pe piata financiar-bancara, in functie de evolutia sistemului bancar marcat de fenomenul globalizarii, intensificarea concurentei, liberalizarea pietelor financiare, aparitia inovatiilor financiare.
Un concept relativ nou in literatura de specialitate si in practica bancara o constituie analiza bazata pe risc a bancilor, care presupune o permanenta revizuire analitica a activitatii bancii, asigurandu-se mentinerea stabilitatii si increderii in sistemul financiar. Aceasta abordare presupune extinderea instrumentelor cu care opereaza analiza bancara traditionala, acestea fiind puncte de plecare pentru anticiparea riscurilor si realizarea simulatiilor, modificarea acestora in timp oferind o imagine dinamica a performantelor bancii. Pe de alta parte, indicatorii financiari (referitori la structura bilantului, profitabilitate, riscul de piata si riscul de credit, lichiditate sau pozitiile valutare) fac obiectul supravegherii bancare, fiecare banca avand obligatia de a calcula, raporta si monitoriza nivelurile acestora.
Succesul managementului riscului depinde si de capacitatea bancii de a anticipa pierderile potentiale, politica rezervelor, transferul pierderilor, precum si de gradul de integrare al acestuia in sistemul global de management al bancii.
Managementul riscului este parte integranta a strategiei bancii, acesta raspunzand vulnerabilitatii si complexitatii mediului in care banca opereaza. Se accepta faptul ca riscul este o componenta esentiala a profilului bancii si, in consecinta, evolutia ulterioara a strategiei bancare va fi atinsa daca profilul risc actual si de perspectiva sunt neglijate. Deoarece unul dintre obiectivele principale ale unei banci,il reprezinta asigurarea eficientei activitatii bancare,in ultimul capitolul, am analizat gestiunea riscurilor bancare in cadrul Raiffeisen Bank.
Capitolul 1. Organizarea si functionarea sectorului bancar romanesc.
Bancile, persoane juridice romane, pot functiona numai pe baza autorizatiei emise de Banca Nationala a Romaniei. Ele se constituie sub forma juridica de societate comerciala pe actiuni, in baza aprobarii Bancii Nationale a Romaniei, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, aplicabile societatilor comerciale. 
Bancile, persoane juridice romane, vor avea sediul social si, dupa caz, sediul real, reprezentand locul unde se afla centrul principal de conducere si de gestiune a activitatii statutare, pe teritoriul Romaniei.
Organizarea si conducerea bancilor se stabilesc prin actele constitutive ale bancilor, in conformitate cu legislatia comerciala si cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.
In toate actele sale oficiale banca trebuie sa se identifice in mod clar printr-un minimum de date: firma sub care este inmatriculata in registrul comertului, capitalul social, adresa sediului social, codul unic de inregistrare, numarul de ordine in registrul comertului, numarul si data inmatricularii in registrul bancar. 
Banca este angajata prin semnatura a cel putin 2 conducatori, avand competentele stabilite prin actul constitutiv, sau a cel putin 2 salariati ai bancii, imputerniciti de conducerea acesteia.
a) semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare calificata, in conformitate cu prevederile legale privind semnatura electronica;
b) orice alta tehnica echivalenta de garantare a autenticitatii semnaturii, aprobata de Banca Nationala a Romaniei.
Fiecare banca va avea un regulament propriu de functionare, aprobat de organele statutare, prin care va stabili cel putin:
a) structura organizatorica a bancii;
b) atributiile fiecarui compartiment al bancii si relatiile dintre acestea;
c) atributiile sucursalelor si ale altor sedii secundare ale bancii;


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile Bancare si Modalitati de Gestionare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!