Rolul Administratiei Publice Locale in Organizarea Serviciilor Socio-Comunitare

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. CONSIDERENTE GENERALE PRIVIND ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA
I.1 Fundamentarea teoretica a conceptului de administratie publica locala 10
I.2Institutii ale administratiei publice locale in organizarea serviciilor socio comunitare din Republica Moldova 19
CAPITOLUL II. ASPECTE ALE ORGANIZARII SERVICIILOR SOCIO-
COMUNITARE IN REPUBLICA MOLDOVA IN PERIOADA DE TRANZITIE
II.1 Specificul serviciilor socio-comunitare in Republica Moldova 27
II.2 Praticularitatile prestarii serviciilor socio-comunitare la nivelul colectivitatii teritoriale locale 44
CAPITOLUL III. IMPORTANTA AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE DIN REPUBLICA MOLDOVA IN ORGANIZAREA SERVICIILOR SOCIO-COMUNITARE 
III.1 Parteneriatul public neguvernamental - factor in dezvoltarea serviciilor socio-comunitare 54
III.2 Rolul autoritatilor administratiei publice locale in gestionarea serviciilor socio-comunitare 64
Concluzii si recomandari 76
BIBLIOGRAFIE 79


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Prezenta lucrare abordeaza o problema foarte importanta pentru organizarea serviciilor publice de catre administratia publica locala - aspectul serviciilor socio-comunitare si educative.
Actualitatea investigatiei. Actualitatea temei respective reiese din mai multe considerente. Abordarea unui subiect precum organizarea serviciilor socio-educative de catre administratia publica locala este justificata atat de cerintele mediului social in care aceasta functioneaza, cat si de evolutia viziunilor stiintifice privind identificarea modalitatilor optime de eficientizare a activitatii administratiei publice locale. 
Fiind in fata situatiei de a strabate drumul catre integrare prin crearea unei necesare compatibilitati cu normele care reglementeaza administratia publica europeana, Republica Moldova urmeaza sa promoveze idealurile si principiile comune, sa favorizeze progresul economic si social, in special prin apararea si promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. 
Actualitatea temei investigate este determinata si de dezvoltarea slaba a parteneriatului social in Republica Moldova. Recunoscind rolul extrem de important al parteneriatului la orice nivel (familie, comunitate, societate) in vederea fortificarii capacitatilor acestora de a lupta, rezista si progresa in virtutea obstacolelor si dificultatilor, s-a incercat a elabora o lucrare prin care se motiveaza necesitatea amplificarii rolului pe care administratia publica locala trebuie sa-l joace in vederea organizarii serviciilor socio-comunitare. Administratia publica, datorita pozitiei pe care o are in raport cu puterea politica, poate asigura continuitatea si eficienta acestei activitati, sustinind eforturile intreprinse de organizatiile neguvernamentale din domeniu.
De aceea, este necesar ca statul, societatea, prin diferite activitati, sa asigure sanse si oportunitati egale de realizare a drepturilor fiecarui individ, instituind mediul favorabil pentru toti si, in primul rind, pentru cei care sunt dezavantajati, spre a nu admite excluderea lor din viata sociala. Din cauza lipsei de maturitate fizica si intelectuala, copiii pot mai usor intra in aceasta categorie si, respectiv, au nevoie de o protectie si ingrijire speciala. Intrucat copii sunt barometrul natural al societatii, viitorul si continuitatea unui neam, anume organizarea serviciilor socio-educative si ocrotirea drepturilor copilului este apreciata drept indicatorul cel mai sensibil al sanatatii unei societati. 
La nivel local cele mai grave probleme raman a fi capitalul uman si social slab dezvoltat, insuficienta specialistilor calificati in toate domeniile administrarii locale, lipsa conditiilor favorabile pentru dezvoltarea economiei locale, infrastructura sociala deteriorata, insuficienta investitiilor, inclusiv in domeniul public. Situatia creata in domeniul administratiei publice locale a reprezentat un motiv de ingrijorare pentru Congresul Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei, institutia cerand cu insistenta adaptarea sistemului la standardele europene de administratie publica locala. 
Desi in decursul ultimului deceniu in Republica Moldova au fost intreprinse mai multe masuri pentru a indeplini cerintele Consiliului Europei, rezultate semnificative au intarziat sa apara. Analiza studiilor consacrate administratiei publice locale au permis identificarea problemelor cu care se confrunta acest domeniu: activitatea administratiei publice locale este subminata in mod serios de lipsa de cunostinte necesare exercitarii competentelor, imperfectiunea sistemului de administratie publica carente in relatiile cu puterea centrala. 
Rapoartele care reflecta procesele de dezvoltare a tarii releva ca autoritatile publice locale activeaza in conditiile unei lipse de planificare strategica a domeniului, in absenta unor politici nationale clar definite fata de obiectivele reformei, sau in temeiul unor proceduri care stabilesc prioritati si directii majore de dezvoltare, reiesind mai degraba din optiuni politice pe termen scurt, decat pe temeiul unor analize consistente si serioase. 
Comparand nivelul de trai al populatiei, pana la implementarea acestor strategii si dupa, observam schimbari nesemnificative. Barometrele de opinie publica realizate in perioada 2005-2007 demonstreaza ca ierarhia problemelor de care sunt ingrijorati oamenii s-a pastrat aceeasi ca si in sondajele precedente: saracie 62%, preturi (54%), viitorul copiilor (45%) somajul (41%), coruptie (22%), criminalitate (16%,), boala (14%) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Administratiei Publice Locale in Organizarea Serviciilor Socio-Comunitare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!