Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Bolnavului cu Dementa

Cuprins licenta Cum descarc?

MOTIVATIE 3
ARGUMENT 3
CAPITOLUL I - ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI NERVOS CENTRAL 5
CAPITOLUL II - NOTIUNI GENERALE DESPRE BOALA 11
2.1 Definitie 11
2.2 Etiologie 12
2.3 Patogenie 17
2.4 Factori de risc 18
2.5. Semne si simptome 19
2.6. Evolutie 20
2.7. Complicatii 21
2.8. Prognostic 21
2.9. Metode de investigare 21
2.10. Diagnostic pozitiv si diferential 24
2.11. Tratament 24
CAPOTOLUL III - ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN PREGATIREA BOLNAVULUI PENTRU EXPLORARILE CLINICE SI PARACLINICE 28
CAPITOLUL IV - INGRIJIRI SPECIFICE ACORDATE 38
BOLNAVULUI CU DEMENTA 38
4.1 Internarea si primirea bolnavului in spital 38
4.2 Supravegherea bolnavului in salon si monitorizarea functiilor vitale (cu descriere) 39
4.2.1. Masurarea si observarea respiratiei 39
4.2.2. Masurarea tensiunii arteriale 40
4.2.3. Masurarea temperaturii 41
4.2.4. Masurarea diurezei 43
4.3. Asigurarea conditiilor de microclimat 44
4.4. Asigurarea conditiilor igienice 45
4.5. Alimentatia 46
4.6. Recoltarea probelor de laborator 46
4.7. Ingrijiri terapeutice - administrare tratament 47
4.7.1. Administrarea oxigenului 47
4.7.2. Tehnica administrarii medicamentelor pe cale orala 49
4.7.3. Tehnica administrarii medicamentelor intramuscular 51
4.7.4. Sondajul vezical 54
4.8. Externarea 57
CAPITOLUL V - STUDIU DE CAZ - PLANURI DE INGRIJIRE 59
CAZ I 59
CAZ II 65
CAZ III 70
CAPITOLUL VI - EDUCATIE SANITARA 75
CAPITOLUL VII - CONLUZII 77
BIBLIOGRAFIE 78
ANEXE 81


Extras din licenta Cum descarc?

MOTTO:
,,Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca,
desi aproape toti se nasc cu ea"
Hipocrate
MOTIVATIE
Sistemul nervos face legatura dintre organism si mediul inconjurator; controleaza si regleaza activitatea tuturor tesuturilor si organelor. Sistemul nervos ne controleaza activitatea de la o miscare la alta, totul fara exceptie; este cea mai complexa si cea mai importanta retea de control si distributie a informatiilor. Fara sistemul nervos nu exista auz si vedere. Nu este durere si bucurie, dar nu sunt nici miscari coordonate; ar fi de neinchipuit reglarea unor functii fiziologice ca digestia sau respiratia fara sa mai vorbim despre importanta memoriei si a luarii de decizii, despre sentimente, afectivitate, gandire si vorbire. 
Dementa este o boala foarte importanta si serioasa, iar cunoasterea notiunilor de baza legate de patologia acesteia este esentiala atat pentru pacient cat si pentru familia acestuia.
Rolul asistentului medical consta in acordarea sprijinului persoanei bolnave prin sprijinirea acestei si prin indeplinirea sarcinilor pe care le-ar fi indeplinit singur, daca ar fi avut forta, vointa sau cunostintele necesare.
Prin realizarea acestei lucrari de diploma ca viitor asistent medical, sper sa fiu pregatit si sa recunosc simptomele pentru a putea interveni la timp.
Aceasta m-a determinat sa aleg tema prezentei lucrari. 
ARGUMENT
Evaluarea tulburarilor depresive in cazul bolilor de dementa, in special in dementa vasculara, este foarte importanta mai ales pentru ca boala este alarmant de periculoasa avand (se asociaza si cu alte boli, de exemplu cu atacul vascular cerebral) in vedere faptul ca comorbiditatea are un impact negativ atat asupra severitatii depresiei, cat si asupra evolutiei bolilor organice.
Boala dementa ii provoaca bolnavului diferite suferinte, de la suferinta fizica, la disconfort, la lipsa odihnei pana la imposibilitatea de a se hrani, de a-si face toaleta si de a-si ajuta semenii. 
In cadrul lucrarii de fata am incercat sa prezint aspecte legate de dementa. Am ales aceasta patologie - dementa vasculara deoarece aceasta este una din urgentele medicale, etiologia sa este completa, iar terapia trebuie aplicata imediat ce diagnosticul este stabilit pentru ca aceasta boala poate duce la agravare si ulterior deces prin bolile asociate sau complicatii.
Scopul acestei lucrari este acela de a arata importanta acestei boli si de a sublinia importanta ingrijirii ce trebuie acordate pacientului, indiferent de tipul de dementa de care acesta sufera. Mai mult, dementa este o boala ce afecteaza psihicul, iar durerea provocata il face pe acesta sa se gandeasca doar la durerea sa, acesta negandindu-se la altceva. 
Lucrarea este formata din sapte capitole. In cadrul primului capitol intitulat ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI NERVOS CENTRAL, am prezentat sistemul nervos, structura acestuia si rolul acestuia.
Capitolul al doilea - NOTIUNI GENERALE DESPRE BOALA reprezinta o analiza a bolii dementa din mai multe unghiuri. Astfel, am inceput capitolul prin prezentarea notiunii de dementa, am continuat cu etiologia, patogenia, si factori de risc ai acesteia. De asemenea am prezentat metodele de investigare si tratamentul in caz de dementa.
In cadrul capitolului al treilea - ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN PREGATIREA BOLNAVULUI PENTRU EXPLORARILE CLINICE SI PARACLINICE, am aratat cat de important este rolul asistentei medicale in pregatirea bolnavului de dementa.
Capitolul al patrulea - INGRIJIRI SPECIFICE ACORDATE BOLNAVULUI CU DEMENTA, este un capitol important, deoarece internarea si primirea bolnavului in spital, precum si supravegherea bolnavului in salon si monitorizarea functiilor vitale, dar si asigurarea conditiilor de microclimat sunt elemente foarte importante in asigurarea unei stari de confort si de siguranta pacientului.
In capitolul cinci STUDIU DE CAZ - PLANURI DE INGRIJIRE, am prezentat prin analiza a trei persoane (trei studii de caz) care este planul de ingrijire in functie de persoana, varsta, dar si in functie de boala si evolutia ei.
In capitolul sase - EDUCATIE SANITARA, am prezentat notiuni despre educatia sanitara si importanta acesteia atat pentru bolnav cat si pentru medici si asistente.
Lucrarea se incheie prin conturarea concluziilor desprinse.
CAPITOLUL I - ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI NERVOS CENTRAL
Organismul uman functioneaza prin intermediul organelor sale care sunt controlate si coordonate de catre sistemul nervos. 
Sistemul nervos este format din tesutul nervos care receptioneaza, transmite si prelucreaza toate excitatiile si informatiile pe care le aduna atat din mediul intern cat si din mediul extern. Acesta are capacitatea de a adapta organismul la mediul extern si de a-i orienta functiile interne.
Avand in vedere permanentele schimbari, modificari ale mediului ambiant si a relatiei acestuia cu organismul, sistemul nervos central s-a perfectionat pentru a face fata necesitatilor impuse de evolutia naturala. Prin perfectionare intelegem construirea de circuite neuronale noi, de structuri care sa ofere cele mai clare si potrivite raspunsuri.
Din punct de vedere structural, putem structura sistemul nervos central astfel :
- sistem nervos central (SNC), este format din creier si maduva spinarii
- sistemul nervos periferic, include componenta somatica (nervii spinali si cranieni) si componenta vegetativa (SNV - simpatic si parasimpatic).


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Asistentei Medicale in Ingrijirea Bolnavului cu Dementa.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Bacila C., Pereanu M., Particularitati ale tulburarilor psihice intalnite in boala celebro-vasculara, AMT, vol II, nr. 3, 2011, http://www.amtsibiu.ro/Arhiva/Nr%203%20integral.pdf
2. Brun A, Levy R., Vascular Dementia: pathological findings, in B. A, in Dementia, London, 2003
3. Brown J, Hillam J., Your questions ansered, Editura Churchill, Livingstone, 2004
4. Boisteanu P., Directii de cercetare in Boala Alzheimer. Buletin de Psihiatrie Integrativa, an XI, vol. X, nr.1 (24), 2005
5. Borindel Ruxandra, Electroencefalograma, http://www.cdt-babes.ro/articole/electroencefalograma-eeg.php
6. Cummings JL, Benson D.F., The perspective of the patient with Alzheimer disease. Dementia-a clinical approach. The gerontologist, 33 , 205-211, 1992
7. Dancescu Mihail, Neuropsihologia, Brasov, 2010, http://www.bueckergmbh.de/Luci/Files/Cursuri/ Neuropsihologia.pdf
8. Droescu P., Poeana M., Anatomia, Facultatea de Educatie fizica si sport, Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, http://www.medicinasportiva.ro/dr.drosescu/curs/Anatomie%20IFR.pdf
9. Farrer L, Adrienne Cupples, Haines J. (2007), Effects of Age, Sex, and Etnicity on the Assocition between apoprotein E genotype and Alzheimer"s disease., JAMA , 278, 2007, 1348-1356
10. Ghid de diagnostic si tratament in demente, Ministerul Sanatati, 2013, http://www.emedic.ro/Ghiduri-de-practica-medicala/Ghid-de-diagnostic-si-tratament-in-demente.htm
11. Hackinski VC, Illiff L., Zilka E., Cerebral blood flow in Dementia. Arch. of Neurology, 2004
12. Gautier S.. Long-term benefits of cholinergic enhancement in Alzheimer"s disease. Neurosciense in action, Hamburg, 2002
13. Lobo A, Lanner LJ, Fratigtiom L. Prevalence of dementia and major subtypes in Europe a collaborative study of population based cohorts - neurologic disease in the elderly research group, Neurology 2000; 54: S4-S9
14. Miller T.W., Messer. A., Intrabody applications in neurological disorders: progress and future prospects, Arch, Neurol, 2005, p.394-401
15. Marcu-Lapadat M, Anatomia omului, Editura Universitatii, Bucuresti, 2005
16. Miscalencu D, Mailat F, Marcu E, Maxim Gh, Draghici O, Sorescu C, Gabos M, Anatomia omului, Editura Didactica si Pedagogica, 1983
17. Moraru I, Anatomie patologica, Volumul III, Editura Medicala, 1980
18. Niculescu Th N,Voiculescu B, Nita C, Carmaciu R, Salavastru C, Ciornei C, Anatomia si fiziologia omului - Compendiu , Editura Corint, 2003
19.Nour Angelica, Tensiunea arteriala, http://www.cdt-babes.ro/articole/tensiune_arteriala.php
20. Popescu Loti, Stil de viata sanatos: Un Ghid de Educatie pentru Sanatate, Editura Muntenia, Constanta, 2010
21. Proceduri de practica pentru asistentii medicali generalisti, http://www.ms.ro/documente/Proceduri%20de%20practica%20pentru%20Asistentii%20Medicali%20Generalisti_788_1560.pdf
22. Stefanet Mihail, Anatomia omului. Vol. 2, 2009, http://library.usmf.md/old/downloads/ebooks/Anatomia.Stefanet.Vol_2.2009/4.Sistemul_nervos_central.pdf
23. Titirca Lucretia, Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali. Ghid de nursing, Editura Viata medicala romaneasca, 2005
24. Vacariu Violetta, Ghid de nursing, Editura Victor Babes, Timisoara, 2012
****http://cis01.central.ucv.ro/educatie_fizica-kineto/pdf/studenti/cursuri%20master/note_curs_nervos.pdf
****http://www.umfiasi.ro/Rezidenti/suporturidecurs/Facultatea%20de%20Medicina/Neurologie%20-%20Prof.%20Dr.%20C.D.%20Popescu/demente%20dg.pdf
****http://www.descopera.ro/eticheta/dementa
****http://www.brainaging.ro/PDFs/11%20februarie%202011/CNS%20forum%20text_RO.pdf Atlas cerebral
**** http://www.rasfoiesc.com/sanatate/medicina/Sistemul-nervos-Maduva-spinari74.php
****http://gov.ro/fisiere/programe_fisiere/program-educatie-sanatate.pdf
**** Tomografia computerizata, 2006, http://www.sfatulmedicului.ro/Imagistica-si-endoscopia/tomografia-computerizata_1311
****http://www.sfatulmedicului.ro/simptome/dementa-scaderea-capacitatilor-intelectuale_103
****http://www.sfatulmedicului.ro/Boala-Alzheimer-si-alte-boli-degenerative/dementa_319
****Romedic, Dementa vasculara, 2013, http://www.romedic.ro/dementa-vasculara
****http://medicina.san.ro/cursuri/Carte_Practic.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!