Rolul asistentei medicale in ingrijirea bolnavului cu sarcina ectopica

Cuprins licenta Cum descarc?

MOTIVATIA LUCRARII 3
CAPITOLUL I. PARTEA GENERALA 5
1. ORGANELE GENITALE FEMININE 5
1.1. Anatomia aparatului genital feminin 5
1.2. Ovarele 6
1.2.1. Raporturi 8
1.2.2. Structura ovarului 9
1.3. Glanda mamara 11
1.4. Conceptia. Ovulatia. Fecundatia 15
2. SARCINA EXTRAUTERINA (SARCINA ECTOPICA) 17
2.1. Definitie, frecventa, variatii anatomice 17
2.2. Etiopatologie. Fiziopatologie 19
2.3. Evolutia sarcinii ectopice 21
2.3.1. Sarcina tubara 22
2.3.2. Sarcina cervicala 23
2.3.3. Sarcina abdominala 23
2.3.4. Sarcina ovariana 23
2.3.5. Sarcina intra-ligamentara (dubla) 23
2.4. Simptomatologie 24
2.5. Forme rare de sarcina ectopica 27
2.5.1. Sarcina extrauterina complicata 27
2.5.2. Hematosalpinxul 29
2.5.3. Hematocelul 29
2.5.4. Sarcina ovariana 29
2.5.5. Sarcina abdominala 30
2.5.6. Sarcina cervicala 30
2.5.7. Sarcina intramurala 31
3. ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL IN INGRIJIREA PACIENTELOR CU SARCINA ECTOPICA 32
CAPITOLUL II. PARTEA SPECIALA. PLANURI DE INGRIJIRE. 37
Cazul I. Sarcina ectopica dreapta 37
Cazul II. Sarcina extrauterina tubara dreapta 50
Cazul III. Sarcina extrauterina tubara ampula pavilionara dreapta 62
CONCUZII 73
BIBLIOGRAFIE 74


Extras din licenta Cum descarc?

MOTIVATIA LUCRARII
In prezent exista tot mai multe boli grave cu care omul se confrunta si este nevoit sa ceara ajutorul acrelor medicale de specialitate.
Ingrijirea medicala este o activitate efectuat de oameni pentru oameni. Cadrul medical isi va centra activitatea asupra consecintelor starii de boala avand ca scop restabilirea starii normale a pacientului. Pentru aceasta pacientul va fi ajutat sa isi regaseasca modul normal de functionare normala cea ce inseamna ca unii pacienti vor fi capabili sa se ingrijeasca complet pe sine insusi, suportul medical ramane insa in cazul pacientilor cronici. In cadrul notiunii de ingrijire a sanatatii, fenomenele ce privesc in general nursele sunt: reactiile individuale si de grup, problemele actuale sau potentiale de sanatate.
Indiferent cu cine avem de-a face, este vorba de ingrijire, de fiecare data luam o decizie. Este un adevarat proces de judecata, deci de nursing. Buna intelegere a procesului de ingrijire impune cunoasterea factorilor care au de terminat si influentat dezvoltarea lor.
Florence Nightingale a fost prima care a cautat sa elibereze ingrijirile de impregnare religioasa si morala, fiind astfel deschizatoarea de drumuri ale nursing-ului. Ea a insistat pe faptul ca ingrijirile nu pot sa demonstreze simpla calitate si aceasta trebuie sa cedeze locul unei intelegeri a problemelor sociale bazata pe gandire. In principala sa lucrare ,,Notite despre munca sa sanitara", ea descrie aceste ganduri: ,,Avem tendinta sa credem ca medicul vindeca. Nimic nu este mai putin adevarat. Medicina este chirurgia membrelor si organelor, nici chirurgia, nici medicina nu pot face altceva decat sa inlature obstacolele, nici una nici alta nu vindeca numai natura poate vindeca. Cea ce face medicina in ambele cazuri este sa asigure bolnavului cele mai bune conditie pentru ca natura sa isi faca opera."
Gratie lucrarilor Virginiei Henduson, care a descris necesitatile fundamentale ale omului, ca baza a ingrijirilor putem realiza relatia dintre cel ingrijit si cel care ingrijeste. Pentru descrierea acestor necesitati este important sa intram in relatie cu persoana ingrijita.
Este imposibil sa cunoastem fiecare pacient din serviciu, atata timp cat ingrijirile acordate sunt privite ca sarcini distincte efectuate in serie. In consecinta in loc sa repartizam sarcini, repartizam ingrijiri.
Profesiunea de asistent medical este o profesiune nobila, calitatea principala a unui asistent medicale fiind dragostea fata de semenii sai.
Lucrarea de fata am intocmit-o pe baza cunostintelor acumulate in timpul stagiilor si din literatura de specialitate.
Pe perioada celor trei ani de studiu am reusit sa-mi acumulez cunostintele necesare despre aceasta afectiune astfel incat pusa in situatia de a acorda ingrijirile necesare unui pacient cu simptomatologia si manifestarile sarcinii ectopice, sa nu intalnesc piedici in scopul redarii acestuia in cel mai scurt timp, familiei si societatii.
Trebuie sa ne dam seama de raspunderea pe care o avem nu numai fata de bolnavul de sub ingrijirea noastra directa ci fata de societatea in mijlocul careia traieste.
Sa nu uitam ca pacienta operata de sarcina ectopica va trebui, poate, sa renunte la activitatea sa zilnica, sa-si schimbe obiceiurile de viata sau chiar locul de munca, deci sa tratam pacientul asa cum ne-ar place sa fim tratati daca am fi in locul lui.
Am ales sa efectuez aceasta lucrare deoarece am observat numarul mare de sarcini extrauterine la femei de varsta fertila.
Am fost impresionata de dorinta lor de a avea un copil.
Am ajutat si eu, prin mica mea contributie la ingrijire, tratament si educatie sanitara.
Prin studierea acestor cazuri am ajuns la o intelegere si cunoastere a fiintei umane si a modului in care se pot initia si intretine relatii interpersonale cooperante bazate pe respect intre membrii echipei de ingrijire si cel ingrijit.
CAPITOLUL I. PARTEA GENERALA
1. ORGANELE GENITALE FEMININE
1.1. Anatomia aparatului genital feminin 
Aparatul genital se compune din organe genitale externe, organe genitale interne si glandele anexe.
Organele genitale externe cuprind: muntele lui Venus, formatiile labiale si organele erectile constituite din bulbii vestibulari, clitoris si corpusculii tactili speciali ai labiilor mici.
Muntele lui Venus este o proeminenta triunghiulara, cu varful in jos si baza in sus. Situat inaintea simfizei pubiene, deasupra labiilor mari.
Formatiile labiale sunt plici tegumentare ce delimiteaza despicatura vulvara. In functie de dimensiuni se delimiteaza labiile mari si mici.
Labiile mari sunt doua proeminente longitudinale formate din doua pliuri cutanate situate sub muntele lui Venus, in partea perineului anterior.
Labile mici sunt doua pliuri tegumentare mai mici care se intind de la clitoris oblic in jos, inauntrul labiilor mari; sunt de culoare rosie-rozata sau bruna. Impreuna cu labiile mari delimiteaza vestibulul vaginal.
Organele erectile ale vulvei 
Clitorisul este un organ impar, median, situat in partea anterioara a vulvei, inapoia comisurii anterioare a labiilor si are o lungime de 5-7 cm.
Bulbii vestibulului sunt organe erectile imperfect dezvoltate situate pe partile laterale ale deschiderii vaginului in baza labiilor mici.
Organele genitale interne sunt: vaginul, uterul, tuba (trompa)si ovarul.
Vaginul este un conduct musculo-membranos lung de 9 cm, turtit antero-posterior. Prin extremitatea superioara se insera pe colul uterin iar prin cea inferioara se deschide prin orificiul vaginal in vestibulul vaginal - spatiul delimitat de cele doua labii mici.
Uterul este un organ musculo-cavitar, nepereche, situat in cavitatea pelviana intre vezica urinara si rect.
Uterul are aproximativ forma de para cu extremitatea superioara mai mare (corpul uterin) din care pleaca trompele uterine si cea inferioara stramta (colul uterin). Intre corp si col se gaseste o portiune numita istm.
Uterul este alcatuit din trei tunici: seroasa la exterior (perimetru), musculara la mijloc (miometru), mucoasa la interior (endometru).


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul asistentei medicale in ingrijirea bolnavului cu sarcina ectopica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Ancar V., Obstetrica, Editura National, 1999
2. Angelescu N., Patologie chirurgicala, Editura Celsius, Bucuresti, 1997
3. Angelescu N., Tratat de Patologie Chirurgicala, vol. II, Editura Medicala 2003
4. Capalna E., Urgente obstetricale si ginecologice. Diagnostic si tratament, Editura Tipomur, Tg. Mures, 1996
5. Niculescu C. Th., Voiculescu B., Nita C., Carmaciu R., Salavastru C., Ciornei C., Anatomia si fiziologia omului, Editura Corint, Bucuresti 2003
6. Cristea A., Achim V., Filipescu I., Obstetrica si Ginecologie. Manual pentru scolile tehnice sanitare, Editura Medicala
7. Crisan N., Obstetrica-ginecologie, Editura Stiintifica si Tehnica, Bucuresti 1997
8. David C., Chirurgie, Diagnostic si Tratament, editia a II-a, Editura Medicala, Bucuresti, 1995
9. Keinz H., Ingrijirea bolnavului, Editura All, Bucuresti, 1998, 
10. Henderson V., Principii de baza a ingrijirii persoanei sanatoase si bolnave - Nursing
11. Mozes C., Ingrijirea bolnavelor la sectia de ginecologie si obstetrica, Tehnica ingrijirii bolnavului, Ed. Viata Medicala, Bucuresti, 2003, 
12. Nanu D., Obstetrica, Editura Universitatii ,,Carol Davila", Bucuresti, 2006
13. Negrut I., Rusu O., Ginecologie si Obstetrica, vol. I, Ed. Medicala
14. Papilian V., Anatomia omului, volumul II, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1982
15. Proca E., Tratat de patologie chirurgicala, Volumul VI, Editura Medicala, 1986
16. Radulescu E., Disfunctii genitale dureroase, Editura Medicala, Bucuresti, 1983
17. Stamatian F., Obstetrica si Ginecologie, Ed. Echinox, Cluj, 2003, vol. I , vol. II
18. Titirca L., Aspecte teoretice ale procesului de ingrijire, Ghid de Nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2001
19. Titirca L., Urgente medico-chirurgicale, Ed. Medicala, Bucuresti, 2004
20. Titirca L., Manual de ingrijiri speciale acordate pacientilor de asistentii medicali, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 1998
21. Titirca L., Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, Editura Viata Medicala Romaneasca, 1997


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!