Rolul Bancilor Centrale in Economie

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere. 1
Capitolul 1: Notiuni introductive privind bancile centrale. 2
1.1. Aparitia bancilor centrale. 2
1.2. Functiile bancilor centrale. 4
1.2.1. Functia de emisiune. 4
1.2.2. Functia de banca a statului, a administratiei si a serviciilor publice. 6
1.2.3. Functia de banca a bancilor. 6
1.2.4. Functia de centru valutar si de gestionare a rezervei valutare. 7
1.2.5. Functia disciplinara si prudentiala. 8
1.2.6. Functia economica. 9
1.3. Obiectivele bancilor centrale. 10
1.3.1. Strategii indirecte de politica monetara. 10
1.3.2. Strategii directe de politica monetara. 13
1.4. Independenta bancilor centrale. 14
1.4.1. Independenta institutionala. 14
1.4.2. Independenta functionala. 15
1.4.3. Independenta personala. 15
1.4.4. Independenta financiara. 16
Capitolul 2: BNR in cadrul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC). 17
2.1. Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC). 17
2.1.1. Notiuni generale privind SEBC. 17
2.1.2. Principiile generale ale SEBC. 18
2.1.3. Sarcinile si obiectivele SEBC. 19
2.1.4. Moneda Euro. 20
2.2. Banca Centrala Europeana (BCE) . 21
2.2.1. Notiuni generale privind BCE. 21
2.2.2. Functii si responsabilitati ale BCE. 22
2.2.3. Independenta si credibilitatea BCE. 23
2.2.4. Strategiile BCE. 24
2.3. Banca Nationala a Romaniei (BNR) . 25
2.3.1. Notiuni generale privind BNR. 26
2.3.2. Rolul si functiile BNR. 27
2.3.3. Independenta si credibilitatea BNR. 28
2.3.4. Strategiile BNR. 28
Capitolul 3: Rolul BNR in contextul intrarii Romaniei intr-o zona monetara. 30
3.1. Convergenta nominala. 30
3.2. Convergenta reala. 33
3.3. Tintele BNR in procesul adoptarii monedei euro. 36
Concluzii. 40
Anexe 1-6 
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata isi propune sa abordeze o tema deosebit de interesanta si anume, rolul bancilor centrale economie. Acest subiect mi-a starnit interesul deoarece, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si a dorintei acesteia de a adopta moneda euro, rolul Bancii Nationale a Romaniei devine unul crucial.
Prezenta lucrare este structurata in trei mari capitole, dintre care primele doua sunt teoretice, iar a treilea este un studiu de caz.
Primul capitol prezinta cateva notiuni introductive privind bancile centrale si anume, aspecte teoretice despre aparitia, functiile, obiectivele si independenta bancilor centrale. Parcurgerea acestor aspecte este importanta pentru o mai buna intelegere a capitolelor care urmeaza.
Capitolul al doilea este compus din trei parti. Prima parte se refera la Sistemul European al Bancilor Centrale si contine notiuni teoretice despre principiile generale, sarcinile si obiectivele acestui sistem. De asemenea, in aceasta prima parte sunt prezentate si cateva aspecte generale privind moneda euro. A doua parte a acestui capitol se refera la Banca Centrala Europeana (BCE) si la functiile, responsabilitatile, independenta, credibilitatea si strategiile acesteia. In fine, ultima parte a capitolului doi este dedicata prezentarii pe scurt a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), facandu-se referire la rolul, functiile, independenta, credibilitatea si strategiile acesteia.
Ultimul capitol al acestei lucrari este un studiu de caz care isi doreste sa descopere care este rolul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in contextul intrarii Romaniei intr-o zona monetara, adica in contextul adoptarii monedei euro. Primele doua parti ale acestui studiu de caz prezinta criteriile de convergenta nominala si cele de convergenta reale si nivelul la care se afla Romania in indeplinirea acestora. Ultima parte a acestui capitol prezinta politica monetara adoptata si masurile luate de BNR in ultima perioada in incercarea sa de a-si atinge tinta propusa, si anume adoptarea monedei euro in anul 2014.
Informatiile folosite pentru conceperea acestei lucrari au fost obtinute din lucrari de specialitate, site-uri de internet precum cel al BNR sau cel al BCE, din publicatiile periodice ale BNR (buletine lunare, rapoarte asupra inflatiei, etc.) si din cele mai recente articole publicate in ziarele economice.
NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND 
BANCILE CENTRALE
1.1. Aparitia bancilor centrale
Toate sistemele bancare, cu exceptia celui din Hong Kong, au o banca centrala. Aparitia si dezvoltarea sistemului bancar (in secolele XIV-XV) a precedat aparitia bancilor centrale (in secolul XVI). Banca Regala Suedeza, fondata in 1668, este considerata prima banca centrala, desi istoricii sustin ca prima banca centrala, in acceptiunea acordata astazi, a fost Banca Angliei, fondata in 1694. Banca Angliei a fost fondata, initial, pentru a se strange banii necesari razboiului contra Frantei. A urmat, apoi, o diversificare a functiilor sale, iar banca a primit, mai tarziu, in 1844, dreptul de monopol asupra emisiunii monetare, pentru Anglia si Tara Galilor.
In alte tari, crearea bancilor centrale a evoluat mai lent. Banca Frantei a fost fondata in 1800. In Germania si Italia, banca centrala a aparut dupa unificarea statelor si principatelor independente, in ultima parte a secolului al XIX-lea (vezi tabelul 1.1.).
Tabel 1.1. Infiintarea primelor banci centrale
Sursa: F. Capie, Ch. Goodhart, N. Schnadt - The development of Central Banking, London, 1994
La conducerea bancii centrale se afla fie un presedinte (cum este in Germania, Polonia sau Olanda), fie un guvernator (cum este in Romania, Franta, Anglia sau Belgia), fie un "chairman" (cum este in S.U.A.). 
Denumirea bancii centrale difera de la o tara la alta. Astfel intalnim:
1. Banci care includ in denumirea lor numele tarii respective. (Exemplu: Banca Anglia, Banca Frantei, Banca Italiei, etc.)
2. Banci care poarta denumirea de Banca Nationala. (Exemplu: Banca Nationala a Romaniei, Banca Nationala a Poloniei, Banca Nationala a Elvetiei, etc.)
3. Banci care poarta denumirea de Banci de Rezerve. (Exemplu: Federal Reserves in S.U.A., India, Australia, etc.)
Daca avem in vedere forma de proprietate, desi in majoritatea tarilor banca centrala este in proprietatea statului, exista si numeroase banci centrale care se afla in proprietate mixta (a statului si a sectorului privat) sau in proportie de 100% in proprietate privata (vezi tabelul 1.2.).


Fisiere in arhiva (3):

  • ANEXE.doc
  • bibliografie.doc
  • Rolul Bancilor Centrale in Economie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!