Rolul BNR in Controlul Masei Monetare din Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
1.Masa monetara 5
1.1.Piata monetara si componenta masei monetare 5
1.1.1.Definirea masei monetare si strucurii acesteia 6
1.1.1.1.Definirea masei monetare si cuantificarea acesteia 6
1.1.1.2.Structura masei monetare 6
1.1.2.Componentele pietei monetare 7
1.1.3.Cererea si oferta de moneda 9
1.1.4.Politica monetara 10
1.2.Moneda si agregatele monetare 12
1.2.1.Agregatele monetare si tendintele modificarii lor in anii postbelici 12
1.2.2.Contrapartidele masei monetare 14
1.2.3.Circulatia monetara 15
2.Rolul BNR in economie 17
2.1.Prezentarea Bancii Nationale a Romaniei 17
-Obiectivul si rolul B.N.R 17
-Principalele atributii ale B.N.R 17
-Supraveghere prudentiala 18
-Conducerea si organizarea B.N.R 18
2.2.Supravegherea Masei Monetare 19
2.2.1Emisiunea de moneda 19
2.2.1.1.Regimul valutar din Romania 19
2.2.2.Sistemul national de plati 21
2.2.3.Dimensiunea agregatelor monetare 23
2.3.Reglementarea functionarii B.N.R 24
2.3.1.Politica monetara, politica de curs de schimb si regimul valutar 24
2.3.2.Emisiunea monetara 25
2.3.3.Operatiuni cu institutiile de credit 26
2.3.4.Situatiile financiare anuale si evidenta contabila 27
2.3.5.Reguli ce privesc B.N.R., derivate din statutul acesteia 28
3.Studiu de caz: B.N.R. ca institutie ce controleaza masa monetara 29
3.1. Mecanismul de transmisie a politicii monetare 29
3.1.1. Instrumentele de politica monetara 31
3.1.2. Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb 34
3.1.3.Proiectiile fiscale si prognoza macroeconomica 35
3.2.Liberalizarea contului de capital si adoptarea strategiei de tintire a inflatiei in Romania..37
3.3.Cauzele si efectele intrarilor masive de capitaluri 44
3.4. Cazul Romaniei ..45
3.4.1. Perioada intrarilor masive de capitaluri 45
3.4.2. Ajustarea macroeconomica dupa incheierea intrarilor masive de capitaluri .53
Concluzii 55
Bibliografie 56


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Aceasta lucrare are la baza analiza masei monetare din Romania si rolul Bancii Nationale in controlul acesteia.
Lucrarea este structurata astfel incat sa cuprinda aspectele necesare pentru a putea concluziona referitor la masa monetara din Romania.
Ceea ce am vrut sa evidentiez in cadrul acestei lucrari este starea actuala a masei monetare din tara noastra si ce rol are BNR in controlul acesteia.
Institutia abilitata sa conduca politica monetara a unei tari este banca centrala, primul nivel al unui sistem bancar modern. In Romania noua lege bancara, Legea nr. din 23 martie 1998 si noua Lege privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei din 1 iulie 1998 stabileste ca "Banca Nationala a Romaniei elaboreaza, aplica si raspunde de politica monetara, valutara, de credit, de plati, precum si de autorizarea si supravegherea prudentiala bancara in cadrul politicii generale a statului."
In acelasi timp, Banca Nationala colaboreaza cu autoritatile publice centrale si locale pentru indeplinirea obiectivelor sale sau pentru a fi consultata in ceea ce priveste actele normative din domeniul bancar-monetar sau imprumuturile sectorului public.
Scopul principal al B.N.R. este stabilitatea monedei nationale, pentru atingerea acestui obiectiv indeplinind o serie de functii: B.N.R. emite, pune si retrage din circulatie numerarul, este banca bancilor, pe care le autorizeaza sa functioneze, este casier si bancher al statului roman, stabileste si conduce politica monetara si valutara a tarii si supravegheaza si participa la reglementarea si operarea sistemului de plati al tarii.
Instrumentele de care dispune si pe care le foloseste banca centrala sunt intr-un numar restrans: operatiuni pe piata monetara, operatiuni de creditare, rezervele minime obligatorii, operatiuni de open-market, cursul de schimb, interventii pe piata valutara si reglementarile bancare si valutare.
In prezenta lucrare se incearca o prezentare a Bancii Nationale a Romaniei, si rolul acesteia in controlul masei monetare, lucrarea fiind structurata pe trei capitole: 
1. Masa monetara
2. Rolul B.N.R. in economie
3. Studiu de caz: B.N.R. ca institutie ce controleaza masa monetara
Specificul activitatilor bancare si rolul acestuia pt economia unei tari presupun un mod aparte de organizare, fiind de altfel si domeniul cel mai reglementat. Reglementarea este data in fiecare tara de legea bancara nationala care are menirea de a crea conditii pentru o concurenta normala intre institutiile de credit. Pentru tarile membre ale UE cadrul legislativ este dat de directivele europene transpuse in reglementari nationale.
1.Masa monetara
1.1.Piata monetara si componenta masei monetare
Functionalitatea economiei presupune, existenta, pe de o parte, a unui surplus de resurse, iar pe de alta parte a unui deficit de resurse, fie ca este vorba de resurse materiale sau valorice. In acest caz, locul unde se va intalni aceasta cerere si oferta de resurse se concretizeaza in ceea ce este definit ,,piata". Deoarece este vorba de resurse de capital aceasta piata este regasita si sub denumirea de piata financiara, avand rolul de mobilizare a resurselor si plasare a lor catre zona de deficit comercial.
Pe piata financiara se vor intalni ofertanti de capital, detinatori ai unui excedent de capital, cu cei care inregistreaza un deficit de capital. Ofertantii de capital se identifica sub denumirea de investitori (individuali - ce tranzactioneaza sume relativ mici si institutionali - ce tranzactioneaza volume mari pe piata). Participantii pe aceasta piata sunt agentii economici cu profil de activitate specific, iar instrumentele de lucru sunt de asemenea specifice acestui sector economic. Piata financiara, in functionarea si in structura ei, contine piete reglementate si poate fi urmarita ca fiind compusa din piata de capital si piata monetara, in ambele cazuri intalnirea cererii si a ofertei se realizeaza prin intermediari.
Piata de capital reprezinta segmentul pe termen mediu si lung al pietii financiare. Deci, aici se vor intalni credite si plasamente a caror scadenta este de peste un an.
Piata monetara reprezinta segmentul pe termen scurt al pietii financiare. Aici se vor intalni credite si plasamente a caror scadenta este sub un an. Conceptele, fenomenele si procesele ce au loc pe acest segment al pietii financiare, reprezinta obiectul studiului de fata.
Problema definirii monedei a fost dificila si foarte controversata. Aceasta deoarece moneda a fost receptata de oameni ca un instrument multidimensional. Moneda a fost bunul, lucrul care a spart si a transformat un schimb direct, intre doua marfuri, intr-un schimb indirect, cu cele doua faze, de vanzare si cumparare. Dimensiunea corecta a banilor trebuie sa faca distinctie intre banii care circula si masa monetara globala si trebuie sa tina cont de diversitatea mare a substituitelor monedei pentru a surpinde ceea ce se petrece in tot sistemul economic. Definitia statistica a banilor presupune identificarea elementelor de activ ale patrimoniului unui agent economic. 
Un alt mod de a defini moneda, a pornit de la ideea de libertate si lichiditate. Dupa parerea adeptilor acestei idei, moneda ar fi un bun care da detinatorului puterea de a se elibera de o datorie, de a asigura o plata. Moneda este o creanta, o forma de avere, dar nu toate creantele sunt o forma de moneda, pentru ca nu pot circula libere. Masa monetara reprezinta totalitatea activelor utilizate pentru obtinerea de bunuri si servicii.
Ca si piata specifica, piata monetara difera atat de piata bunurilor de consum personal cat si de cea a factorilor de productie. Obiectul tranzactiilor pe o asemenea piata il formeaza moneda, numerar si bani. Piata monetara detine un rol tot mai insemnat, aceasta decurgand din semnificatia tot mai mare pe care o are moneda in economia nationala. Piata monetara consta din ansamblul tranzactiilor cu moneda, din confruntarea specifica dintre cererea si oferta de moneda in functie de pretul ei (rata dobanzii). 
Problema definirii monedei a fost dificila si foarte controversata. Aceasta deoarece moneda a fost in realitate receptata de oameni ca un instrument multidimensional. Raspunsul traducatorului la o astfel de intrebare a fost acela ca moneda a fost bunul care a spart si a transformat un schimb direct intre doua marfuri intr-un schimb indirect cu cele doua faze vanzare si cumparare.
1.1.1.Definirea masei monetare si strucurii acesteia
1.1.1.1.Definirea masei monetare si cuantificarea acesteia
Masa monetara reprezinta ansamblul mijloacelor de plata, respectiv de lichiditati, existente la un moment dat in cadrul economiei unei tari sau a unei zone monetare.
In opinia profesorului Costin C. Kiritescu , masa monetara reprezinta:
-o marime eterogena constand din suma activelor care pot fi utilizate pe teritoriul unei tari pentru cumpararea de bunuri si servicii si pentru achitarea datoriilor;
-agregatul sau agregatele financiare care sunt strans corelate cu produsul national brut sau cu un alt indicator al activitatii economice.
Masa monetara cuprinde numerarul si banii scripturali (sau banii de cont), ambele componente avand aceeasi putere si cumparare si transformandu-se curent una in cealalta.
Din punct de vedere statistic, masa monetara se cuantifica pe baza bilantului centralizat al sistemului bancar dintr-o tara, dupa deducerea inregistrarilor duble dintre banci.
La nivelul unei economii , detinatorii de moneda apartin atat sectorului bancar cat si celui nebancar. Sectorul bancar al economiei este reprezentat de bancile comerciale, care detin rezerve in moneda bancii centrale, iar sectorul nebancar al economiei este reprezentat de agentii economici si populatie, care detin numerar si disponibilitati in conturile curente la bancile comerciale.
Asadar masa monetara este reprezentata de un stoc de creante asupra bancilor, creante detinute de utilizatorii de moneda, bancari si nebancari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul BNR in Controlul Masei Monetare din Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!