Rolul BNR si al Politicii Monetare Postaderare

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
LISTA ABREVIERILOR 1
INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. BNR- BANCA NATIONALA A STATULUI ROMAN 4
1.1.Evolutia Bancii Nationale a Romaniei 4
1.2. Functiile Bancii Nationale a Romaniei 6
1.2.2. Functia de banca a bancilor 6
1.2.3. Functia de banca a statului 8
1.2.4. Functia de dirijare a politicii monetare 9
1.2.5. Functia de emitere si de creditare 10
1.2.6. Functia de centru valutar 11
1.2.7. Functia de reglementare si supraveghere a sistemului de plati 13
1.3. Interventia bancii centrale pe pietele monetara si financiara 16
CAPITOLUL II. ROLUL BNR SI AL POLITICII MONETARE POSTADERARE LA UNIUNEA EUROPEANA 19
2.1. Obiectivele integrarii monetare a Romaniei la spatiul european 19
2.2. Romania- stat membru al Uniunii Europene 21
2.3. Politica monetara si cresterea economica doctrinara 23
2.4. Rolul BNR si al politicii monetare in stabilizarea cursului monedei nationale 25
2.5. Rolul Bancii Nationale si al politicii monetare in contextul crizei economice 32
CAPITOLUL III. POLITICA MONETARA DE TINTIRE A INFLATIEI APLICATA DE CATRE BANCA NATIONALA A ROMANIEI IN PERIOADA 2007-2012 35
3.1. Modalitati de tintire directa a inflatiei in cadrul BNR 35
3.2. Caracteristicile generale cu privire la strategia de tintire directa a inflatiei 36
3.3. Tintele de inflatie 36
3.4. Mecanismul prin care se poate transmite politica monetara in cadrul Bancii Nationale a Romaniei 37
3.5. Generarea prognozelor macroeconomice si a proiectiilor fiscale 39
3.5.1. Modalitati de construire a intervalului de incertitudine referitoare la proiectiile privind inflatia 39
3.5.2. Prognoza din cadrul Bancii Nationale a Romaniei 41
3.6. Cursul de schimb al principalelor valute pe ani in perioada 2007-2012 42
CONCLUZII 49
BIBLIOGRAFIE 52


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Economia, privita ce un sistem de activitati umane legate de productia, distributia si consumul unor bunuri si servicii, ocupa un loc din ce in ce mai important in viata fiecaruia dintre noi.
Motivul pentru care am ales sutinerea acestei lucrari este in principal dorinta de a cunoaste aprofundat situatia, caracteristicile, perspectivele, atributiile unui economist specializat in politica monetara, deoarece in cazul in care voi ocupa o pozitie de acest gen, toate aceste lucruri sa mi se para firesti, sa nu imi fie necunoscute si situatiile cu care ma voi confrunta sa nu ma depasesca.
In aceasta lucrare, voi aborda conceptul de politica monetara, evolutia principalilor indicatori macroeconomici actuali, modul in care Romania respecta criteriile de convergenta nominala si reala si, nu in ultimul rand contextul economic actual, puternic afectat de criza economica globala.
Politicile monetare reprezinta, in sens larg, deciziile si reglementarile propuse, analizate si ulterior implementate de catre autoritatile monetare ale fiecarui stat sau ale unor organizatii internationale, in vederea pastrarii echilibrului economic, in special din punct de vedere al pitelor financiare. Datorita industrializarii puternice din secolul XX, cat si a proceselor continue de globalizare, spefice ultimelor decenii, aceste decizii au devenit esentiale pentru buna functionare a activitatii economice si, implicit, precum cresterea nivelului de trai al populatiei.
Politica monetara este reprezintata de un ansamblu de masuri care sunt adoptate de banca centrala in scopul influentarii ofertei de moneda si a ratei dobanzii si mai departe a activitatii economice. Importanta politicii monetare rezulta chiar din scopul fundamental al acesteia, si anume stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei si pastrarea valorii monedei nationale.
Exista un consens general potrivit caruia mentinerea unei rate scazute a inflatiei este benefica atat pentru statele puternic industrializate, cat si pentru economiile emergente. In acest sens, bancile centrale din tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu o sarcina mai dificila, ele fiind nevoite adeseori sa faca fata socurilor nominale si reale, rezultat al imaturitatii pietelor financiare si al utilizarii unor instrumente mai putin sofisticate.
Convergenta este un alt concept foarte des utilizat in zilele noastre. Numeroase studii de lucrari de specialitate arata ca statele emergente tind sa se dezvolte mai rapid decat tarile puternice, diferenta dintre cele doua categorii de economii avand un trend descendent. Din nou, punctez importanta deciziilor de politica monetara, prin care fiecare banca centrala incearca sa alinieze activitatea economica a tarii la standardele cele mai inalte.
Pentru o mai buna segmentare a temei aduse in discutie, lucrarea este impartita in trei parti, dupa cum urmeaza:
Primul capitol descrie Bana Nationala a Romaniei, in acest sens fiind prezentate rolul si functiile BNR, un scurt istoric evolutiv, continutul, activitatile derulate in sprijinul politicii monetare si cadrul legislativ al activitatii bancare.
In cel de-al doilea capitol am detaliat rolul pe care il are BNR si politica monetara postaderare, respectiv obiectivele, implementarea politicii monetare nationale, dar si instrumentele acesteia. Acest capitol mai cuprinde si unele aspecte legate de rolul bancilor centrale in gestionarea crizelor economico-financiare pe plan mondial si, implicit, in tara noastra.
In capitolul al treilea am analizat politica monetara aplicata de catre BNR in perioada anilor 2007-2012. Astfel, pornindu-se de la prezentarea relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana si a starii actuale a economiei romanesti am analizat strategiile de tintire a inflatiei, mecanismul de transmisie a politicii monetare, tintele de inflatie si evolutia cursului de schimb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul BNR si al Politicii Monetare Postaderare.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!