Rolul Corporatiilor Transnationale in Contextul Economic Actual

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAP.I COMPANIILE TRANSNATIONALE - SCURTA
PREZENTARE TEORETICA 4 
1.1.SCURT ISTORIC SI ABORDARI CONCEPTUALE SI TRASATURI ALE CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 4 
1.2.FACTORII CE AU FAVORIZAT DEZVOLTAREA
CORPORATIILOR TRANSNATIONALE 10
1.3.PRINCIPALELE ACTIVITATI ALE CORPORATIILOR TRANSNATIONALE SI MOTIVATIA ACESTORA 12
CAP.II.GLOBALIZAREA ECONOMICA SI CORPORATIILE TRANSNATIONALE IN CONTEXTUL ACTUALEI CONJUNCTURI ECONOMICE MONDIALE 19
2.1.DIVERSITATEA STRATEGIILOR DE GLOBALIZARE 19
2.2.EXPANSIUNEA GLOBALA A INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE, FACTOR ESENTIAL AL DEZVOLTARII PROCESULUI GLOBALIZARII ECONOMICE 23
2.2.1 EVOLUTIA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ANUL 2006 26
2.2.2 EVOLUTIA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ANUL 2007 29
2.2.3 EVOLUTIA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ANUL 2008 31
2.2.4 EVOLUTIA INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ANUL 2009 34
2.2.5 PERSPECTIVE ALE INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN PERIOADA 
2010-2011 SUB IMPACTUL CRIZEI FINANCIARE 35
2.3.CORPORATIILE TRANSNATIONALE SI CRIZA ECONOMICA ACTUALA 37 
CAP.III. STUDIU DE CAZ GRUPUL OMV 40
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE 48


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Functionarea economiei mondiale actuale, in conditiile in care se manifesta o puternica tendinta de deschidere a pietelor nationale, nu poate fi descifrata fara analiza procesului de formare a societatilor transnationale, a cauzelor acestui proces,a dimensiunii si locului lor, a problemelor pe care functionarea acestora le ridica,precum si reliefarea consecintelor asupra dezvoltarii economiilor nationale. Renato Ruggerio,fost director general al Organizatiei Mondiale a Comertului declara cu ceva ani in urma: ,,Traim intr-o economie mondiala a momentului. Adesea ne trezim in sunetul unui radio-desteptator fabricat in Singapore sau Hong Kong. Dupa ce am baut o cafea columbiana, in timp urmaream un jurnal de stiri pe un post de televiziune american, ne imbracam intru-un costum italian confectionat din lana australiana. Ne urcam dupa aceea intr-un automobil german montat in Slovacia, pentru a merge sa lucram intr-o companie transnationala ,al carui sediu central a fost proiectat de un arhitect chinez sau finlandez 
Scopul cercetarii consta in identificarea corporatiilor transnationale,privind delimitarile conceptuale cit si istoricul acestora.Corporatiile transnattionale exista in toate sectoarele economice - industrie, agricultura, banci, asigurari, publicitate, turism si se evidentiaza prin anumiti factori de dezvoltare.In lucrare a fost aplicata metoda deductiei si a inductiei,o abordare metodologica complexa care a permis efectuarea unui studiu asupra factorilor care au favorizat evolutia societatilor transnationale. 
In investigatii au fost utilizate date bibliografice din ,,Economia Mondiala" si informatii gasite in literatura de specialitate. Lucrarea este impartita in 3 capitole. In primul capitol se defineste termenul de corporatie transnationala; se stabilesc criteriile definitorii pentru corporatiile transnationale (numar de filiale in strainatate,ponderea activelor detinute in afara tarii de origine, ponderea veniturilor obtinute in afara granitelor tarii firmei "mama").Al doilea capitol reflecta un sir de factori care au favorizat dezvoltarea societatilor transnationale,iar al treilea capitol il reprezinta studiul de caz asupra grupului petrolier OMV,mai exact asupra situatiei financiare ale grupului de-a lungul celor 4 ani(2006,2007,2008,si2009), precum si despre pozitia pe piata europeana a colosului,investitiile realizate si abuzurile de pozitie dominanta de care grupul a fost acuzat de nenumarate ori.
Cap.I COMPANIILE TRANSNATIONALE - SCURTA
PREZENTARE TEORETICA 
1.1 SCURT ISTORIC SI ABORDARI CONCEPTUALE SI TRASATURI ALE COMPANIILOR TRANSNATIONALE
Transnationalizarea este un fenomen evident si o caracteristica importanta a vietii eonomico-sociale contemporane 
,, Faptul ca un produs purtand o anumita marca este fabricat in mai multe tari, sau ca in consiliile de aministratie ale multora dintre cele mai mari firme pot fi gasiti membri de nationalitati diferite, numai constituie o exceptie ; tot asa si daca o greva la o inteprindere a lui General Motors din Brazilia declanseaza o miscare de solidaritate la uzinele aceleeasi firme situate in puncte cardinale diferite in Australia sau Anglia." 
Acest univers complex este intr-o oarecare masura produsul activitatilor tot mai ample ale corporatiilor transnationale 
Structura economiei mondiale actuale,aflata in curs de globalizare reuneste doua mari componente care se intersecteaza: o componenta este reprezentata de economiile nationale, ca entitati de baza care nu sunt izolate, fiind legate,prin comert,fluxuri financiare,investitii,schimburi stiintifice, stabilite prin diverse tratate si acorduri 
O parte a acestora se grupeaza in uniuni, diferite tipuri de aliante economice regionale, care nu manifesta cel putin in etapa actuala, o atractie spre o grupare planetara. Directoratul acestei componente numita si economie mondiala cu frontiere, este detinut de Grupul celor mai dezvoltate state.
A doua componenta este aceea a corporatiilor transnationale si a bancilor internationale, care formeaza o retea pe deasupra granitelor nationale.Aceasta componenta mai este numita si economie mondiala tansfrontaliera sau transnationala.
Este greu de spus daca economia mondiala va ajunge sa fie dominata in viitor numai de una din cele doua componente actuale.
In afara acestora o multime de alte forte opereaza la scara mondiala, dintre acestea as aminti: gruparile sindicale transnationale, diverse miscari culturale,etnice,ecologice,religioase,diverse organizatii si organisme guvernamentale si nonguvernamentale, politice(europartidele),militare, teroriste etc; care se intrepatrund si actioneaza pe deasupra granitelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Corporatiilor Transnationale in Contextul Economic Actual.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!