Rolul de Pedagog al Asistentului Social

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
I. ASISTENTA SOCIALA - ACTIVITATE AFLATA LA INTERFERENTA MAI MULTOR STIINTE 6
1. ASISTENTA SOCIALA - PERSPECTIVE DEFINITORII 6
1.1. Asistentul social - sarcini si obiective 13
1.2. Sarcinile pedagogului din perspectiva sociala 16
2. PEDAGOGIA CA STIINTA SI APLICATIILE EI IN ASISTENTA SOCIALA 21
II. ROLUL DE PEDAGOG AL ASISTENTULUI SOCIAL 30
1. ROLURILE ASISTENTULUI SOCIAL: AVOCAT, PEDAGOG, BROKER, MEDIATOR, CONSILIER, MANAGER, ADMINISTRATOR 30
2. ASISTENTUL SOCIAL IN SCOALA SI ROLUL DE PEDAGOG 37
3. ROLUL DE PEDAGOG AL ASISTENTULUI SOCIAL IN INTERVENTIA CU DIFERITE CATEGORII DEFAVORIZATE: COPII MINORI, PERSOANE CU DIZABILITATI, PERSOANE CU COMPORTAMENT ADICTIV SI VARSTNICI 50
3.1. Rolul pedagogului in interventia cu copiii minori proveniti din familii defavorizate 50
3.2. Rolul de pedagog al asistentului social in interventia cu persoane cu dizabilitati 55
3.3. Rolul de pedagog al asistentului social in interventia cu persoane varstnice 59
CONCLUZII 65
BIBLIOGRAFIE 70


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Specializarea si utilizarea pe scara tot mai larga a stiintei si tehnologiilor moderne fac tot mai dificila participarea pe piata muncii a persoanelor cu handicap, a celor care sufera de anumite boli etc. De asemenea mobilitatea sociala crescuta, aparitia marilor aglomerari urbane, migratia interna si externa in crestere au contribuit la izolarea sociala a multor indivizi, pierderea suportului familiilor largite etc.
Aceste evolutii au facut necesara aparitia unor noi institutii sociale cu rol in bunastarea indivizilor care sa actioneze pentru satisfacerea nevoilor oamenilor. Aceasta necesitate explica o trasatura a societatilor moderne: tendinta continua de a crea institutii sociale cu rol in implinirea nevoilor umane aflate intr-o continua extindere si diversificare. Astazi un numar important de profesionisti sunt implicati in livrarea unor servicii sociale care urmaresc satisfacerea nevoilor umane. Printre acestia sunt inclusi: asistentii sociali, pedagogii sociali, medicii, psihologii, specialistii in terapie ocupationala, psiho-pedagogii, psihiatrii etc. 
Un loc important printre profesiile care acorda ajutor, il joaca asistenta sociala. Asadar, asistenta sociala este o activitate dedicata ajutorarii oamenilor care au probleme in satisfacerea nevoilor de baza pentru a schimba anumite aspecte ale functionarii sociale a acestora. Cu alte cuvinte un ajutor ce are ca scop imbunatatirea interactiunilor cu variate elemente ale lumii lor: copii, parintii, sotii, familia, prietenii colegii de munca, organizatiile sau chiar comunitatea luata ca intreg. Asistenta sociala este o profesie angajata in imbunatatirea calitatii vietii oamenilor prin intermediul diferitelor activitati directionate catre realizarea schimbarii sociale.
Pedagogia sociala este considerata ca fiind cel de-al treilea domeniu al educatiei care se ocupa atat in teorie cat si in practica de situatiile de viata dificile ale oamenilor considerati izolati ca grup si mediul de viata. Sarcina specifica a pedagogiei sociale consta in crearea pentru acesti oameni, respectiv grupuri, de premise pentru depasirea situatiilor grele cu care se confrunta. Aceasta se realizeaza printr-o functie de intermediere intre necesitatile individului si cele ale societatii.
Pedagogul social lucreaza pentru depasirea situatiilor grele cu care se confrunta diverse persoane sau grupuri, in principal in casele de copii (scolari si prescolari) si in alte institutii cum ar fi: internate scolare, scoli de reeducare, centre de primire pentru minori, scoli ajutatoare cu internat.
O caracteristica a profesiei de pedagog social provine din aceea ca relatia cu clientul este una de lunga durata, ceea ce subliniaza diferenta fata de asistentul social. Abordarea problemelor cu care se confrunta pedagogul social in procesul de insotire a vietii de zi cu zi a clientilor sai implica un timp mai indelungat precum si o relatie intensiva.
Asistentii sociali presteaza activitati care de regula se adreseaza unor persoane din grupul tinta pentru ameliorarea capacitatii de integrare a acestora, initiaza actiuni pentru readaptarea persoanelor dependente, acorda consultatii pentru prevenirea si diminuarea efectelor de dependenta.
Principala atributie a pedagogului social este organizarea comuna a vietii cotidiene, cu indivizii in mod separat sau grupuri. Astfel pedagogul social completeaza sau inlocuieste partial functii ale familiei. Munca pedagogilor sociali presupune o atitudine de acceptare, o apreciere personala a valorilor si o capacitate de transpunere vizavi de copii si nu numai. In plus este necesara capacitatea de a-si orienta activitatea de fiecare zi in lucrul cu acestea in directia indeplinirii telurilor propuse. 
I. ASISTENTA SOCIALA - ACTIVITATE AFLATA LA INTERFERENTA MAI MULTOR STIINTE
1. ASISTENTA SOCIALA - PERSPECTIVE DEFINITORII
Orice societate are nevoie continua de a-si crea o gama intreaga de institutii prin intermediul carora sa-si atinga scopurile sale economice si sociale. In mod traditional, doua tipuri de institutii au jucat un rol dominant in satisfacerea nevoilor umane: familia si institutiile economice. In ultimii 150 de ani evolutiile economice si sociale legate de procesul accelerat de industrializare si urbanizare au diminuat semnificativ capacitatea acestor doua tipuri traditionale de institutii in satisface nevoile umane. De exemplu industrializarea si urbanizarea rapida de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX au determinat schimbari profunde in ceea ce priveste stilul de viata al oamenilor. Modul de viata traditional caracterizat de lipsa unor termene de timp tiranice, obligatii contractuale a fost inlocuit cu un altul in care ritmurile vietii este mult mai rapid, obligatiile sociale si termenele de timp mult mai constrangatoare, iar cerintele mult mai mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul de Pedagog al Asistentului Social.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!