Rolul Diplomatiei in Relatiile Economice Internationale

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul I - Diplomatia
1. Conceptul de diplomatie
2. Evolutia in timp a diplomatiei
2.1. Prediplomatia
2.2. Diplomatia moderna si contemporana europeana
2.3. Diplomatia romana de-a lungul timpului
Capitolul II - Diplomatia in plan economic
1. Relatiile diplomatice
2. Forme ale diplomatiei
3. Diplomatia bilaterala
4. Diplomatia multilaterala
Capitolul III - Diplomatia prin conferinte internationale
1. Negocierile - functie principala a diplomatiei
2. Conferintele internationale - caracteristici si evolutie in timp
Capitolul IV - Diplomatia prin organizatii internationale
1. Aparitia organizatiilor internationale - factori politici, economici si sociali
2. Organizatia internationala - caracteristici generale
3. Activitatea organizatiilor internationale
3.1. Societatea Natiunilor
3.2. Organizatia Natiunilor Unite
3.3. Organizatii si acorduri internationale in afara Natiunilor Unite
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - DIPLOMATIA
1. Conceptul de diplomatie
Semnificatia semantica a conceptului de diplomatie s-a modificat de-a lungul timpului. Constatam ca unuia si aceluiasi concept i se ataseaza mai multe semnificatii care sunt uneori complementare, alteori disjuncte.
Vom ilustra aceasta stare de lucruri prezentand atat diversitatea de semnificatii acordate acestui concept in unele dictionare cat si unele definitii date de autori ai unor tratate dedicate acestei teme. Astfel in Petite Larouse termenul este definit ca "stiinta raporturilor internationale", in Webster "arta si practica conducerii negocierilor intre natiuni", in Micul Dictionar Oxford ca "rezolvarea intereselor unei tari de catre agentii ei din strainatate", iar in DEX ca "activitate desfasurata de un stat prin reprezentantii sai diplomatici in vederea realizarii politicii sale externe"
Autorii micului dictionar diplomatic roman definesc diplomatia ca fiind "activitatea oficiala a organelor de stat pentru relatii externe si in primul rand, a diplomatilor, desfasurata prin tratative, corespondenta si alte mijloace pasnice pentru infaptuirea scopurilor si sarcinilor de politica externa a statului, pentru apararea drepturilor si intereselor statului respectiv in strainatate. Este cel mai insemnat mijloc de realizare a politicii externe a statelor". 
In ceea ce ne priveste afirmam ca diplomatia este un complex de acte si manifestari cu caracter juridic sau protocolar ale subiectelor de drept international exprimate prin autoritatile desemnate de legea interna sau structurile desemnate de statutele organizatiilor internationale cu gestionarea politicii externe a acestora; ea este mijlocul prin care se nasc, se modifica sau se sting raporturi juridice in cadrul unei comunitati internationale; diplomatia asigura colaborarea politica bilaterala sau multilaterala dintre aceste subiecte, pe cale pasnica.
In toate dictionarele mentionate este prezentata si o semnificatie secundara sinonima cu conceptul de tact (in Webster "capacitatea de a manevra afacerile fara a genera ostilitate"), semnificatie cu care nu ne vom ocupa in cele ce urmeaza. 
Termenul de diplomatie are diferite intelesuri, raportat la domeniul stiintific care il foloseste: istoricii desemneaza, de regula, prin acest termen relatiile externe ale statului; in jurnalistica termenul se foloseste pentru a desemna ministerul de externe, atunci cand este implicat in promovarea unei pozitii fata de un eveniment extern; in vorbirea curenta, notiunea desemneaza o abilitate de a rezolva o situatie conflictuala. Putem vorbi nu de o diplomatie universala ci de una specifica, de o diplomatie franceza, romaneasca americana, specificul fiind dat de maniera exercitarii ei de fiecare stat si de interesele ce urmeaza a fi promovate. Mult timp notiunea s-a folosit pentru documentele oficiale de relatii internationale, incheiate pe baza de imputerniciri date de suverani.
Abia in secolul XIX se contureaza ideea ca diplomatia este activitatea prin care se realizeaza reprezentarea intereselor externe ale statelor.
Charles des Martens, in lucrarea sa "Le guide diplomatique"(1866), considera ca diplomatia este "Stiinta rapoartelor si intereselor reciproce ale statelor sau arta de a concilia interesele popoarelor intre ele". P. Pradier - Fodere, in anul 1899, sublinia ca diplomatia reflecta ideea de gestiune a afacerilor externe, de administrare a intereselor natiunilor sau popoarelor de catre guvernele care intra in relatii internationale, fara ca acestea sa fie ostile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Diplomatiei in Relatiile Economice Internationale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!