Rolul educației nonformale și informale în pregătirea ofițerilor

Cuprins licență

INTRODUCERE .6
CAPITOLUL 1: FORMELE GENERALE ALE EDUCATIEI SI IMPORTANTA ACESTORA IN CONTEXTUL PREGATIRII OFITERILOR 8
1.1.Conceptul pedagogic de forme generale ale educatiei 8 
1.2.Formele educatiei in contextul pregatirii profesionale a viitorilor ofiteri 12 
1.3.Interdependenta intre educatia nonformala si informala ...16
1.4.Educatia nonformala si implicatiile in procesul de pregatire a viitorilor ofiteri 19
1.5.Educatia informala si implicatiile in procesul de pregatire a viitorilor ofiteri 24
CAPITOLUL 2: ANALIZA COMPARATIVA A EDUCATIEI NONFORMALE SI INFORMALE IN MEDIUL MILITAR . 29
3.1.Ipotezele si obiectivele cercetarii ..29
3.2.Metodologia de colectare a datelor ...30
3.3.Esantionul cercetarii ..30
3.4.Prezentarea si interpretarea datelor ...31
3.5.Concluziile cercetarii ...51
CONSIDERATII FINALE ..52
BIBLIOGRAFIE 53
ANEXE ..55


Extras din licență

INTRODUCERE
Societatea romaneasca, in ansamblu, este supusa unor schimbari ample si complexe, regasite si la nivel global. Profunzimea acestor transformari a cuprins, cum era de altfel de asteptat, si armata, in forme si obiective definitorii acestui mediu. Schimbarile identificate in organizatia militara cuprind atat reproiectarea structurala, cat si asigurarea conditiilor de exercitare practica a functiilor acesteia. Manifestarea actiunilor si responsabilitatilor avute in vedere, fiecare in parte sau corelate, este conditionata de profilul viitorului cadru militar, de orizontul profesionalismului sau, de competentele sale. De aceea, se apreciaza ca formarea cadrelor, perfectionarea pregatirii lor, invatamantul militar in consecinta, constituie factori determinanti ai asigurarii fortei combative a armatei.
Invatamantul militar romanesc reprezinta un element cheie in ceea ce priveste obtinerea performantelor in Armata Romaniei, fapt pentru care se acorda o atentie deosebita institutiilor de invatamant militar universitar si proceselor instructiv-educative din cadrul acestora. 
Lucrarea de fata, cuprinde aspecte teoretice privind educatia nonformala si informala si rolul acestor forme ale educatiei in formarea, dezvoltarea si perfectionarea profesionala a ofiterilor Armatei Romaniei. Pe baza aspectelor teoretice, am realizat o analiza comparativa a celor doua forme ale educatiei la nivelul studentilor din cadrul institutiilor de invatamant militar universitar, particularizat pe procesul instructiv-educativ desfasurat in Academia Fortelor Terestre ,,Nicolae Balcescu'', Sibiu.
Scopul studiului este reprezentat de identificarea elementelor dominante de natura nonformala si informala care influenteaza in mod pozitiv activitatile de instruire ale studentilor militari. De asemenea, pe baza rezultatelor cercetarii doresc sa stabilesc o serie de modalitati prin care integrarea componentelor nonformale si informale in procesul instructiv-educativ sa fie perfectionata, raportat la potentialul intelectual, fizic si psihosocial al studentilor si obiectivelor Academiei Forselor Terestre ,,Nicolae Balcescu''. Pentru o buna intelegere a conceptelor educationale specificate anterior si corelarea acestora cu aspectele realitatii mediului academic specific organizatiei militare privind obiectivele educatiei nonformale si educatiei informale, lucrarea este structurata pe doua capitole.
Primul capitol, surprinde notiuni teoretice din domeniul pedagogic, in special referinte la formele educatiei si modul in care acestea sunt regasite in organizatia militara, implicit in activitatile desfasurate de studentii militari. Pentru a putea realiza cadrul teoretic fundamental cercetarii, capitolul este alcatuit din cinci parti care infatiseaza in mod corespunzator, de la general la particular, fizionomiile educatiei nonformale si educatiei informale caracteristice invatamantului militar si relatiile de interdependenta dintre acestea.
Al doilea capitol este constituit sub forma unei analize comparative a celor doua forme ale educatiei la nivelul studentilor Academiei Fortelor Terestre si urmareste identificarea modului in care aspectele nonformale si informale influenteaza pregatirea si dezvoltarea studentilor ca viitori ofiteri ai Armatei Romaniei. Prin acest studiu urmaresc obtinerea unor rezultate care sa clarifice diferitele problematici ale domeniului si sa obtin solutii care sa minimizeze existenta acestor nelamuriri. De asemenea, doresc sa evidentiez aspectele pozitive ale integrarii educatiei nonformale si informale in procesul instructiv-ducativ si capacitatea studentilor de materializa aceste componente in performante.
Mi-am stabilit cateva directii, pentru ca lucrarea sa fie realizata in mod corect si conform obiectivelor pe care le urmaresc. Directiile de dezvoltare ale cercetarii sunt urmatoarele: alegerea contextului analizarii celor doua forme ale educatiei, intelegerea precisa a conceptelor de educatie nonformala si informala, realizarea conexiunilor intre notiunile teoretice si cadrul in care este efectuata analiza si nu in ultimul rand, implementarea acestor notiuni in ansamblul activitatilor educative specifice sistemului de invatamant militar.
Astfel, prin obtinerea unor rezultate clare pot anticipa nasterea unor factori de influenta negativa asupra procesului de formare-dezvoltare profesionala a studentilor militari si pot identifica modalitatile si factorii implicati in actiunea educationala, in vderea conturarii acelei personalitati umane convergenta cu idealul social, implicit cel al organizatiei militare.
CAPITOLUL 1: FORMELE GENERALE ALE EDUCATIEI SI IMPORTANTA ACESTORA IN CONTEXTUL PREGATIRII OFITERILOR
1.1.Conceptul pedagogic de forme generale ale educatiei
Dintotdeauna educatia a vizat nu doar prezentul, ci mai ales perspectiva (a persoanei, a comunitatii). Educatia este o constructie previzionara, o conducere a fiintei catre alte zari decat cea in care este situata la un moment dat. Este propriu educatiei ca ea sa fie cu un pas inainte fata de cum se arata lumea acum. O educatie pertinenta este anticipativa si se face nu numai pentru o lume data, ci si pentru cea care poate sa se iveasca. Prin educatie forjam viitorul si il fortam sa se prefigureze in forma dorita. O educatie care nu se face cu fata catre viitor nu are sens, nu este viabila, nu produce transformari .
Studierea procesului de invatamant admite profilarea contextului in care au loc activitatile organizate, atat de natura formala, nonformala cat si informala, desigur si efectele naturale, definite de realizarea unui rol formativ.
In literatura educationala, studiul sistemelor de educatie alternativa mentioneaza, printre altele, sisteme deschise, educatie nonformala, invatamant la distanta, studii neconventionale. In unele cazuri, acestea sunt folosite ca sinonime, in timp ce in altele, nu exista niciun acord cu privire la semnificatiile lor, ceea ce face imposibila obtinerea unui consens pentru conceptele lor. O definire mai precisa a unor astfel de concepte este fundamentala, precum si eventuala clasificare a acestora, care vizeaza o mai buna intelegere si o utilizare practica. Prin urmare, vom analiza conceptele educatiei formale, nonformale si informale, in incercarea de a defini caracteristicile, avantajele, limitarile si inter-relatiile dintre ele.
Zilnic, suntem expusi, voit sau nu, unei aglomeratii informationale, ce poate avea un caracter pedagogic sau nu. Aceste efecte diverse, percepute sau nu ca avand insusiri educative, sunt capabile sa actioneze simultan, treptat sau suplimentar, in forme diferite, brusc, neprevazut sau in mod structurat. Asupra fiecarui individ se exercita, pe parcursul vietii, influente de natura educativa care pot fi succesive sau imbinate, luand forme diverse.


Fisiere în arhivă (1):

  • Rolul educatiei nonformale si informale in pregatirea ofiterilor.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

Autori romani:
1. Blandul, V., C., Bazele educatiei formale, Bucuresti, Editura Pro Universitaria, 2014.
2. Chelemen, I., Psihopedagogie speciala, Editura Universitatii din Oradea, 2010.
3. Cucos, C., Pedagogie, Iasi, Editura POLIROM, 1996.
4. Cucos, C., Educatia. Reintemeieri, dinamici, prefigurari., Bucuresti, Editura POLROM, 2017.
5. Cretu, D., PSIHOPEDAGOGIE-Elemente de formare a profesorilor, Sibiu, Editura Imago, 1999.
6. Cristea, S., Fundamentele pedagogiei, Bucuresti, Editura POLIROM, 2010.
7. David, E., Intrebari si raspunsuri pe teme pedagogice, Sibiu, Editura MIRA DESIGN, 2001.
8. Gutu, V., Pedagogie, CEP-USM, Chisinau, Republica Moldova, 2013.
9. Goleman, D., Inteligenta emotionala, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2001.
10. Istrate, E., Jinga, I., Manual de pedagogie, Bucuresti, Editura ALL EDUCATIONAL S.A., 1998.
11. Istrate, E., Jinga, I., Manual de pedagogie, Bucuresti, Editura ALL EDUCATIONAL S.A., 2006.
12. Iucu, R., Formarea cadrelor didactice. Sisteme, politici, strategii., Bucuresti, Editura Humanitas Educational, 2004.
13. Joita, E., Managemant educational, Iasi, Editura POLIROM, 2000.
14. Macavei, E., Pedagogie.Teoria educatiei, Editura Aramis, Bucuresti, 2001.
15. Marcu, V., Psihopedagogie pentru formarea profesorilor, Oradea, Editura Universitatii din Oradea, 2007.
16. Marinescu, M., Educatia pentru noua tehnologie si progress, Editura Universitatii din Oradea, 2003.
17. Marinescu, M., Mandrea, L., Statutul epistemologic al pedagogiei. Normativitatea pedagogica. Forme (formala, nonformala, informala). Noile educatii. Alternative educationale., Editura RisoPrint, Cluj-Napoca, 2014.
18. Neacsu, M., Pedagogiile alternative. Fundamente teoretice, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2013.
19. Nicola, I., Tratat de pedagogie generala, Bucuresti, Editura Aramis, 2000.
20. Ortan, F., Teoria instruirii si teoria evaluarii, Editura Universitatii din Oradea, 2004.
21. Ortan, F., Pedagogie si elemente de psihologie, Editura RisoPoint, Cluj-Napoca, 2005.
22. Panzaru, I., Asigurarea calitatii in invatamantul superior din tarile Uniunii Europene, Bucuresti, Editura Ars Docendi a Universitatii Bucuresti, 2005.
Autori straini:
23. Delors, J., Comoara launtrica,Bucuresti, Editura POLIROM, 2000.
24. Grayson, L., New Technologies in Education in Encyclopedia of Educational Research, Vol. 3, New York, H.E. Mitzel, Free Press/MacMillan, 2000.
25. National Council of Educational Research and Training, Basic in education, Karan Press, New Delhi, 2014.
Dictionare:
26. Cristea, S., Dictionar de pedagogie, Chisinau, Editura Litera International, 2000.
...


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!