Rolul Exercitiilor Fizice Profilactice la Varsta de Sugar

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 6 
Capitolul I - Kinetoprofilaxia primara 8
I.1. Generalitati 8
I.2. Profilaxia primara 8
I.3. Rolul kinetoterapeutului in profilaxie 10
Capitolul II - Perioada de sugar 11
II.1. Caracteristici somato-functionale 11
II.2. Dezvoltarea neuromotorie 17
II.3. ,,Varstele cheie" dupa Bobath 29
II.4. Dezvoltarea psihica 30
Capitolul III - Programe de exercitii fizice profilactice la sugar 35
III.1. Indicatii metodice si conditii tehnice de efectuare a gimnasticii 36
III.2. Programul de gimnastica a sugarului 38
III.3. Efectele gimnasticii 48
III.4. Indicatii si contraindicatii 49
III.5. Rolul kinetoterapeutului in programul de gimnastica 50
Concluzii 52 
Bibliografie 54


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Pediatria preventiva cuprinde totalitatea masurilor care au drept scop mentinerea starii de sanatate si impiedicarea aparitiei bolii la copil, oferind o crestere si o dezvoltare corespunzatoare acestuia. (Oprisescu I.) Aceste masuri profilactice se realizeaza prin diverse programe de sanatate, care includ masuri educative dar si incercari de manipulare a mediului, pentru ca acesta sa nu devina factor de imbolnavire si aici ne referim la mediul natural, biologic, social, dar si la factorul economic.
Astfel pediatria preventiva cuprinde 3 niveluri: 
- Profilaxia primara consta din totalitatea masurilor care se impun pentru evitarea imbolnavirii individului sanatos. Ea include si kinetoprofilaxia primara care aplica copilului sanatos, mijloacele kinetologiei medicale cu scopul mentinerii starii de sanatate si asigurarii unei cresteri si dezvoltari corespunzatoare.
- Profilaxia secundara se adreseaza unor grupe de copii cu risc inalt pentru o anumita boala, cum ar fi cei din familiile cu hipertensiune arteriala, ateroscleroza si diabet, sau prevenirea complicatiilor bolii deja instalate. Include si kinetoprofilaxia secundara la nou-nascutul prematur, precum si profilaxia deficientelor aparatului locomotor la copii cu sindrom Down.
- Profilaxia tertiara este reprezentata de tratamentul si supravegherea copiilor, ameliorarea sau oprirea consecintelor bolii deja instalate, evitand evolutia spre invaliditate sau deces. Include si kinetoprofilaxia tertiara in fibroza chistica, artritele reumatoide juvenile sau infirmitatea motorie cerebrala.
Motivatia alegerii temei 
Alegerea acestei teme a stat la baza dorintei, de a studia procesul prin care un copil creste si se dezvolta sanatos, cu ajutorul mijloacelor kinetice si efectele ce au loc asupra componentei neuromotorii si psihice, intr-un mediu stimulativ in care exista activitate fizica si ingrijiri corespunzatoare. De asemenea si faptul ca mediul de lucru cu copii, este unul placut, iar prin observarea acestora cum cresc, ofera depline satisfactii si bucurii, celor implicati in proces.
Gradul de noutate a temei 
Datorita faptului ca incep sa se nasca generatii de copii ai caror parinti au dus o viata sedentara, sunt sanse crescute datorita rezistentei scazute a mamei sa dea nastere unui copil lipsit de vigoare. Acest aspect fiind posibil datorita mediului si modului actual de viata in care stresul este prezent. De aceea in acest caz se recomanda de la primele luni de viata ca miscarea sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos care sa ajute la achizitionarea mai usor a deprinderilor, diminuand astfel efectele negative care pot aparea asupra copilului. In conditiile actuale de viata, programele de exercitii fizice profilactice precum si informatiile prezentate in capitolele urmatoare sunt foarte importante, putand schimba modul de crestere a copilului, astfel incat prin utilizarea lor sa se ajunga la o dezvoltare armonioasa. 
Obiectivele generale ale lucrarii 
1. Instruirea parintilor cu privire la importanta stimularii copilului prin exercitiu fizic pentru dezvoltarea miscarilor. 
2. Prezentarea etapelor de dezvoltare neuromotorie si psihica a sugarului, pentru informarea parintilor. 
3. Constientizarea efectelor benefice ale exercitiilor fizice in activitatea zilnica a copilului, stiind ca acesta daca traieste intr-un mediu nestimulativ poate prezenta o intarziere in achizitiile motorii. 
4. Cunoasterea modului de efectuare a programelor de exercitii fizice in raport cu cele 4 faze care ii vor stimula treptat motricitatea, precum si indicatiile si contraindicatiile efectuarii acestuia. 
5. Crearea unui mediu familial placut, propice cresterii si dezvoltarii copilului, prin implicarea parintilor in efectuarea programelor intarind legatura dintre acestia si copil. 6.Cunoasterea indicatiilor metodice si conditiile tehnice de efectuare a gimnasticii pentru realizarea exercitiilor acasa in conditii de siguranta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Exercitiilor Fizice Profilactice la Varsta de Sugar.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Albu, A. (2006) Factorii care influenteaza procesul de crestere si dezvoltare, Editura Universitatii ,,Gr. T. Popa", Iasi.
Albu, C. , Albu, A. , Visan, A. (2008) Universul de miscare al copilului mic, Editura Polirom, Iasi.
Albu, C. , Albu, M. , Ghergut, A. (2007) Dictionar de kinetoterapie, Editura Polirom, Iasi.
Albu, C. , Vlad, T.L. , Albu, A. (2004) Kinetoterapia pasiva, Editura Polirom, Iasi.
Albu, C. , Albu, A. (1999) Psihomotricitatea, Editura Spiru-Haret, Iasi. 
Baciu, Cl. (1981) Aparatul locomotor, Editura Medicala, Bucuresti.
Buzdugan, T. (2006) Psihologia pe intelesul tuturor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
Capraru, E. , Capraru, H. (1978) Mama si copilul, Editura Medicala, Bucuresti.
Capraru, E. , Capraru, H. (2010) Mama si copilul - editia aVI-a (revizuita) , Editura Medicala, Bucuresti.
Chiriac, I. , Chitu, A. (1977) Aprecierea dezvoltarii neuropsihice la copii intre 1-36 luni, Editura Medicala, Bucuresti.
Ciofu, C. (1998) Interactiunea parinti-copii, Editura Amaltea, Bucuresti.
Cordun, M. (1999) Kinetologie medicala, Editura Axa, Bucuresti.
Cretu, T. (2004) Psihologia educatiei, Editura Credis, Bucuresti.
Cucos, C. (2002) Pedagogie, Editura Polirom, Iasi.
Debesse, M. (1970) Psihologia copilului de la nastere la adolescenta, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!