Rolul FMI in Cadrul Sistemului Monetar International - Participarea Romaniei la Activitatea FMI

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONFERINTA DE LA BRETTON-WOODS - BAZA CREARII NOULUI SISTEM MONETAR POSTBELIC
1.1. Pregatirea si semnarea acordurilor la Bretton-Woods
1.2. Trasaturile si principiile Sistemului Monetar International creat la Bretton-Woods
1.3. Considerente privind "momentul" Bretton-Woods
1.4. FMI - prezentare generala, obiective
1.5. Structura organizatorica a FMI
CAPITOLUL II
MODALITATI DE LUCRU ALE F.M.I. PENTRU BUNA FUNCTIONARE A SISTEMULUI MONETAR IMNTERNATIONAL
2.1. Utilizarea resurselor F.M.I.
2.2. Drepturile Speciale de Tragere (D.S.T.)
2.3. Rolul FMI in solutionarea crizelor valutar-financiare din Asia de Sud-Est, Rusia si Brazilia
CAPITOLUL III
PARTICIPAREA ROMANIEI LA ACTIVITATEA F.M.I.
3.1. Scurt istoric al participarii la activitatea F.M.I.
3.2. Conditiile impuse de F.M.I. Romaniei in procesul acordarii de credite dupa 1990
3.3. Implicatiile asistentei financiare acordate de F.M.I. asupra procesului de reforma economica in Romania
CAPITOLUL IV
REFORMA SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL
4.1. FMI - garant al functionarii Sistemului Monetar International pana in 1971
4.2. Criza Sistemului Monetar International bazat pe aur-devize
4.3. Rolul FMI in cadrul reformei Sistemului Monetar International
CONSIDERENTE PRIVIND PERSPECTIVELE ACTIVITATII F.M.I.
ANEXE
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. CONFERINTA DE LA BRETTON-WOODS - BAZA CREARII NOULUI SISTEM MONETAR POSTBELIC
1.1.PREGATIREA SI SEMNAREA ACORDURILOR LA BRETTON-WOODS
Sistemul monetar international din 1944 a fost conceput ca un ansamblu de norme si tehnici, convenite si acceptate pe baza unor reglementari institutionalizate menite sa coordoneze comportamentul tarilor in relatiile de plati si de stingere a angajamentelor reciproce, generate de schimburile comerciale, necomerciale si de miscarile de capital pe plan international. Ansamblul acestor norme de conduita monetara internationala au fost incluse in statutul F.M.I. adoptat la Conferinta de la Bretton-Woods la data de 22 iulie 1944 si a intrat in vigoare la 27 decembrie 1945, astfel incat numai tarile care au aderat la acest organism s-au angajat implicit sa le respecte .
Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand se punea problema reorganizarii relatiilor intre state dupa victoria asupra tarilor "Axei", s-a ajuns la concluzia ca era necesar sa se intreprinda ceva si in domeniul relatiilor monetare internationale, care sa fie mai mult decat o intelegere intre sistemele monetare nationale privind etalonul universal utilizat.
In ciuda faptului ca, etalonul aur a constituit o legatura spontana adecvata intre sistemele banesti nationale, intensificarea relatiilor economice intre state si faptul ca sistemele monetare nationale isi aparau interesele interne sau ale zonei de influenta (imperiile coloniale), intrand uneori in concurenta intre ele, au determinat inca din secolul trecut stabilirea unor intelegeri internationale pe un aspect sau altul de interes comun. Aceste intelegeri monetare au fost insa departe de a forma un sistem international in adevaratul sens al cuvantului .
Experienta perioadei dintre cele doua razboaie, cand concurenta dintre state a dus la multiple forme de restrictii valutare, manipularea cursurilor de schimb, instabilitatea monetara care sprijinea protectionismul si politica de "saracire a vecinului" au facut sa predomine ideea organizarii unui sistem monetar international.
In 1943-1944, economistii din tarile Aliantei faceau supozitii asupra situatiei economice postbelice si in functie de preocuparile lor, de experienta sistemului monetar din tara in care au trait si a intelegerilor dintre sistemele nationale, isi expuneau opinia asupra unei eventuale organizari a unui sistem monetar international.
Temerile principale erau legate de convingerea ca situatia dupa primul razboi mondial se va repeta. Respectiv, se considera ca demobilizarile vor duce la un somaj pe scara larga, distrugerile de razboi vor determina un nivel scazut al productiei, datoriile contractate pentru nevoi militare si secatuirea rezervelor monetare vor crea o dependenta a celorlalte tari fata de S.U.A., devenite "bancherul lumii". Economistii si autoritatile din S.U.A. erau constienti de aceasta situatie. De asemenea, marile corporatii americane, urmareau ca politica economica si monetara in perspectiva sa le aduca avantaje noi, posibilitati de expansiune prin cucerirea de piete de desfacere, de surse de materii prime. Firmele americane urmareau sa realizeze investitii externe 
avantajoase, inclusiv in imperiile coloniale unde se aplicau regimuri preferentiale pentru metropole si doreau ca noile reguli sa consfiinteasca acest lucru.
De aceea, in acea perioada multi economisti din S.U.A. insistau pentru restabilirea unor piete libere, comerciale, valutare si de capital, iar pentru expansiunea externa se considera indispensbila practicarea unor cursuri de schimb fixe. Exista convingerea ca inlaturarea restrictiilor de tot felul in relatiile comerciale si monetare, in conditii de stabilitate, vor asigura nu numai folosirea integrala a fortei de munca in S.U.A., dar si posibilitatea redresarii economiei din tarile dezvoltate cu "ajutorul" si investitiile S.U.A.. Din aceste considerente, delegatia americana si-a axat propunerile principale de organizare a relatiilor monetare dupa razboi, pe ideea unui "fond de stabilizare".


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul FMI in Cadrul Sistemului Monetar International - Participarea Romaniei la Activitatea FMI.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!