Rolul locul și metodologia jocului didactic matematic în activitățile din învățământul preșcolar

Cuprins licență Cum descarc?

Argument pag.4 
Capitolul I. Importanta activitatilor matematie in educatia prescolara
1.1.Importanta activitatilor matematice cu continut matematic in gradinita pag.6
1.2.Obiectivele activitatilor matematice din gradinita pag.10
Bibliografie pag.15
Capitolul II. Rolul gradinitei in pregatirea copilului pentru scoala 
2.1.Profilul psihofizic al copilului apt pentru debutul scolar pag.16
2.2.Aptitudinea de prescolaritate ca sinteza de trasaturi si capacitati specifice copilului apt pentru scoala pag.21
2.3.Valoarea formativa a jocului didactic matematic si contributia sa specifica la pregatirea prescolarului pentru scoala pag. 27
Bibliografie pag.32
Capitolul III. . Rolul, locul si importanta jocului didactic matematic in invatamantul prescolar
3.1.Functiile si importanta jocului didactic matematic in invatamantul prescolar pag.33
3.2. Clasificarea jocurilor didactice matematice pag.35
3.3. Note definitorii ale jocului didactic matematic pag.38
3.4. Organizarea si desfasurarea jocului didactic matematic pag.40
Bibliografie pag.47
Capitolul IV.Microcercetare 
4.1.Obiectivele cercetarii pag.48
4.2. Ipotezele cercetarii pag.48
4.3. Metodologia utilizata pag.49
4.4. Desfasurarea experimentului pag.50
4.5. Prezentarea si interpretarea datelor pag.50
4.5. Desfasurarea experimentului pag.48
Concluzii pag.61
Bibliografie pag.63
Anexe


Extras din licență Cum descarc?

Argument
MOTTO:
Matematica va fi limba latina a viitorului, obligatorie pentru toti oamenii de stiinta. 
Tocmai pentru ca matematica permite accelerarea maxima a circulatiei ideilor stiintifice.
Grigore. C. Moisil
Copilul la gradinita va intra in contact nemijlocit cu lumea pe care o va vedea, o va cerceta si o va intelege. Acest lucru il va ajuta sa formuleze imagini clare despre forma, culoare, dimensiune.
Pentru dezvoltarea copilului ca si forma a deprinderii de a gandi cu eficienta si creativitate, o importanta deosebita o au activitatile matematice din invatamantul prescolar.
Matematica inseamna gandire, prelungita in ultimpul timp cu calculatorul.
Calitatile si operatiile gandirii fundamentale se realizeaza cel mai repede la varsta prescolara. In aceasta etapa sunt inregistrate ritmurile cele mai ridicate in dezvoltarea intelectuala a copiilor.
Pornind de la locul si rolul matematicii in general, si in special de la importanta deosebita pe care o au activitatile matematice in dezvoltarea rationamentului si logicii copiilor, de la necesitatea intelegerii cat mai clare a cunostintelor matematice ce se predau in gradinita am optat in alegerea acestei teme.
Am ales aceasta tema ,,Rolul, locul si metodologia jocului didactic matematic in activitatile din invatamantul prescolar" cu scopul de a culege cat mai multe informatii, de ai invata pe copii sa isi insuseasca constient jocul didactic matematic, acesta fiind de actualitate si foarte atractiv pentru ei.
Fundamentul pe care se cladeste intregul sistem al cunostintelor matematice din clasa I il constituie activitatile matematice desfasurate cu prescolarii. Acestea ofera largi posibilitati de stimulare a progresului fiecarui copil, facandu-i pe toti apti pentru scoala.
Scopul invatamantul prescolar este de a contribui la formarea personalitatii copiilor de la 3 la 6/7 ani, atat sub aspectul dezvoltarii psihice armonioase cat si al stimularii inteligentei si creativitatii acestora. Educatia estetica si moral civica, socializarea lor in conditiile specifice gradinitei, potrivit particularitatilor varstei, precum si pregatirea adecvata contribuie la o mai buna integrare a acestora in clasa I. Rezultatele muncii de instruire si educare depind de eforturile educatorilor, de pregatirea acestora, de daruirea cu care muncesc.
Sesizarea relatiilor spatiale dintre diferite grupe de obiecte, a unor relatii matematice referitoare la cantitate, formarea unor reprezentari concrete despre unele forme geometrice, dezvoltarea unor operatii ale gandirii, inteligentei, creativitatii se urmaresc in mod deosebit in activitatile cu continut matematic.
Este necesara formularea obiectivelor operationale astfel incat sa se comunice mai exact intentiile urmarite, rezultatul concret ce se astepta. Formularea clara a acestora faciliteaza realizarea obiectivelor operationale precum si descrierea comportamentului final al copiilor, ceea ce trebuie sa cunoasca si sa realizeze la sfarsitul activitatii didactice.
Educatoarea are menirea sa dirijeze jocul didactic matematic, de al face pe intelesul prescolariilor.
Capitolul I. Importanta activitatilor matematie in educatia prescolara
1.1.Importanta activitatilor matematice cu continut matematic in gradinita
In conceptia noului curriculum pentru invatamant prescolar este necesar ca prescolarul sa fie in contact cu domeniul matematic prin diferite jocuri matematice, jocuri dirijate cu materiale ori prin simularea unor activitati. Dezvoltarea reprezentarilor acestora in ceea ce priveste unele concepte (masa, numar, volum) vor fi implicati in unele activitati de discriminare, descriere sau clasificare cantitativa. Dezvoltarea capacitatilor de rationament abstract este incurajat in relatie cu activitati si obiecte familiare.
Concretizarea ideilor matematice in experimente, folosirea impreuna cu alte notiuni si elemente de cunoastere pentru rezolvarea de probleme, pentru formularea punctelor de vedere, cresterea claritatii si relevanta unor noi mesaje.
Importanta activitatilor matematice in gradinita este de a efectua o introducere in procesul de matematizare care va garanta intelegerea unor comportamente ale realitatii.
Domeniul sa nu fie indragit de prescolar doar in cazul disciplinelor matematice sa ofere posibilitatea de a explora si in cazul altor componente curriculare (generarea unor desene geometrice, estimarea unor cheltuieli, scheme, organizarea unor activitati).
Prescolarii vor fi incurajati sa organizeze experimente, sa utilizeze diferite instrumente si echipamente, sa comunice si sa inregistreze rezultatele obtinute, utilizarea diferitelor surse de informare, efectuarea unor probleme si cautarea unor solutii.
Reprezentativ activitatilor matematice, etapa prescolara este o perioada de dezvoltare. Solicitarea cunostintelor mecanismelor intelectuale caracteristice etapei de evolutie a copilului cuprinsa intre 3-7 ani in activitatile matematice din ciclul prescolar. Evidentierea caracteristicilor gandirii prescolarului este de a determina implicatiile dezvoltarii stadiale asupra reprezentarilor matematice la varsta mica.
Simpla observare a aparitiei si dezvoltarii diferitelor tipuri de reprezentari la nivelul prescolaritatii este insuficienta, fiind necesara analiza factorilor ce determina aceasta dezvoltare. In acest scop este importanta evidentierea reprezentarilor specifice etapei senzorio-motorii si implicatiilor lor in planul gandirii pentru exersarea posibilitatilor de reprezentare ale copilului prin actiune cu obiecte. (Neagu, Beraru, 1995, 1).


Fisiere în arhivă (1):

  • Rolul locul si metodologia jocului didactic matematic in activitatile din invatamantul prescolar.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Antohe, V., Gherghinoiu, C., (2002) Metodica predarii matematicii -  Jocul didactic matematic, Braila, Ed. Ex Libris 
Beraru ,G., Neagu M. , (1995), Activitati matematice in gradinita, Bucuresti, Editura Asis
Borteanu, S., Branistean, R., Breben, S., Fulga, M., (2009), Curriculum pentru invatamantul prescolar, Bucuresti, Editura Publishing
Claparede, Ed., (1975), Psihologia copilului si pedagogia experimentala, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica
Constantinescu, L., (1986), Ne jucam, construim, invatam, Craiova, Editura Scrisul Romanesc
Dumitrana, M., (2005), Jocuri si jucarii pentru prescolari, Bucuresti, Editura Compania
Elkonin, D.B., (1975), Psihologia jocului, Iasi, Ed. Asis
Neagu, M., Beraru, G. (1995), Activitati matematice in gradinita, Iasi, Ed. Asis
Ozunu, D., (1996), Pedagogia prescolara a jocului, Cluj-Napoca, Editura Genesis
Petrovici C., (2004), Metodica activitatilor matematice in gradinita, Bucuresti
Popescu, N., Andreescu, F., (1970) Studii pedagogice privind dezvoltarea copiilor intre 3 si 7 ani, Bucuresti, Ed. Didactica Pedagogica
Schiopu, U., (1971) Probleme psihologice ale jocului si distractiilor, Bucuresti, Ed. Didactica Pedagogica
Taiban, M., Petre, M., Nistor, V., Berescu, A., (1976), Jocuri didactice pentru gradinita, Bucuresti, Editura. Didactica si Pedagogica


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!