Rolul OSCE in mentinerea pacii

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1: Notiuni introductive.pag 6
1.1. Delimitari conceptuale: pacea si securitatea internationala.pag 6
1.2. Teorii cu privire la regimurile securitatii internationale.pag. 9 
Capitolul 2: Regimurile internationale de mentinere a pacii.pag. 14
2.2. Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord.pag. 14
2.3. Uniunea Europeana.pag. 18
2.4. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.pag. 24
2.5. In loc de concluzii.pag. 27
Capitolul 3: Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.pag. 28
3.1. Scurt istoric.pag. 28
3.2. Structura si institutiile OSCE.pag. 30
3.3. Actiuni si misiuni de mentinere a pacii.pag. 32
Capitolul 4: Studiu de caz. Conflictul Inghetat din Moldova.pag. 36
4.1. Cauzele si prezentarea conflictului.pag. 36
4.2. Implicarea OSCE in atenuarea conflictului.pag. 39
Concluzii
Bibliografie
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Mentinerea si asigurarea pacii este un subiect de interes general si foarte fragmentat in prezent.
Pacea internationala poate fi considerata un proces de pace ce se poate realiza intr-un oarecare sistem in care statele joaca rolul de reprezentanti ai popoarelor si natiunilor. Pacea poate fi considerata un drept; putem spune ca obligatia statelor de a mentine pacea este egala cu dreptul la pace al popoarelor si indivizilor.
Din nevoia si dorinta statelor europene de a-si asigura si a-si mentine pacea s-a nascut idea unei organizatii pentru securitate. Mai intai sub numele de Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa iar mai tarziu ca si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, aceasta s-a implicat creandu-si misiuni in cadrul conflictelor si crizelor internationale.
Din acest motiv am ales sa studiez aceasta organizatie, rolul sau si modul de actionare in diferite conflicte ce au luat amploare pe teritoriul continentului european dar si in prevenirea crizelor internationale.
In primul capitol al lucrarii voi prezenta conceptele de securitate si pace la nivel international si necesitatea existentei unei cooperari intre state. Starea de pace desemneaza lipsa unui conflict armat, iar securitatea se refera la lipsa amenintarilor. Securitatea este starea in care o entitate este sigura de supravietuirea sa, obiectul referent fiind statul. Securitatea internationala poate fi mentinut adoar tinand cont de interesele fiecarui stat, indiferent de marimea sa, de nivelul sau de dezvoltare sau de zona geografica in care este situat. Securitatea, cooperarea, destinderea si dezarmarea in lume au capatat atributee acelor probleme fara solutionarea carora nu ne putem gandi la rezolvarea altor probleme. Securitatea impune renuntarea la folosirea fortei sau amenintarii cu forta, reglementarea pe cale pasnica a problemelor dintre state, respectarea principiilor independentei si a suveranitatii nationale, egalitatea in drepturi.
Capitolul al doilea va contine o prezentare a organizatiilor internationale care contribuie la mentinerea pacii, la prevenirea conflictelor si a crizelor si ajuta la o mai buna cooperare intre statele lumii. Un regim international este definit ca un set de prevederi administrative sau legale pentru organizarea unei institutii. Regimurile internationale de mentinere a pacii pe care le voi descuta mai jos sunt NATO, UE si OSCE. Fiecare regim in parte are in frunte un conducator care gestioneaza si controleaza activitatile fiecarei structura de rang mai jos. Daca OSCE si NATO sunt organizatii ce cuprind aproape intreg globul, UE este o alianta intre statele europene. Fiecare regim lupta pentru o mai buna cooperare in domeniul securitatii dar si in cel economic, propunand un plan, o strategie de a rezolva conflictele sau o posibila amenintare din interiorul aliantei, pe cale pasnica. NATO isi evidentiaza unicitatea prin structurile sale militare si politice originale, prin diferentele dintre aliati, prin sistemul institutional instituit si, nu in ultimul rand, prin respectarea suveranitatii si independentei membrilor sai, dupa cum am aratat si mai sus. Uniunea Europeana este considerata o alianta unica prin faptul ca si-a apropiat membrii ca nici o alta alianta de pana atunci si inglobeaza aprope toate aspectele vietii politice, sociale si economice ale membrilor sai. OSCE ocupa un loc important pe scena internationala prin particularitatile ce o caracterizeaza: abordarea in cooperare a securitatii, instrumentele de prevenire a conflictelor, dialogul si consensul, valorile comune impartasite de statele membre, modelele de cooperare cu celelalte organizatii si institutii internationale.
In al treilea capitol voi prezenta pe larg Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, conflictele in care s-a implicat si modul de actionare in cazul acestora. OSCE a fost numita initial Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa si a fost deschisa oficial in 3 iulie 1972, din dorinta statelor lumii de a consacra mai mult timp ideii unei cooperari la nivel international in domenii variate. Datorita dezvoltarii institutionale, CSCE devine OSCE in urma summit-ului de la Budapesta din 5/6 ianuarie 1994 si devine efectiva in 1 ianuarie 1995. Organizatia este un instrument primar de alerta rapida, prevenire a conflictelor si gestionare a crizelor. In cazul unui conflict, modalitatea de interventie a OSCE consta in urmatoarele elemente: constatarea situatiei de fapt si misiunile raportoare; misiunile; reprezentantii personali ai presedintelui in exercitiu; grupurile ah-hoc; mecanisme pentru solutionarea pasnica a conflictelor; operatiuni de mentinere a pacii. Instrumentul principal pentru prevenirea si solutionarea conflictelor, gestionarea crizelor si reabilitarea postconflict sunt misiunile. Totusi, folosirea mijloacelor preventive in cazul conflictelor inghetate a dus la mentinerea acestora si nu la solutionarea lor. Cauzele principale ale slabiciunii OSCE sunt lipsa unor instrumente efective de constrangere si modalitatea de luare a deciziilor, prin unanimitate.


Fisiere in arhiva (2):

  • anexa.doc
  • Rolul OSCE in Mentinrea Pacii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!