Rolul Pietei de Capital in Functionarea Economiei

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Piata de capital si dezvoltarea economica
1.1. Aspecte teoretice privind piata de capital.
Piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare, piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor fizice sau juridice care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, care sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.
Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare .
In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia , piata de capital, ca mecanism de legatura intre detinatorii de fonduri excedentare (investitorii) si utilizatorii de fonduri (emitentii de titluri financiare), se imparte in doua segmente:
- Piata primara: reprezinta piata pe care emisiunile noi de valori mobiliare sunt negociate pentru prima data. Ea este un mijloc de distribuire a titlurilor de catre utilizatorii de fonduri si de plasament in titluri, din partea detinatorilor de fonduri. Concret, este vorba de procesul prin care intermediarii financiari, care, de regula, fac legatura intre societatea emitenta si investitori, se obliga sa plaseze valorile mobiliare nou emise in schimbul unui comision;
- Piata secundara. Odata puse in circulatie valorile mobiliare pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor de negocieri sau organizate: este in principal vorba de bursa de valori, pe de o parte, si de piata extrabursiera, piata interdealeari sau "la ghiseu " (engl. OTC - Over the Counter Market). Aceasta piata indeplineste, ca si cea primara, un rol de concentrare a cererii si ofertei de titluri, dar a unei cereri si oferte derivate, care se manifesta dupa ce piata titlurilor s a constituit . 
Diferenta dintre cele doua forme ale pietei de capital secundare (bursa si piata OTC) se manifesta la nivelul localizarii tranzactiilor, al accesului la piata, al modalitatii de negociere, al cadrului juridic, precum si al cursurilor pentru titlurile negociate. 
Astfel, in timp ce in cazul burselor de valori, tranzactiile cu titluri financiare se desfasoara intr-un spatiu delimitat, o cladire cu o sala pentru negocieri, nu acelasi lucru se poate spune despre piata OTC. Pe aceasta din urma, tranzactiile se realizeaza in oficiile societatilor financiare, care actioneaza ca dealeri ("la ghiseul" acestora), lipsa unei localizari fixe, a unei cladiri in care sa se desfasoare toate negocierile fiind caracteristica acestei piete.
In ceea ce priveste accesul la piata, in cadrul bursei acesta este limitat la membrii bursei si la titlurile acceptate in bursa. Pe pietele OTC accesul este mai larg, atat pentru clienti, cat si pentru titlurile tranzactionate.
La bursa, negocierea si executarea contractelor se efectueaza de catre un personal specializat, acest lucru realizandu-se prin diferite sisteme de tranzactie bazate pe licitatie publica. Pietelor interdealeri le sunt specifice tranzactiile care se realizeaza prin negocieri directe intre vanzator si cumparator, rolul de contraparte in tranzactie fiind jucat de dealer.
In timp ce, reglementarea tranzactiilor pe piata OTC este facuta de asociatiile dealerilor, in cadrul burselor de valori aceasta reglementare este mai ferma si mai cuprinzatoare. Realizarea tranzactiilor la bursa este supusa unor atat unor reguli instituite prin lege, cat si regulamentului bursei, agentilor de bursa impunandu-li-se sa respecte anumite obligatii.
Datorita concentrarii ordinelor si a mecanismului tranzactional, in cadrul bursei se formeaza un curs unic pentru tilturile negociate. Pe piata OTC, preturile pentru un anumit titlu financiar pot sa varieze de la un dealer la alt dealer, acest lucru datorandu-se faptului ca ele sunt stabilite in urma unor negocieri izolate .
Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata, pe care se incheie tranzactii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.
In timp, rolul jucat de burse in cadrul economiilor nationale a crescut enorm. Daca initial, participantii la piata bursiera erau in numar restrans, fiind in principal indivizi cu un venit mai mare, astazi, sunt multe milioane de investitori individuali care isi plaseaza o mare parte din economiile lor direct pe piata sau prin intermediul fondurilor mutuale. Valoarea la care vor ajunge fondurile private de pensii sau asigurarile pe viata facute de catre indivizi, depind, de multe ori, de evolutia pietei. Ca instrumente de acumulare de capial, bursele au devenit cel mai eficient mod, existent pana acum, de directionare a capitalului disponibil intr-o economie catre folosirea sa cea mai profitabila. Piata determina care societati vor fi finantate si care este costul capitalului lor. Factorul decisiv il reprezinta eficienta cu care societatile folosesc acest capital. In acest mod, bursele de valori si-au asumat un rol central in dezvoltarea macro-economica a diferitelor state ale lumii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Pietei de Capital in Functionarea Economiei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!