Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 13789
Mărime: 64.40KB (arhivat)
Publicat de: Mariana B.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Beraru maria

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL I
  3. PROBLEME TEORETICE PRIVIND COMUNICAREA VERBALĂ
  4. - Limbă și gândire ..6
  5. - Limbă și limbaj 9
  6. - Aspecte ale limbajului ..9
  7. - Limbaj popular-limbaj literar 9
  8. - Limbaj literar-limbaj standard .10
  9. - Limbaj oral-limbaj scris ...11
  10. CAPITOLUL II
  11. POVESTIREA- PREZENTARE GENERALĂ
  12. - Metode de învățământ-prezentare generală 13
  13. - Povestirea- perspective literare și didactice ... 18
  14. - Povestirea- speciel literară ...20
  15. - Povestirea- metodă didactică ...20
  16. - Povestirea- mijloc de realizare a activităților de educare a limbajului 20
  17. 3.1 Povestirea educatoarei ...21
  18. 3.2 Povestirile copiilor .22
  19. CAPITOLUL III
  20. DEZVOLTAREA CREATIVITĂȚII ȘI EXPRESIVITĂȚII PREȘCOLARILOR PRIN POVESTIRE
  21. - Texte abordate în activitățile de povestire: tematică și tipologie ...23
  22. - Arta povestirii/story telling .24
  23. - Tradiții co-existente .25
  24. - Varietatea poveștilor 26
  25. - Declinul Tradiției Orale ...26
  26. - Reînoirea artei de a povesti
  27. - Arta de a povesti ...27
  28. - Pregătirea povestirii ..28
  29. - Creativitate/ epresivitate și povestire ..29
  30. - Crearea de povești 30
  31. - Propunerea unui alt deznodămnt pebtru poveștile/povestirile cunoscute .31
  32. CAPITOLUL IV
  33. - CERCETARE PSIHOPEDAGOGICĂ PRIVIND IMPORTANȚA POVEȘTILOR ÎN DEZVOLTAREA GLOBALĂ A PREȘCOLARILOR
  34. 1.1 Tema de cercetare ..32
  35. 1.2 Obiectivele cercetării identificarea ipotezelor și a variabilelor studiului 33
  36. 1.3 Colectivul. cercetării .35
  37. 1.4 Eșantionul și modul de eșantionare ..36
  38. 1.5 Desfășurarea. activității pe teren .. 38
  39. 1.6 Buget de timp și cheltuieli ...42
  40. 1.7 Concluzii ...42
  41. 1.8 Anexă- Interviu .45
  42. CONCLUZII FINALE .49
  43. BIBLIOGRAFIE ..51

Extras din licență

INTRODUCERE

Poveștile sunt cele care ne-au marcat copilăria și cele care au trezit în noi cele mai frumoase sentimente și emoții. Cu toții, ne aducem aminte cu drag de universul copilăriei noastre și de felul în care bunicile sau părinții ne spuneau cu glas duios povești. Nu vom uita niciodată cât de mult au însemnat poveștile pentru noi în acea perioadă. Datorită poveștilor am cunoscut tărâmuri mirifice pe care le-am străbătut cu imaginația de care dispuneam la acea vârstă, dar ne-am identificat și cu personajele din acea poveste. Aceste lucruri le-am trăit cu pasiune și interes fiecare dintre noi.

Copiii cresc și se dezvoltă prin lumea minunată a poveștilor. Este important felul în care este spusă de cele mai multe ori o poveste, dar și atmosfera pe care o impunem tocmai pentru ca, cei mici să intre în lumea poveștii respective și să trăiască afectiv detaliile pe care le prezintă acea poveste. Și eu îmi amintesc cu drag de poveștile pe care mi le spunea bunica cu glasul ei duios la gura sobei. Gustam și trăiam momentele prezentate în poveste cu ochii mari deschiși și cu inima plină de emoții. Mă străduiam să nu adorm pentru a nu pierde firul poveștii și de cele mai multe ori așteptam să vad ce se întâmplă în deznodământ.

Poveștile sunt cele mai potrivite pentru copii, deoarece ei le trăiesc cu adevărat și le dau un sens pe care noi adulții nu vom putea să-l dăm tocmai pentru că suntem absorbiți de realitatea care ne înconjoară și uităm să fim copii, adică să ne transpunem într-o cu totul altă lume cum ar fi lumea poveștilor.

Pentru preșcolari, poveștile au un rol important deoarece le dezvoltă creativitatea și epresivitatea limbajului. Repovestind momentele poveștii, copiii își îmbogățesc limbajul cu noi cuvinte și expresii.

Datorită poveștilor, limbajul preșcolarilor va fi mai bogat iar prin faptul că le putem cere să schimbe finalul unei povești le solicităm din plin creativitatea pe care aceștia o au dar trebuie dezvoltată, iar noi educatorii, prin intermediul poveștilor putem cu succes să realizăm acest lucru.

În ziua de astăzi datorită tehnologiei moderne, copiii petrec mai mult timp în fața caculatorului și de aceea interesul acestora petru cărțile cu povești a scăzut destul de mult. Dar acest comportament al lor se poate corecta în primul rând cu autorul educatoruluicare să-l stimuleze pe preșcolar față de cărțile cu povești, dar și cu ajutorul părinților care să încerce să le citească copiilor povești cât mai des tocmai pentru a-i atrage cât mai mult și pentru a le dezvolta pasiunea față de povești. Nu trebuie să lăsăm să treaca copilăria acestor copii, fără a se bucura de minunatele povești pe care cu toții le cunoaștem și de care ne amintim cu plăcere.

Ar trebuii să ne facem timp pentru cei mici și să-i învățăm să guste din farmecul și emoția pe care ni le oferă poveștile. Atât limbajul cât și creativitatea acestora pot fi dezvoltate cu ajutorul poveștilor și de aceea ar trebuii să nu le neglijăm acordându-le importanța cuvenită. Tocmai de aceea am ales această temă în lucrarea mea pentru a arăta rolul pe care îl are povestea în viața preșcolarilor.

Să nu uităm să rămânem mereu copii și chiar dacă suntem adulți și noi am putea să părăsim pentru o clipă realitatea care ne înconjoară și să ne transpunem în lumea minunată pe care ne-o oferă poveștile. Cu siguranță că vom avea parte de emoții și sentimente pe măsură și ne vom simți pentru o clipă copii, lucrul cel mai frumos și minunat.

BINE AȚI VENIT ÎN MINUNATA LUMEA A POVEȘTILOR!

CAPITOLUL I

PROBLEME TEORETICE PRIVIND COMUNICAREA VERBALĂ

- Limbă și gândire

Lingvstica modernă cercetează relația dintre limbă și gândire ,, ca pe o unitate între cele două categorii” . Aceasta înseamnă că: nu poate exista limbă care nu se sprijină pe gândire;

Din primul aspect al unității dialectice limbă-gândire decurge funcția limbii de a exprima gândurile oamenilor ( deci funcția de comunicare), din cel de-al doilea aspect al unității rezultă rolul limbii de a participa nemijlocit la formarea ideii. Unitatea dintre limbă și gândire nu înseamnă însă identitatea lor.

Prin gândire se înțelege ,, capacitatea de a oglindi sau chiar procesul oglindirii realității sub forma de noțiuni, judecăți, raționamente” , iar prin limbă, ,, conștiința practică, reală” (Marx și Engels), ,, realitatea nemijlocită a ideii”. ,, Gândire” și ,, conștiință” nu sunt termeni echivalenți. Termenul ,, conștiință” numește ,, capacitatea omului de a reflecta realitatea sub formă de idei, sentimente sau stări volitive”. Deci gândirea este o parte constitutivă a conștiinței, nu conștiința în totalitate.

Exprimând ,, conștiința practică, reală”, limba oglindește nu numai gândirea (noțiuni,judecăți, raționamente), ci și realitatea simțămintelor și voinței omului. Iată un prim aspect al neechivalenței dintre limbă și gândire. Mai sunt și altele.

Gândirea, de pildă fiind însușire a materiei superior organiate, este ideală, limba este însă materială, în sensul că ,, toate unitățile sale ( propoițiile, morfemele etc.) sunt însă preentate sub formă de sunete.” Apoi, funcțiunea generală a limbii este comunicarea și de formulare a gândirii, funcțiile gândirii sunt de reflectare abstarcă a realității și de transformare activă a lumii obiective. În fine, limba și gândirea se dezvoltă paralel dar nu identic.

Bibliografie

- Aldo Pettini, Metode moderne de educație, Editura CEDC, 1992

- Alexandrina Neagu, Texte pentru educația limbajului la preșcolari, Editura Prognosis, 1984

- Antonovici Ștefania, Metodica activităților de educare a limbajului în invălământul preșcolar, Editura Humanitas Educațional, 2005

- Belișu Daniela, Metodica predării limbii și literaturii române în învățământul primar, Editura Corint, București, 2009

- Bizdună Maria, Texte pentru educația limbajului la peșcolari, Editura Prognosis, București, 2000

- Breben S., Fulga M., Metode interactive de grup, Editura Arves, Craiova, 2006

- Cerghit I., Didactica (manual pentru clasa a- X-a a școlii normale), EDP, București, 1995

- Cerghit Ioan, Metode de învățămnt, EDP, București, 1983

- Chiscop Liviu, Didactica educației limbajului în invățământul preșcolar. Ghid metodic, Bacău, Editura ,, Grigore Tăbăcaru”, 2000

- Corniță Georgeta, Metodica predării și învățării limbii și literaturii române: grădiniță clasele I-IV, gimnaziu și liceu, Baia Mare, Editura Umbria, 1993

- Crețu Elvira, Îndrumăor metodic. Dezvoltarea vorbirii în clasele a-II-a și a-III-a și activități recreative la clasa I, EDP, București, 1970

- Doltrens R., A educa și a instrui, EDP, București, 1970

- Dumitrana Magdalena, Educarea limbajului în învățământul preșcolar, București 2000

- Ionescu Miron, Lecția între proiect și realizare, Cluj-Napoca, Dacia, 1982

- Kolumbus E. S., Didactica preșcolară( traducere), București, 1998

- Lespezeanu Monica, Tradițional și modern în învățământul preșcolar. O metodică a activităților instructiv-educative, Editura Omfal Esențial, 2007

- M.E.C., Proframa activităților instructive-educative în grădinița de copii, București,2005

- Munteanu G., Bolog E., Vistian G., Literatura pentru copii. Manual pentru liceele pedagogice și institutele pedagogice de 2 ani, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1972

- Mustață Lenuța, Culegere de lecturi și poezii pentru dezvoltarea vorbirii, Clasa I, EDP, București, 1976

- Pamfil Alina, Limba și literatura română în școala primară:perspective complementare, Paralela 45, București, 2009

- Parfene Constantin, Compozițiile în școală. Aspecte metodice, EDP, București,1980

- Parfene Constantin, Metodica studierii limbii și literaturii în școală, Iași, Polirom, 1999

- Păiși Lăzărescu, Laborator școlar.Ghid metodic, București, V&Integral, 2001

- Preda Viorica, Copilul și grădinița, București, 1999

- Rodari Giani, Gramatica de la fantasia. Introduction al arte de contar historias, Barcelona, Editorial Planeta, 2007

Preview document

Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 1
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 2
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 3
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 4
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 5
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 6
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 7
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 8
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 9
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 10
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 11
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 12
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 13
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 14
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 15
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 16
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 17
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 18
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 19
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 20
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 21
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 22
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 23
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 24
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 25
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 26
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 27
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 28
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 29
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 30
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 31
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 32
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 33
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 34
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 35
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 36
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 37
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 38
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 39
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 40
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 41
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 42
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 43
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 44
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 45
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 46
Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Rolul povestilor, povestirilor in dezvoltarea limbajului oral la prescolari.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Competențelor de Comunicare a Școlarilor Mici prin Intermediul Lecturii

Introducere ,,Cultura unui om se formează, în primul rând, prin lectură. De aceea, din frageda copilărie, e bine să iubim cartea, să o citim,...

Lucrarea de grad I - educarea limbajului copilului preșcolar

ARGUMENT “Limba este întâiul mare poem al unui popor” (Lucian Balga) Nu numai în dezvoltarea istorică a omului, dar și în dezvoltarea...

Relația joc - învățare în învățământul preșcolar

Orice tânăr, trecut prin grădiniţă / şcoală, poartă amprenta formatorului, a generaţiei care l-a educat şi l-a pregătit pentru viaţă. Această...

Relația dintre stările de dispoziție emoțională și agresivitate în contextul dizabilităților intelectuale ușoare

INTRODUCERE Violența școlară, în zilele noastre, nu este deloc un lucru izolat și restrâns, cunoscând o răspândire alarmantă, fiind regăsită la...

Artterapia și rolul ei în dezvoltarea socio-emotională a preșcolarilor

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei: “Omul nu poate urca sau coborî decât prin sine însuși” H. Lovinescu Atunci când definim educația, în...

Formarea abilitaților - receptare mesaj scris

ÎNTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate decurge din realizările teoretice ale ştiinţelor educaţiei, de demersurile şi condiţiile...

Dezvoltarea abilităților emoționale la copii

1. INTRODUCERE „Bine nu poţi vedea decât cu sufletul; ceea ce este esenţial este invizibil pentru ochi”. Antoine de Saint-Exupery, „Micul prinţ”...

Psihopedagogie

Continut: 1. Obiectul de studiu 2. Evolutia psihologiei 3. Specificul cercetarii psihologice 4. Metode de cercetare 1.1. Obiectul de studiu...

Te-ar putea interesa și

Lucrarea de grad I - educarea limbajului copilului preșcolar

ARGUMENT “Limba este întâiul mare poem al unui popor” (Lucian Balga) Nu numai în dezvoltarea istorică a omului, dar și în dezvoltarea...

Rolul formativ-educativ al activităților de povestire în educarea limbajului

ARGUMENT Vârsta preșcolară este o etapă hotărâtoare în stimularea și optimizarea deprinderilor de comunicare și a capacităților cognitive. În...

Metode activ-participative folosite în activitățile de educare a limbajului

CAPITOLUL I PROFILUL PSIHOLOGIC AL COPILULUI PREŞCOLAR I.1 Caracteristici ale dezvoltării pshihofizice ale copilului în perioada preşcolară...

Rolul Jocului

1. CONSIDERAŢII PRELIMINARE Învăţământul preşcolar ocupă un loc bine conturat, cu funcţii şi sarcini precise, în viziunea unitară a învăţământului...

Ai nevoie de altceva?