Rolul Procuraturii in Asigurarea Dreptului Fundamental la Proprietate

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND ROLUL PROCURATURII IN GARANTAREA DREPTULUI FUNDAMENTAL LA PROPRIETATE 5
1.1. Procuratura ca institutie menita sa asigure drepturile si libertatile fundamentale 5
1.2. Dreptul fundamental la proprietate 8
1.3. Protectia dreptului fundamental la proprietate de catre organele procuraturii 18
2. ASPECTE PRACTICE PRIVIND ROLUL PROCURATURII IN GARANTAREA DREPTULUI FUNDAMENTAL LA PROPRIETATE 27
2.1. Prezentarea generala a cauzei examinate 27
2.2. Garantarea dreptului de proprietate prin mijloace de drept penal 30
2.3. Actiunea civila in procesul penal 34
INCHEIERE 39
BIBLIOGRAFIE 41


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Proprietatea, ca fenomen social obiectiv, este indisolubil legata de personalitatea umana. Coexistenta indivizilor este de neconceput fara careva masuri menite sa asigure securitatea proprietatii, atit private, cit si publice. Orice model de organizare a colectivitatilor umane, de la comuna primitiva pina la statul de drept, poate fi rezumat, in esenta sa, la organizarea proprietatii. Astfel, dreptul la proprietate este un drept fundamental, ori, in lipsa unei reglementari, organizari exprese si garantari prin intermediul unor mijloace eficiente, acesta se transforma intr-o notiune abstracta, din domeniul metafizicii. Cu atit mai mult se simte nevoia unor garantii in vederea garantarii dreptului fundamental la proprietate in cadrul statului de drept si democratic. 
In acest sens, art. 46 din Constitutia Republicii Moldova este norma primara ce consfinteste acest drept fundamental. Potrivit acestui text constitutional, dreptul la proprietate este garantat. Sub acest aspect urmeaza de precizat ca aceasta garantare, de origine statala, nu se rezuma si nici nu poate sa se rezume la nivelul declarativ, abstract. Garantarea dreptului fundamental la proprietate, de altfel ca si toate celelalte drepturi si libertati fundamentale, presupune obligatia pozitiva a statului de a institui si a asigura functionarea eficienta a sistemului de organe si persoane concrete menit sa asigure, in limitele legale, securitatea proprietatii. 
Un rol central in acest sistem il are Procuratura. Aceasta institutie este expresia obligatiei pozitive a statului de a garanta dreptul fundamental la proprietate. Legiuitorul a pus la indemina procurorului, ca unic exponent al institutiei date, nu numai mijloace de drept penal, ci si mijloace de drept civil in vederea garantarii dreptului fundamental la proprietate. Aceasta stare de fapt poate fi usor explicata cu ajutorul principiului fundamental al statului de drept, potrivit caruia nimanui nu-i este ingaduit sa-si faca singur dreptate, principiu consfintit prin art. 352 CP al RM. Astfel, procurorul este frecvent acel agent statal care declanseaza mecanismul de restabilire a dreptului fundamental la proprietate, prin intentarea dosarelor penale, in cadrul carora conduce urmarirea penala si reprezinta acuzarea de stat in instanta de judecata, precum si prin intentarea proceselor civile, in cadrul carora apara atit interesele particulare ale cetateanului lezat in dreptul sau fundamental la proprietate, cit si interesele statului. 
Din cele mentionate supra, rezulta ca institutia procuraturii are un rol decisiv in garantarea dreptului fundamental la proprietate, ori in lipsa unor mecanisme legale concrete de restabilire a dreptului lezat, putem afirma cu toata taria ca dreptul respectiv este iluzoriu, daca nu chiar inexistent. 
Scopul si obiectivele proiectului. Scopul proiectului este efectuarea unei analize complexe si multiaspectuale a rolului Procuraturii in procesul garantarii dreptului fundamental la proprietate. Astfel, ne propunem sa abordam analitic in proiect istoricul, organizarea si atributiile Procuraturii Republicii Moldova, ca institutie centrala in sistemul organelor de drept, conceptul de drept fundamental la proprietate, tinind cont de natura constitutionala a acestuia, conceptul de garantarea a dreptului fundamental la proprietate etc.
In proiect ne propunem atingerea urmatoarelor obiective:
- abordarea analitica a aparitiei si evolutiei institutiei Procuraturii;
- atributiile Procuraturii in procesul de garantare a dreptului fundamental la proprietate;
- cercetarea dreptului la proprietate privata ca drept fundamental in sistemul de drept al Republicii Moldova;
- abordarea analitica a rolului concret al Procuraturii in garantarea dreptului fundamental la proprietate;
- analiza specificului garantarii dreptului fundamental la proprietate de catre Procuratura prin intermediul mijloacelor de drept penal;
- analiza specificului garantarii dreptului fundamental la proprietate de catre Procuratura prin intermediul mijloacelor de drept civil.
Metodologia cercetarii. La abordarea analitica rolului Procuraturii in garantarea dreptului fundamental la proprietate am aplicat un sir de metode pentru o mai buna dezvaluire a naturii juridice a institutiei date. Principalele metode pe care le-am utilizat in proiect sunt metoda logica, comparativa, istorica si metoda sistemica. Am recurs la un sir de metode pentru a dezvalui cit mai reusit institutia probatiunii judiciare, care este una foarte complexa.
Importanta teoretica si valoarea aplicativa. Din punct de vedere teoretic, proiectul este o abordare complexa a rolului concret Procuraturii in garantarea dreptului fundamental la proprietate. Aceasta abordare permite stabilirea naturii juridice a institutiei si a limitelor de aplicare a acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Procuraturii in Asigurarea Dreptului Fundamental la Proprietate.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!