Rolul Psihologului Scolar

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND PERSONALITATEA ADOLESCENTILOR SI ROLUL PSIHOLOGULUI SCOLAR
1.1 Profilul psihologic si particularitatile de varsta ale adolescentului
1.2 Structura personalitatii la adolescenti
1.3 Atributiile si competenttele psihologului scolar
INFLUENTA PSIHOLOGULUI SCOLAR ASUPRA PERSONALITATII ADOLESCENTILOR
2.1 Designul cercetarii
2.2 Desfasurarea cercetarii
2.3 Interpretarea rezultatelor
CONCLUZIE
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Actualitatea temei. Meseria de psiholog sau consilier scolar este una relative noua in sfera ocupatiilor din Republica Moldova, dar din ce in ce mai prezenta in viata scolii. Daca in urma cu douazeci de ani auzeam de psiholog doar in filmele americane, si nu prea intelegeam ce anume face acesta, astazi, substantivul "psiholog " se pronunta din ce in ce mai des in mass-media, in scoli, in comunitate. Acest aspect este pozitiv atata timp cat constientizam importanta psihologului in viata noastra si necesitatea rezolvarii unor probleme de natura psiho-comportamentala. Rolul psihologului scolar devine tot mai important in scoli. O importanta semnificativa o are pentru dezvoltarea personalitatii la adolescenti. In viata adolescentului pot aparea dificultati sau probleme scolare care constituie motive de conflict cu parintii sau cu alti adulti (profesori). Cauzele acestui gen de probleme sunt diverse, ele pot fi aflate si gasite solutii de rezolvare. Printre problemele care apar in viata scolara a adolescentului se afla urmatoarele: abandon scolar, blocaj la una din materii, nu mai invata asa cum o facea inainte, chiuleste de la scoala, refuza sa invete la anumite materii, invata mult dar rezultatele sunt sub nivelul efortului depus, este in conflict cu unul din profesori si e pe cale de a ramane corigent etc. O latura importanta o are si dezvoltarea personalitatii adolescentului. 
Orice unitate de invatamant ar trebui sa aiba un cabinet de psihologie. Elevii cu probleme de invatare, de comunicare, de adaptare sau de comportament pot solicita consiliere pentru a gasi o solutie. Principalul rol al psihologului in scoala este de a mentine o legatura permanenta intre profesori, elevi si parinti, cu scopul de a descoperi problemele de comunicare dintre acestia si de a propune solutii. Psihologul poate fi solicitat in mod direct de catre elevi atunci cand au o problema si au nevoie de cineva impartial cu care sa discute fara teama ca sunt judecati. Initial, copiii pot avea rezerve in a solicita ajutorul psihologului. De aceea, specialistii spun ca este foarte important sa li se explice faptul ca sunt protejati de obiectivitatea si de confidentialitatea consilierului, pentru ca, in acest fel, elevii vor putea sa vorbeasca deschis. Consilierul scolar poate contribui efectiv la depasirea framantarilor si trairilor afective specifice pubertatii. 
Prin intermediul consilierii psihologice adolescentul are posibilitatea de a-si putea deschide sufletul, de a spune ceea ce il neslinisteste, ceea ce il sperie, ceea ce isi doreste de la prezent si de la viitor, ceea ce viseaza, cum se vede pe sine, cum ii vede pe ceilalti, si multe alte lucruri pe care simte ca nu le poate spune nimanui sau lucruri pe care el insusi nu le poate intelege. Toate acestea devin posibile prin intermediul sedintei de consiliere, alaturi de persoana pregatita sa asculte framantarile, nelinistile si cautarile sale. Adolescentul este sprijinit si indrumat sa inteleaga - sa se inteleaga pe sine si pe ceialalti -, sa se descopere asa cum este, sa se accepte, sa isi gaseasca sperantele, resursele si visele de care are nevoie pentru a merge mai departe pe drumul sau catre maturitate. Ganduri, sentimente, asteptari, vise, trairi nespuse pot fi puse in cuvinte pentru a capata o forma aceesibila puterii sale de intelegere. Beneficiile consilierii psihologice a adolescentului sunt nu numai de partea adolescentului, ci si de partea parintelui acestuia. Acestora li se faciliteaza o mai buna relationare sau comunicare, accesarea unor modalitati de solutionare ale problemelor cu care se confrunta la un anumit moment al existentei lor, o mai buna functionare a familiei.
Gradul de cercetare a temei. Printre cei mai cunoscuti cercetatori care s-au ocupat de adolescenta, de anumite probleme ale ei, punand accent pe diferite trasaturi, se pot enumera:
F. Mendeuse, care considera adolescenta "o anarhie mintala"; M. Debesse (Psihologia copilului de la nastere la adolescenta, Bucuresti, 1970), care arata ca adolescenta este ,,epoca entuziasmului juvenil", este "afirmarea eului", ocupandu-se si de "criza juvenila"; Ch. Buhler, care arata ca adolescenta este "epoca negatiei" si indica consecintele maturizarii sexuale prin "criza juvenila", care implica abateri comportamentale ca: anarhism, fuga de acasa, izolare, deznadejde etc., dar care sunt mai mult fenomene izolate determinate de factori nefavorabili, decat trasaturi specifice adolescentei;E. Spranger considera ca adolescenta se caracterizeaza prin "sentimentul adanc de singuratate", prin "radicalism si tendinta de idealizare", acordand importanta fenomenului de constientizare.
Spre regret, pe parcursul desfasurarii investigatiilor am constat ca tema privind psihologului scolar in dezvoltarea personalitatii adolescentului nu este sufficient studiata.
Obiectul cercetarii. Dezvoltarea personalitatii adolescentilor si rolul psihologului scolari in acest proces. 
Scopul cercetarii consta in determinarea rolului si metodelor psihologului scolar in dezvoltarea personalitatii la elevii adolescenti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Psihologului Scolar.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!